USR anunţă că votează împotriva bugetului pe 2017: Proiectul este nerealist

Parlamentarii USR au anunţat, luni, că vor vota împotriva bugetului pe 2017, susţinând că proiectul este nerealist, cheltuielile fiind subevaluate, iar încasările supraevaluate.

817 afișări
Imaginea articolului USR anunţă că votează împotriva bugetului pe 2017: Proiectul este nerealist

USR anunţă că votează împotriva bugetului pe 2017: Proiectul este nerealist (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Foto Mediafax)

"USR nu va vota acest buget şi ne dorim ca actualii guvernanţi să găsească înţelepciunea necesară, măcar echilibrele macroeconomice, care până acum în România au mers bine, să continue. Cheltuielile sunt subevaluate. Avem o subevaluare masivă a cheltuielilor pentru asistenţă socială, între 1,4 şi 1,5 miliarde, avem cheltuieli cu dobânzile care sunt subevaluate, (...) şi avem o subestimare grosolană, de 1,5 miliarde, a contribuţiei României la UE. O parte din acea contribuţie, referitoare la venitul naţional brut, care este programat să crească", a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

El a acuzat şi faptul că deficitul prognozat este prea aproape de 3%, dar a acuzat şi faptul că domeniului Apărare nu i-a fost alocat 2% din PIB.

"Sunt cheltuieli pentru MApN, nu pentru apărare, fiind multe pensii", a punctat Năsui.

La rândul său, deputatul Cristian Ghinea a vorbit despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

"Este o simplă linie bugetară, prin care Ministerul Dezvoltării alocă discreţionar fonduri către autoriăţile locale şi judeţene. Asta nu este doar o părere politică, este o concluzie a Curţii Conturi, într-un raport devastator la adresa acestui program care aminteşte faptul că nu este niciun fel de criteriu de alocare, niciun fel de programare şi că de fapt acest PNDL este un simplu Excel în care nişte funcţionari de la Ministerul Dezvoltării ţin evidenţa banilor care este făcută pe bază de ordin politic", a spus Ghinea.

El a reamintit faptul că USR a solicitat comasarea PNDL cu fondurile europene.

"Nu numai că nu desfiinţăm această sursă uriaşă de corupţie politică, ci devine împărat, în sensul în care explodează la 30 de miliarde de lei până în 2010, credite de angajament. Spre comparaţie, anul maxim până acum de bugetare a acestui PNDL a fost 2 miliarde în 2014. (...) Este absolut uluitor. Tot prin legea bugetului se exceprează acest PNDL de la regulile obişnuite de programare, atât în ceea ce priveşte modul în care se pot trage bani din fondul de rezervă, cât şi de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare", a adăugat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea s-a arătat sceptic cu privire la şansa ca amendamentele referitoare le PNDL, depuse de USR, să treacă de plen.

"Amendamentele respinse în comisii au puţine şanse să treacă în plen, deci nu suntem optimişti că am putea să îl revigorăm în dezbaterea din plen. Considerăm că mijloacele politice sunt aprope de epuizare", a apreciat Cristian Ghinea.

El a ţinut să transmite şi un avertisment.

"Avem temeiuri pentru a depune plângeri penale împotriva funcţionarilor şi demnitarilor de la Ministerul Dezvoltării care iau această decizie, şi autorităţilor locale, pentru că până la urmă vorbim de un beneficiu electoral şi poate material pe care aceşti oameni în crează într-un mod discreţionar. Vom urmări toate sumele care vor fi gestionate şi cheltuite", a conchis deputatul USR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici