Zgonea: Postul de deputat al lui Becali nu e vacant, voi supune la vot săptămâna viitoare

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi, la Craiova, că postul lui George Becali în Parlament nu este vacant, el arătând că, potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, în forma nemodificată, luarea unei astfel de decizii trebuie supusă la vot.

122 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Postul de deputat al lui Becali nu e vacant, voi supune la vot săptămâna viitoare

Zgonea: Postul de deputat al lui Becali nu e vacant, voi supune la vot săptămâna viitoare (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"De cinci luni de zile, PDL blochează o procedură, aceea de a lua act de o pierdere a unui mandat, dacă esti incompatibil sau dacă instanţa te judecă. De cinci luni, Statutul deputatului şi senatorului a rămas în forma veche, construită de PDL în 2006 şi care ne pune într-o situaţie delicată, pentru că MCV ne cricită, adică Uniunea Europeană ne critică. Şi cel mai neperformant partid în acest moment şi cel mai antieuropean este PDL. Dacă am fi fost corecţi şi dacă am fi modificat Statutul şi nu l-am fi contestat după trăznăile noastre de la fiecare lună, să stăm la hotel, astăzi am fi luat act de încetarea mandatului domnului George Becali şi lui Aurel Nechita, pe procedura simplificată, propusă de mine şi de domnul Nicolicea şi intram şi noi în rândul ţărilor civilizate. Aşa, iar o să fim criticaţi în raport, pentru că obstrucţionăm justiţia, pentru că noi asta facem: obstrucţionăm justiţia", a declarat Valeriu Zgonea, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a acuzat PDL de faptul că încă nu a intrat în vigoare un nou statut al parlamentarilor.

"Stăm pe procedura veche şi nu putem să luăm nicio decizie, pentru că ne trebuie un raport de la Comisia juridică care să susţină poziţia pe care a avut-o instanţa. Asta ar însemna, din punctul nostru de vedere şi din punct de vedere al Uniunii Europene, o intervenţie în actul de justiţie, şi este corectă! Stăm pe loc şi nu avansăm în reforma parlamentară, pentru că aşa vor nişte parlamentari de la PDL şi asta este strategia PDL, să tragă de timp", a mai spus Zgonea.

Întrebat de jurnalişti dacă locul lui Becali este vacant, preşedintele Camerei Deputaţilor a infirmat.

"Postul domnului Becali nu este vacant, a fost trecut pe proiectul de hotărâre, el trebuie supus la vot în votul final şi votat de către parlamentari. Şi voi vota săptămâna viitoare ambele decizii", a spus Zgonea.

Camera Deputaţilor a luat act, miercuri, de proiectul de hotărâre elaborat de Comisia juridică privind încetarea mandatului lui George Becali. Acesta a fost citit, însă nu a fost supus la vot.

Preşedintele de şedinţă, Miron Mitrea, a citit proiectul de hotărâre: "Camera Deputaţilor ia act de decizia numărul 124 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 20 mai 2013 prin care s-a hotărât condamnarea inculpatului Becali George în săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu forma calificată şi continuată. Camera Deputaţilor ia act de încetarea de drept a calităţii de deputat a domnului George Becali şi declară vacant locul de deputat deţinut de acesta în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, Colegiul uninominal nr. 25".

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să propună plenului Camerei un proiect de hotărâre prin care să ia act de încetarea mandatului de deputat al lui George Becali, ca urmare a deciziei ICCJ de condamnare la trei de închisoare.

Votul din Comisie a fost secret, presa având acces doar la dezbateri.

Decizia Comisiei a fost luată cu 13 voturi "pentru" şi 4 abţineri.

Deputaţii jurişti au apreciat că este un caz expres de încetare a mandatului şi au spus că le pare rău de situaţia lui George Becali şi sunt alături de familia lui.

George Becali a fost condamnat definitiv, pe 20 mai, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici