Voiculescu va trimite Preşedinţiei şi Guvernului un plan de ieşire din criză

Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a declarat, luni, că va trimite preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc un plan care va permite ieşirea din criză, cu măsuri pe termen scurt şi mediu, printre care executarea silită imediată a datornicilor la stat.

20 afișări
Imaginea articolului Voiculescu va trimite Preşedinţiei şi Guvernului un plan de ieşire din criză

Voiculescu va trimite Preşedinţiei şi Guvernului un plan de ieşire din criză (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Este un plan pe care eu l-am făcut, un plan în atenţia domnului preşedinte Traian Băsescu, în ideea că dânsul este cel care... Dacă vrea bine, dacă nu, nu. Eu o să-l trimit în copie şi domnului prim-ministru Boc, dar nu cred că dânsul va decide. Un plan care are două capitole - pe termen imediat, cu măsuri imediate, care pot fi aplicate începând de mâine şi pe termen mediu, pe care eu l-am văzut desfăşurat între septembrie anul acesta şi septembrie 2011", a declarat Dan Voiculescu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că planul este conceput pe 9-10 puncte, şase dintre acestea fiind pe termen scurt.

"Îmi doresc mult să lăsăm deoparte vendetele politice de tot felul şi, în măsura în care se va considera că nu e important cine elaborează nişte propuneri, ci aplicarea lor, sper ca domnul preşedinte şi domnul prim-ministru să ţină cont de ele. Ele vin din experienţa managerială şi au în vedere nişte lucruri foarte concrete, reale, care practic permit ieşirea momentan din criză, nu e un plan de relansare economică. Guvernul are nevoie de bani, trebuie să facă rost de ei. Eu acolo le spun de unde ar putea să facă rost de ei, fără să afecteze pensionarii şi consumul, pentru că marea problemă este atacul la cererea de consum", a adăugat vicepreşedintele Senatului.

Potrivit acestuia, executarea silită imediată a datornicilor la stat, "care mai sunt şi miliardari sau milionari", ar fi prima măsură pe termen scurt.

"Nu poţi să fii miliardar, milionar şi să fii dator la stat. Sau nu e normal. E prima anomalie flagrantă care e cunoscută şi nu se întâmplă nimic. Avem miliardari care au milioane, zeci, sute de milioane datorii la stat, persoană fizică, care au şi iahturi, au şi vile, au şi maşini de tot felul şi nu plătesc datoria la stat. A doua măsură... Anomalia care se produce în România: statul îmbogăţeşte agenţii economici privaţi. Nu ştiu ce scop şi care este explicaţia că industria de îngrăşăminte din România, de exemplu, primeşte gaz subvenţionat de stat, preţul lui de cost e mai mic şi profitul lui e mai mare. De unde şi până unde statul doreşte să crească profitul oamenilor de afaceri prin subvenţionare, când ei nu pot subvenţiona nici pensiile? La fel în energie, se vinde foarte ieftin la anumiţi agenţi economici, iar populaţia plăteşte un preţ mai mare. Statul e dator să apere populaţia, nu agentul economic", a exemplificat Dan Voiculescu, menţionând ca măsură pe termen mediu dreptul de preempţiune al producătorului român, pentru că fiecare stat îşi protejează producătorul naţional.

Referindu-se la creşterea fiscalităţii, el a apreciat că, în mod normal, Guvernul ar trebuit să opereze scăderi ale taxelor şi impozitelor, pentru a stimula consumul, însă, dată fiind situaţia actuală, ar trebui să se menţină nivelul actual al acestora.

"Statul are bani în buzunare private (...) însă nu-şi face datoria în colectarea taxelor. Este o culme a neputinţei", a opinat Voiculescu, afirmând că măsura creşterii nivelului TVA nu poate fi aplicată imediat, deoarece, potrivit Constituţiei şi Legii bugetului, modificările la Codul fiscal intră în vigoare doar după şase luni de la adoptare.

"Se poate aplica şi acum, dar este ilegal", a conchis Dan Voiculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici