Vanghelie îi scrie lui Ponta: Generalul Oprea a ajuns să şantajeze PSD şi să dea lecţii de moralitate

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, aflat de trei luni în arest, îi scrie din nou premierului Victor Ponta, căruia îi transmite că ”generalul Oprea are o viteză fantastică în a pune mâna pe PSD”, ajungând ”să şantajeze” acest partid şi ”să dea lecţii de moralitate”.

2585 afișări
Imaginea articolului Vanghelie îi scrie lui Ponta: Generalul Oprea a ajuns să şantajeze PSD şi să dea lecţii de moralitate

Vanghelie îi scrie lui Ponta: Generalul Oprea a ajuns să şantajeze PSD şi să dea lecţii de moralitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Într-un mesaj postat, marţi, pe Facebook, şi semnat ”echipa de comunicare”, Marian Vanghelie spune că ”procesul de confiscare a PSD continuă şi se intensifică”.

”În acest moment nu mai e vorba de doctrine şi ideologii, ci de cum salvăm România de oameni ca tine şi ca Generalul Oprea, de finii, naşii, rudele şi prietenii voştri, puşi în posturi cheie şi folosiţi permanent ca arme împotriva celor care îndrăznesc să se opună intereselor voastre. (...) Încă de când era şef al Corpului de Control al Primului Ministru, Victor Ponta, alături de Generalul Oprea şi o camarilă de aceeaşi teapă, se ocupa intens să distrugă lideri politici prin construirea de dosare false. Generalul Oprea are o viteză fantastică în a pune mâna pe PSD. Vedeţi fiefurile tradiţional social democrate şi ce s-a întâmplat cu ele. Aviz celor din zonele neatinse, încă! Să nu va treziţi cu nişte dosare, dacă nu faceţi frumos! Toate astea erau de aşteptat. Victor Ponta şi-a permis ca în timpul şedinţelor de partid să îşi declare intenţiile în ceea ce priveşte «strategia de reorganizare», prezentând un plan prin care îşi propunea ridicări în funcţie şi tăieri de capete: îndepărtarea Generalului Coldea, sacrificarea Procurorului Kovesi, numirea la conducerea SRI a Generalului Oprea şi a socrului lui la SIE”, spune Vanghelie.

El mai susţine că Victor Ponta ”s-a folosit de noul Cod penal şi de noul Cod de procedură penală pentru a scăpa de nedoriţi”, iar acum vrea să modifice aceste coduri ”pentru a se proteja de justiţie împreună cu acoliţii săi, unul din ei fiind Dan Şova”.

”Victor Ponta se foloseşte de funcţiile aliaţilor lui: Oprea, Cazanciuc şi Niţu, pentru a crea noi dosare şi a scăpa de adversari. Dacă tot este «creaţia» Generalului Oprea, metodele sunt aceleaşi…. Când te foloseşti de partid în interes personal este una, dar când îţi vinzi ţara, al cărui premier eşti, este cu totul alt lucru. Într-una din şedinţele de BPN ale PSD, Victor Ponta îi ordona lui TituTitus Corlăţeannistrul de Externe din acea vreme, să îi aranjeze întâlniri bilaterale la Olimpiada de Iarnă ce a avut loc la Soci în 2014. În acel moment, aliaţii strategici europeni şi americani boicotau festivităţile de deschidere a olimpiadei, iar Ponta ocupă loc de cinste în tribună. În baza aceluiaşi principiu a fost şi la Baku. În alte şedinţe de BPN ale PSD tot Victor Ponta a fost acela care a menţionat de câteva ori bunele relaţii pe care le are cu China şi Rusia şi le propunea ca alternativă la relaţia cu Statele Unite. Într-o altă şedinţă de BPN a PSD, Dragnea s-a referit la faptul că Victor Ponta a pierdut alegerile din cauza că americanii au ordonat reţelei Facebook să îl susţină pe Iohannis. Victor Ponta a fost întru totul de acord cu Dragnea. Toate acestea dovedesc clar obsesia lui Ponta faţă de Rusia şi China, de zona euroasiatică. De ce să ne mai mirăm, atunci, de plecarea lui la Baku sau de multiplele vizite în China? Victor Ponta este disperat să vândă România pentru interesul lui imediat. În şedinţele de partid tăia şi spânzura. Păcat că a fost şi a rămas un laş şi, de câte ori este înfruntat, dă bir cu fugiţii. Ori pleacă în concediu, ori se duce la doctor…(...) În privinţa Generalului Oprea, ai ajuns la vorba mea (...) Şi iată că Generalul Oprea a ajuns să şantajeze Partidul Social Democrat şi să ne dea lecţii de moralitate”, mai arată primarul suspendat al sectorului 5.

Marian Vanghelie este în arest preventiv din 14 martie, în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a dispus, în 28 martie, suspendarea lui Marian Vanghelie din funcţia de primar al Sectorului 5, pe care o deţine de 15 ani, după ce în 27 martie s-a decis definitiv arestarea preventivă a edilului.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 - martie 2015, Marian Vanghelie l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei. Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie ar fi perceput un "comision" de aproximativ 20 la sută din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

"Comisionul" respectiv ar fi fost plătit de omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae şi al unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ, potrivit unor documente ale anchetatorilor. Acest comision ar fi fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice - Partidul Social Românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici