USL: Pe noua Constituţie, preşedintele merge la Consiliul European când se discută politică externă

USL a agreat, luni, ca noua Constituţie să reglementeze ca preşedintele să reprezinte România la Consiliul European doar când pe agendă figurează subiecte privind politica externă sau politica de securitate a UE, în restul situaţiilor reprezentarea ţării fiind asigurată de premier.

226 afișări
Imaginea articolului USL: Pe noua Constituţie, preşedintele merge la Consiliul European când se discută politică externă

USL: Pe noua Constituţie, preşedintele merge la Consiliul European când se discută politică externă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am clarificat şi în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European: România e reprezentată de preşedinte când agenda presupune politica externă a UE şi politica de securitate. În celelate cazuri, e reprezentată de premier", a spus, luni, după şedinţa conducerii USL, preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

În primăvara anului trecut, a existat o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul USL în privinţa reprezentării la Consiliul European. Disputa a fost tranşată în final de Curtea Constituţională, care a stabilit că şeful statului reprezintă România în UE şi că acesta este cel care poate decide mandatarea premierului pentru a participa la Consiliul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici