Şefa FMI, prognoză sumbră pentru 2023: economia globală va simţi recesiunea din cauza „şocurilor multiple”

  • Economia mondială se va simţi ca şi cum ar fi în recesiune anul viitor, a avertizat şefa FMI, în timp ce FMI (Fondul Monetar Internaţional) se pregăteşte să îşi revizuiască din nou în scădere previziunile economice.
  • Predicţia FMI este că producţia globală va scădea cu 4.000 de miliarde de dolari până în 2026 - aproximativ „valoarea” economiei germane, ceea ce ar însemna „un regres masiv”, avertizează specialista.
2976 afișări
Imaginea articolului Şefa FMI, prognoză sumbră pentru 2023: economia globală va simţi recesiunea din cauza „şocurilor multiple”
Vorbind înainte de reuniunile anuale ale fondului şi Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva a declarat că o treime din economia mondială va suferi cel puţin două trimestre de contracţie economică în 2023. Georgieva a adăugat că, din păcate, combinaţia dintre „scăderea veniturilor reale şi creşterea preţurilor” va însemna că multe alte ţări vor avea senzaţia că se află în recesiune, chiar dacă vor evita scăderile totale ale producţiei, conform FT.
 
 FMI urmează să îşi revizuiască din nou în scădere previziunile economice săptămâna viitoare, pentru al patrulea trimestru consecutiv.
 
Dând vina pe „şocuri multiple”, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina, preţurile ridicate la energie şi alimente şi presiunile inflaţioniste persistente, ea a declarat că creşterea în toate cele mai mari economii ale lumii a încetinit, lăsând „tensiuni severe” în unele locuri.
 
Situaţia este „mai probabil să se înrăutăţească decât să se îmbunătăţească” pe termen scurt, a spus ea, în parte din cauza faptului că există riscuri emergente pentru stabilitatea financiară pe piaţa imobiliară din China, în datoria suverană şi în activele nelichide. Aproape prăbuşirea unor fonduri de pensii din Marea Britanie săptămâna trecută, în urma anunţului făcut de cancelarul britanic Kwasi Kwarteng privind reduceri de taxe nefinanţate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline, a stârnit îngrijorarea că o creştere scăzută şi costuri mai mari ale împrumuturilor vor declanşa turbulenţe pe piaţă.
 
Cu toate acestea, FMI doreşte ca băncile centrale să continue să înăsprească politica monetară în ritm alert pentru a face faţă presiunilor mari şi pentru a se asigura că acestea nu devin obicei în atitudinea companiilor. „Dacă nu se înăspreşte suficient, inflaţia s-ar dezancora şi s-ar înrădăcina, ceea ce ar necesita ca ratele viitoare ale dobânzilor să fie mult mai mari şi mai susţinute, ceea ce ar provoca daune masive asupra creşterii şi daune masive asupra oamenilor”, a spus Georgieva.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici