Vosganian, despre cererea DIICOT în cazul său: Nu este un caz de corupţie

Ministrul Varujan Vosganian a declarat, luni, comentând cererea DIICOT în cazul său, că nu este vorba despre un caz de corupţie şi că procurorii nu ar trebui să se pronunţe asupra oportunităţii unor decizii economice.

351 afișări
Imaginea articolului Vosganian, despre cererea DIICOT în cazul său: Nu este un caz de corupţie

Varujan Vosganian (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a spus, la o conferinţă de presă la sediul central al PNL, că dacă ar fi fost un caz de corupţie, nu ar fi făcut conferinţa de în partid, pentru că ţine foarte mult la demnitatea acestei formaţiuni.

"Am ales să fac această conferinţă de presă aici (la sediul PNL, n.r.) pentru că acest caz nu este un caz de corupţie, dacă ar fi fost un caz de corupţie nu aş fi ales sediul PNL, pentru că eu ţin la demnitatea acestui partid. Suntem în faţa unei situaţii inedite, este pentru prima oară de 20 şi ceva de ani când Parchetul se sesizează într-o chestiune de oportunitate politică, acuzând unele decizii pe care un ministru le ia în virtutea atribuţiilor sale. Parchetul sugerează că unele măsuri pe care le-am luat în calitate de ministru al Economiei şi Finanţelor în anul 2008 au dus la pierderi pentru economia naţională, în speţă pentru Romgaz şi au favorizat anumiţi producători industriali din economia naţională", a afirmat Vosganian.

El a susţinut că anul 2008 a fost unul foarte bun pentru Romgaz din perspectiva profitului companiei, care a urcat cu peste 6% faţă de anul anterior.

"Măsura la care se referă Parchetul este acordarea unui discount economic de câteva procente şi păstrarea condiţiilor privind obligativitatea plăţii datoriilor de către companiile beneficiare. Acest discount nu l-am inventat eu, el funcţiona la data la care eu am devenit ministru al Economiei şi Finanţelor, astfel de discounturi se dau în întreaga Europă pentru companiile intreruptibile, adică acelea care îşi asumă ca într-o anumită perioadă riscul de a fi întrerupte pentru a se putea asigura gazul pentru consumatorii casnici", a mai precizat ministrul.

Potrivit lui Vosganian, un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică.

"Dacă ar fi să judecăm oportunitatea unor măsuri economice, probabil că multe dintre guvernele şi  mulţi dintre demnitarii României ar trebui să cadă sub incidenţa unor astfel de cercetări. Cred însă că un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică", a mai afirmat Vosganian, precizând că nu este atribuţia procurorilor de a judeca oportunitatea unor măsuri economice.

Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei, se arată într-un comunicat de presă de luni al DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici