Primul centru dedicat victimelor violenţei sexuale, deschis luni la Spitalul Universitar de Urgenţă

Primul centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale, care oferă servicii integrate medicale şi medico-legale, asistenţă post-traumatică şi consiliere, funcţionează de luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

114 afișări
Imaginea articolului Primul centru dedicat victimelor violenţei sexuale, deschis luni la Spitalul Universitar de Urgenţă

Primul centru dedicat victimelor violenţei sexuale, deschis luni la Spitalul Universitar de Urgenţă

În noul centru, victimele violenţei sexuale vor beneficia de o echipă de intervenţie şi de sprijin formată medic, medic legist, psiholog, poliţist, asistent social, cazurile de violenţă sexuală fiind astfel gestionate integrat.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că centrul a fost finanţat prin proiectul „Sprijin pentru implementarea Convenţiei de la Istanbul în România”, în valoare totală de 2,5 milioane de euro.

Centrul este rezultatul colaborării dintre 4 instituţii: Agenţia Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Spitalul Universitar de Urgenţă, Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” şi Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Prin proiect vor mai fi înfiinţate încă 9 centre similare, în mai multe oraşe din ţară.

De asemenea, vor fi înfiinţare 8 centre de consiliere pentru agresori, în cadrul aceluiaşi proiect, pentru care ANES a încheiat deja protocoale de colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale.

Potrivit ministrului Muncii, 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei şi fete şi 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei şi fete. Faţă de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală şi act sexual asupra minorelor.

„Dincolo de cifre sunt drame şi ce e şi mai dureros este că, atunci când astfel de violenţe grave se întâmplă, victimele sunt transformate pe nedrept în vinovaţi. Le încurajez pe femeile care cad victime ale violenţelor de orice fel să apeleze la ajutor şi pe toţi cei care au cunoştinţă despre astfel de fapte să sprijine victimele şi să le îndrume în a cere ajutor”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici