CNN: America se află în recesiune, dar americanii încă fac cumpărături de Ziua Recunoştinţei, se duc la Disneyland şi se plimbă cu avionul

Fiecare săptămână aduce ştiri contradictorii despre economie. Săptămâna trecută nu a fost diferită, cu o serie de rapoarte economice care arată că în ciuda discuţiilor despre recesiune, economia SUA dă dovadă de o rezistenţă remarcabilă.

1662 afișări
Imaginea articolului CNN: America se află în recesiune, dar americanii încă fac cumpărături de Ziua Recunoştinţei, se duc la Disneyland şi se plimbă cu avionul

Wikipedia Commons, Autor-Ms Jones - Masă de Ziua Recunoştinţei

Da, economia este puternică. Dar vine cu o mulţime de avertismente, scrie Christine Romans, corespondentul CNN pentru afaceri. 

Raportul privind locurile de muncă din noiembrie a sfidat aşteptările analiştilor, adăugând 263.000 de noi locuri de muncă şi menţinând rata şomajului din America la 3,7%, un nivel scăzut de aproape jumătate de secol.

Produsul intern brut a crescut cu o rată anuală de 2,9% în ultimul trimestru, o revenire bruscă de la scăderea din prima jumătate a anului.

Un record de 196 de milioane de americani au mers la cumpărături în weekendul de Ziua Recunoştinţei, iar acele cifre grozave ale vânzărilor nu au fost doar pentru că inflaţia a împins preţurile mai sus, ci şi pentru că oamenii făceau mai multe tranzacţii, potrivit Adobe Analytics .

Curtis Dubay, economist-şef la Camera de Comerţ din SUA, numeşte acest lucru „pesimism la mâna a doua” şi spune că economia ar putea să nu se descurce atât de prost pe cât credeţi.

Da, inflaţia la maximul aproape de 40 de ani muşcă din bugetele familiei. Dar americanii rezervă călătorii cu avionul şi se distrează în parcurile Disneyland în un număr aproape record, chiar şi în ciuda tarifelor mai mari. 

Da, economiştii sunt îngrijoraţi de o recesiune, dar piaţa muncii este incredibil de strânsă, cu mai mult de 10 milioane de locuri de muncă  disponibile pentru oricine care caută să muncească, mai scrie corespondentul. 

„Piaţa muncii este din nou incredibil de puternică”, a spus preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell , într-un discurs miercuri. „Este prea grozav, într-un fel, pentru că va creşte inflaţia.”

Deci ce urmeaza?

Adevărul este că nimeni nu ştie ce urmează. Prognozele au fost nesigure în perioada post-Covid. 

Fed a încercat să stăpânească cea mai mare inflaţie din anii 1980, crescând ratele dobânzilor de şase ori în acest an. 

Asta înseamnă că anul viitor va fi fără îndoială o provocare, deoarece toate aceste înăspriri continuă să-şi facă drumul în economie.

Dar finanţele gospodăriei sunt într-o formă mai bună pentru a se descurca, cu un exces de 1,7 trilioane de dolari în economii ca o pernă,  deşi oamenii vor trebui probabil să se cufunde în mai multe din economiile lor.

Şi în timp ce piaţa imobiliară s-ar putea să se răcească, nu se prăbuşeşte. După un 2021 foarte puternic, sectorul „se reajustează, se recalibrează”, a declarat Bess Freedman, CEO al Brown Harris Stevens, la emisiunea „Early Start” de la CNN.

Pandemia de coronavirus a afectat economia şi a fost greu de măsurat repunerea ei la cap. Zeci de milioane de locuri de muncă au fost pierdute peste noapte. Şcoli închise, fabrici închise, peste un milion de vieţi pierdute. Mai mult de doi ani mai târziu, încă ne luptăm să evaluăm rezistenţa şi durabilitatea recuperării, transmite corespondentul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici