Zgonea: Băsescu a cerut să stea în jilţ la plenul pe tema NATO, eu sunt obligat să respect cererea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, miercuri, că preşedintele Traian Băsescu a cerut ca la şedinţa solemnă privind aniversarea a 10 ani de aderare la NATO să stea în jilţ, atătând că obiectul este folosit în protocol pentru preşedinte şi că şedinţa a respectat procedurile.

732 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Băsescu a cerut să stea în jilţ la plenul pe tema NATO, eu sunt obligat să respect cererea

Valeriu Zgonea (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Acel jilţ îl avem în protocolul de stat pentru preşedintele statului. Preşedintele statului are două momente solemne când vine în Parlament, fie folosim această metodă de a pune un jilţ să stea, că este preşedintele statului român, fie folosim cealaltă metodă în care domnia sa, fiind parte a Executivului, este în partea stângă a prezidiului, primul este preşedintele statului şi cel de-al doilea este prim-ministru. Dar aşa a dorit domnia sa. Domnia sa a transmis acest mesaj. Eu sunt obligat să respect cererea de protocol", a explicat Zgonea.

El a făcut aceste precizări întrebat despre faptul că preşedintele Traian Băsescu a stat în jilţ la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 10 ani de la aderarea României la NATO.

Zgonea a arătat că premierul a stat în sală, iar şedinţa a fost una solemnă, care a respectat întru totul procedurile, inclusiv legat de cvorum.

Zgonea a mai spus că din păcate nu există un protocol de stat pe care să-l respecte fiecare instituţie. "Lipsa unui protocol de stat pentru cei care sunt neavizaţi sau sunt din afara instituţiilor pe care le reprezentăm ne face să părem câteodată provinciali în Europa, adică o mentalitate care nu aparţine secolului 21: un coleg care nu dă mâna cu celălalt coleg, preşedintele nu vrea să dea mâna cu nu ştiu cine, preşedintele Senatului nu vrea să dea mâna cu cineva, preşedintele Camerei nu vrea să dea mâna", a apreciat Zgonea.

Senatul şi Camera Deputaţilor au organizat, marţi, o şedinţă solemnă consacrată aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO, la şedinţă fiind prezent preşedintele Traian Băsescu, foştii şefi ai statului Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, precum şi principesa Margareta, dar şi foşti premieri.

Preşedintele Băsescu a avut un loc rezervat în faţa prezidiului, iar foştii şefi de stat şi foşti alţi oficiali implicaţi în aderarea la NATO au fost aşezaţi de o parte şi de alta a prezidiului. În schimb, premierul Victor Ponta a stat în sală, în banca parlamentarilor.

Ponta a declarat, miercuri, că la şedinţa solemnă consacrată aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO a preferat să stea în sală, pe locul de deputat, şi nu la prezidiu, pentru că se simţea inconfortabil lângă preşedintele Băsescu, care stătea într-un jilţ "ca Ştefan cel Mare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici