STUDIU Lockdown-urile din pandemie au dus la scăderea natalităţii în Europa. România, printre cele mai afectate ţări

Europa a înregistrat o scădere de 14% a ratei natalităţii în ianuarie 2021 în comparaţie cu anii precedenţi - o scădere declanşată probabil de primul val al pandemiei Covid-19, sugerează o cercetare.

985 afișări
Imaginea articolului STUDIU Lockdown-urile din pandemie au dus la scăderea natalităţii în Europa. România, printre cele mai afectate ţări

Ianuarie 2021 a fost la nouă sau zece luni după impunerea restricţiilor legate de Covid. Lockdown-urile mai lungi au dus la mai puţine sarcini, sugerează studiul. Scăderea a fost mai frecventă în ţările în care sistemele de sănătate au întâmpinat dificultăţi, scrie BBC.

Lituania şi România au înregistrat cele mai mari scăderi - de 28% şi, respectiv, 23% - în timp ce Suedia, care nu a avut niciun blocaj, a înregistrat rate normale ale naşterilor, potrivit rezultatelor publicate în revista Human Reproduction.

Cercetătorii spun că descoperirile pot duce la "consecinţe pe termen lung asupra demografiei, în special în Europa de Vest, unde există populaţii îmbătrânite".

"Cu cât lockdown-urile au fost mai lungi, cu atât mai puţine sarcini au avut loc în această perioadă, chiar şi în ţările care nu au fost grav afectate de pandemie", a declarat Dr. Leo Pomar, de la Spitalul Universitar din Lausanne, care a scris studiul.

"Credem că teama cuplurilor de o criză sanitară şi socială în momentul primului val de Covid-19 a contribuit la scăderea numărului de naşteri vii nouă luni mai târziu."

Măsurile de distanţare socială, temerile legate de virus şi criza socială şi economică provocată ca urmare ar putea fi "factori indirecţi care au jucat un rol în decizia cuplurilor de a amâna sarcinile", se arată în raport.

Anglia şi Ţara Galilor au înregistrat o scădere de 13% în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 şi 2019 - în timp ce numărul de copii născuţi în Scoţia a scăzut cu 14%.

Franţa şi Spania au înregistrat o scădere de 14% şi, respectiv, 23%.

În martie 2021, naşterile au revenit la o rată similară cu nivelul de dinaintea pandemiei, ceea ce corespunde unei reveniri la nouă până la 10 luni după încheierea unor lockdown-uri, se arată în studiu. Dar cercetătorii spun că această revenire nu pare să fi compensat scăderea ratei natalităţii cu două luni înainte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici