Video VIDEO Premierul Croaţiei, primit cu onoruri militare la Guvern. Mică gafă de protocol înaintea intonării imnurilor

Premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, a ajuns, vineri dimineaţa, la Guvernul României, unde a fost primit cu onoruri militare. În cursul zilei, prim-ministrul croat va avea întâlniri cu preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

2541 afișări

Întâlnirea de vineri a fost marcată de greşeală de protocol, premierul român invitându-l pe omologul său croat să treacă în revistă garda de onoare înaintea intonării imnurilor celor două state. Andrej Plenkovic a oprit-o pe Viorica Dăncilă pentru a asculta intonarea imnurilor.

Premierii României şi Croaţiei, discuţii despre cooperarea politico-diplomatică

Premierul Viorica Dăncilă şi omologul său croat, Andrej Plenkovic, au discutat, vineri, la Palatul Victoria, despre cooperarea dintre cele două ţări la nivelul politico-diplomatic, precum şi despre intensificarea cooperării economice şi la nivel sectorial.

”Vizita domniei sale (a premierului Croaţiei, Andrej Plenkovic - n.r.) la Bucureşti confirmă încă o dată nivelul bun al relaţiilor bilaterale şi dinamica dialogului româno-croat la toate nivelurile. Am făcut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale şi am fost de acord că numărul impresionant de vizite din anul 2017, precum şi din prima parte a anului 2018, sunt o consecinţă firească a modului armonios în care se dezvoltă dialogul bilateral. În cadrul discuţiilor pe care le-am purtat am evidenţiat importanţa pe care o acordăm cooperării dintre ţările noastre la nivelul politico-diplomatic, precum şi dorinţa de intensificare a cooperării economice şi la nivel sectorial”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Ea a apreciat că există un potenţial de cooperare foarte bun în domenii precum educaţie, afaceri interne, minorităţi, apărare, industrie de apărare şi agricultură.

”Am susţinut că şi cooperarea în domeniul turismului este foarte importantă, având în vedere numărul din ce în ce mai mare de turişti români care vizitează Croaţia, dar şi al celor croaţi care vizitează România”, a adăugat premierul român, precizând în acest context că în luna martie România a deschis un consulat onorific la Split.

La rândul său, premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, a reamintit că a fost coleg în Parlamentul European cu omologul său român.

”Faptul că ne aflăm aici demonstrează intensitatea şi desfăşurarea cei mai bune colaborări bilaterale între România şi Croaţia, un dialog deschis la nivelul miniştrilor, la nivelul ministerelor. Mărturisim că nu am marcat în ultima perioadă un asemenea dialog atât de constructiv şi avansat”, a afirmat Andrej Plenkovic.

Premierul croat s-a referit şi la aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen.

”Consider că am atins un grad avansat, dacă nu am îndeplinit întrutotul condiţii tehnice, astfel încât să aderăm şi la acest spaţiu”, a afirmat Plenkovic.

Premierul croat i-a lansat o invitaţie premierului Viorica Dăncilă să viziteze Croaţia ”cât mai curând posibil”.

În prezenţa celor doi premieri miniştrii Apărării din cele două ţări au semnat “Declaraţia de Intenţie între Guvernul României şi Guvernul Republicii Croaţia privind consolidarea cooperării bilaterale în domeniile apărării şi securităţii”.

"Vizita oficialului croat are loc în contextul intensificării relaţiilor bilaterale în ultimii ani, precum şi al apartenenţei celor două state la acelaşi Trio al Preşedinţiei Consiliului UE.Scopul principal al întrevederii îl reprezintă consolidarea cooperării la nivel politic şi economic şi identificarea de noi arii de cooperare la nivel sectorial", se arată într-un comunicat al Guvernului remis MEDIAFAX.

Conform sursei citate, vizita prim-ministrului croat se înscrie în dorinţa de consolidare şi diversificare a cooperării ca state partenere în UE şi aliaţi în cadrul NATO pe principalele teme de interes comun ale agendei regionale şi europene.

Vizita prim-ministrului croat, Andrej Plenkovic, a debutat, joi seara, cu un dineu de lucru oferit de premierul Viorica Dăncilă în cinstea înaltului oficial de la Zagreb, la care au fost invitaţi să participe toţi membrii Guvernului de la Bucureşti.

Prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, va avea, vineri, întâlniri atât cu premierul Viorica Dăncilă, cât şi cu preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, Liviu Dragnea va avea o întâlnire cu premierul croat la Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici