USL: Guvernul trebuie să demisioneze de îndată, după cum a tratat problema amânării alegerilor

USL susţine că decizia Curţii Constituţionale în cazul legii care prevedea comasarea alegerilor ar trebui "să consfinţească finalul de mandat" al actualului Guvern, "singurul care a încercat în mod direct, folosind pârghiile instituţionale de care dispune, să fugă de votul cetăţenilor".

324 afișări
Imaginea articolului USL: Guvernul trebuie să demisioneze de îndată, după cum a tratat problema amânării alegerilor

USL: Guvernul trebuie să demisioneze de îndată, după cum a tratat problema amânării alegerilor (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Într-un comunicat transmis vineri, USL salută "revenirea la normalitate" a procesului electoral, odată cu publicarea de către Curtea Constituţională a motivaţiei deciziei în problema comasării alegerilor, care interzice amânarea alegerilor locale.

"Amânarea alegerilor locale ar fi fost un proces nedemocratic şi neconstituţional, iar Curtea Constituţională a consfinţit acest fapt prin decizia sa", consideră USL.

Potrivit sursei citate, hotărârea CC este "singura decizie normală care putea fi luată", ţinând cont de prevederile legale şi constituţionale.

USL consideră că actualul Guvern trebuie să demisioneze "de îndată", ca urmare a modului în care a tratat problema amanării alegerilor, se mai arată în comunicat.

"USL a susţinut de la bun început faptul că prelungirea mandatelor aleşilor locali nu se poate face decât cu încălcarea Constituţiei. În ciuda tuturor evidenţelor şi a semnalelor venite din partea societăţii civile, a mass-media şi a partidelor de opoziţie, cu privire la caracterul nedemocratic şi neconstituţional al amânării alegerilor locale, puterea a ales să meargă mai departe, de o manieră absolut sfidătoare pentru opinia publică. USL a precizat încă de la început că argumentul economisirii fondurilor publice, invocat de Guvern, nu poate fi folosit atunci când vine vorba de procese democratice de legitimare a regimului politic. De asemenea, USL a atras atenţia în repetate rânduri că suprapunerea a două procese electorale distincte, ce presupune exprimarea opţiunii pe şase buletine de vot, va bulversa electoratul şi va complica procedura de vot. Acum, Curtea Constituţională confirmă validitatea tuturor acestor semnale transmise de opoziţie", menţionează sursa citată.

Potrivit comunicatului, USL speră că, prin publicarea acestei motivaţii, "se face un pas major către organizarea unui proces electoral corect, al cărui deznodământ să reflecte voinţa populară".

"În această lună, oamenii au protestat în stradă pentru respectarea drepturilor lor democratice, iar măsura amânării alegerilor ar fi fost menită să limiteze exercitarea acestor drepturi de către români", mai spun reprezentanţii USL.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici