(P) 6 Sfaturi pentru a Alege Cel mai Bun Broker de Acţiuni din România în 2023

Alegerea unui broker de acţiuni este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care trebuie să îi faci atunci când intri în lumea investiţiilor. Nu poţi începe să investeşti dacă nu ai un broker care să se alinieze cu obiectivele tale investiţionale, cu necesităţile tale în materie de educaţie şi cu stilul tău de învăţare.

1307 afișări
Imaginea articolului (P) 6 Sfaturi pentru a Alege Cel mai Bun Broker de Acţiuni din România în 2023

(P) 6 Sfaturi pentru a Alege Cel mai Bun Broker de Acţiuni din România în 2023

Deşi nu există o modalitate sigură de a-ţi asigura randamentul în investiţii, există o primă decizie crucială, şi anume, să alegi cel mai bun broker de acţiuni, care să se preteze nevoilor tale.

În timp ce compari opţiunile, este bine să ţii cont de câteva aspecte esenţiale.

Caută un broker reglementat, cu un istoric de încredere

Activitatea unui broker de încredere ar trebui să fie întotdeauna supravegheată de un organism oficial de reglementare menit să protejeze şi să promoveze integritatea operaţiunilor de brokeraj.

Există o mulţime de brokeri. Unii dintre ei există de zeci de ani, în timp ce alţii sunt relativ noi pe piaţă. Dar asta nu înseamnă că brokerii nou apăruţi pe scenă nu sunt demni de încredere, cu condiţia ca aceştia să fie reglementaţi de o autoritate de încredere.

Dacă un broker este reglementat, îţi va fi uşor să vezi acest lucru pe site-ul său, împreună cu numărul de licenţă pe care îl deţine, care este emis de autoritatea de reglementare respectivă.

De exemplu, în UE, poţi căuta brokeri care sunt autorizaţi şi reglementaţi, de către Comisia de Valori Mobiliare şi Bursă din Cipru şi sunt înregistraţi la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară din România).
 

Reţine că există diferite organisme de reglementare în diferite regiuni, aşa că o regulă de bază este să te asiguri că brokerul tău este licenţiat şi reglementat de către autoritatea de reglementare din regiunea în care îşi desfăşoară activitatea. 

Accesul la pieţe şi active investiţionale

Există 60 de burse de valori majore la nivel mondial, cu dimensiuni şi volume de tranzacţionare diferite - de la New York Stock Exchange, NASDAQ, Euronext sau Deutsche Börse, până la micile burse locale.

Cei mai buni brokeri ar trebui să ofere acces la cele mai importante pieţe din lume şi să includă în oferta lor o gamă largă de acţiuni şi fonduri din care investitorii să poată alege.

Chiar dacă acum vrei să investeşti doar în ETF-uri, de exemplu, trebuie să iei în considerare posibilitatea ca pe viitor să-ţi doreşti să îţi extinzi orizonturile investiţionale. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un broker care să îţi ofere toate opţiunile.

În general, ar trebui să excluzi de la bun început orice broker care nu îţi oferă posibilitatea de a tranzacţiona sau de a investi în valorile mobiliare care te interesează.

Fii atent la costuri

Nu este vorba doar despre cât poţi câştiga, ci şi despre cât cheltui. Este posibil să nu poţi evita complet comisioanele, dar cu siguranţă le poţi minimiza. În general, orice investitor îşi doreşte să piardă cât mai puţin din randamentul său investiţional din cauza taxelor şi a comisioanelor de tranzacţionare.

Poţi determina cu uşurinţă ce brokeri sunt prea scumpi pentru a fi luaţi în considerare şi care pur şi simplu nu sunt compatibili cu tipul de activitate de investiţii pe care vrei să te concentrezi.

Asigură-te că analizezi costurile care se vor aplica cel mai probabil în cazul tău în funcţie de dimensiunea contului tău şi de activitatea ta de tranzacţionare.

Caută platforme şi aplicaţii uşor de utilizat

Cumpărarea şi vânzarea activelor prin intermediul contului tău de investiţii nu ar trebui să fie o experienţă frustrantă sau iritantă. Este important să găseşti un broker a cărui platformă este uşor de utilizat. Pe lângă faptul că deschiderea şi închiderea tranzacţiilor ar trebui să fie nişte operaţiuni extrem de simple şi intuitive, ar trebui să poţi accesa cu uşurinţă informaţii referitoare la datele tranzacţiilor anterioare sau o listă completă a acţiunilor pe care le deţii.

Chiar dacă eşti novice şi nu ai nicio idee despre semnificaţia diferitelor funcţii, joacă-te cu diverşi parametri pentru a-ţi face o idee despre cât de uşor sunt de utilizat aceste instrumente. Cea mai bună platformă trebuie să fie intuitivă şi uşor de folosit.

Pe de altă parte, dacă eşti un investitor cu experienţă, s-ar putea să fii mai interesat de funcţiile analitice, de opiniile experţilor şi de informaţii detaliate despre companiile în care intenţionezi să investeşti. Cei mai mulţi brokeri îţi vor permite să le descarci aplicaţiile sau să le testezi platforma de tranzacţionare fără să transferi bani în cont. Ia în considerare posibilitatea de a petrece ceva timp "jucându-te" cu platformele pe care le oferă fiecare broker care te interesează, înainte de a face alegerea decisivă.

Calitatea şi disponibilitatea serviciului de asistenţă pentru clienţi

Dacă eşti începător şi te simţi copleşit de atâtea informaţii noi, asigură-te că poţi lua legătura rapid şi uşor cu serviciul de asistenţă pentru clienţi.

Chiar şi investitorii experimentaţi au uneori nevoie de asistenţă din partea brokerului.

Un broker bun te va ajuta ori de câte ori vei avea nevoie de clarificări. Prin urmare, evaluează asistenţa pentru clienţi a brokerului, în special din perspectiva disponibilităţii imediate şi a liniilor de comunicare.

De asemenea, verifică canalele de comunicare. Asistenţa telefonică este cea mai bună opţiune atunci când ai o problemă, dar şi asistenţa prin chat şi prin e-mail reprezintă, de asemenea, un plus.

Resursele educaţionale

Dacă eşti un investitor la început de drum, atunci este posibil să ai nevoi diferite în ceea ce priveşte educaţia clienţilor. Este posibil să-ţi doreşti acces la o mulţime de tutoriale şi articole educaţionale, care să abordeze elementele de bază ale investiţiilor sau să fii interesat de instrumente de screening, care să-ţi faciliteze alegerea diferitelor active de investiţii.
 

Cu toate acestea, toate resursele educaţionale din lume sunt inutile dacă nu le poţi accesa cu uşurinţă. O platformă sau un site bine organizat ar trebui să cuprindă o gamă largă de materiale educaţionale, sub diverse forme, astfel încât, traderii şi investitorii să poată găsi rapid şi uşor informaţiile de care au nevoie, într-un format care să se potrivească stilului lor de învăţare.

Este vital să te pui la punct cu tot ce înseamnă investiţii la bursă înainte de a deschide orice poziţie în piaţă.

Concluzie

Acestea fiind spuse, cel mai important lucru pe care îl poţi face este să compari brokerii între ei. Nu alege primul broker pe care îl găseşti. Şi, gândeşte-te ce fel de investitor eşti, atfel încât, să-ţi poţi seta priorităţile.

După ce ai ales cel mai bun broker de acţiuni pentru tine este timpul să începi. Nu te limita doar la a deschide un cont şi a trece la următorul pas. Aprofundează, foloseşte toate resursele educaţionale şi de research pe care le ai la dispoziţie, începe să îţi creionezi strategia de investiţii şi profită de toate instrumentele pe care le ai la dispoziţie. Ai petrecut timp preţios pentru a stabili ce caracteristici contează cel mai mult pentru tine - acum este timpul să le foloseşti în avantajul tău.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici