Sănătate

Studiu: O nouă soluție în reducerea riscului de stop cardiac brusc. Sortimentul alcoolic care dă peste cap sfaturile existente

Consumul de șampanie, alături de consumul mai multor fructe, menținerea unei siluete tonifiate și o perspectivă pozitivă asupra vieții ar putea contribui la reducerea riscului de stop cardiac brusc.

Inteligența artificială prezice reapariția tumorilor cerebrale la copii cu precizie impresionantă

Un nou sistem de inteligență artificială prezice reapariția tumorilor cerebrale la copii cu o precizie de până la 89%, reprezentând un progres semnificativ față de metodele actuale.

Studiu: Inteligența artificială poate depista ADHD printr-o simplă analiză a ochilor

Modelele de inteligență artificială care analizează imagini ale ochiului au atins o acuratețe de 96,9% în prezicerea ADHD, oferind o alternativă mai rapidă și neinvazivă la metodele tradiționale de diagnostic.

Studiu. Toxina unei bacterii, posibil vinovată pentru creșterea cazurilor de cancer intestinal

Un studiu recent sugerează că toxina colibactină, produsă de anumite tulpini de E. coli, ar putea fi responsabilă pentru creșterea cazurilor de cancer intestinal la persoanele tinere, afectând ADN-ul încă din primii ani de viață.

Trei medici cercetați după ce au refuzat să opereze un tânăr din Gorj, iar acesta a murit

Medicul chirurg, medicul de medicină de urgență și medicul șef al Unității de Primirin Urgențe a Spitalului Județean din Târgu Jiu sunt sancționați după ce chirurgul a refuzat să opereze un tânăr de 16 ani, în noiembrie 2024, iar acesta a murit.

Studiu internaţional: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur

Persoanele care consumă cantităţi mari de alimente ultraprocesate prezintă un risc crescut de deces prematur, arată un nou studiu internaţional.

Sfaturile ANPC pentru vacanța de 1 Mai: Sărbătoarea să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut sâmbătă o serie de recomandări, în contextul zilei de 1 mai: „Această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri”.

Descoperire importantă: Piperacilina ar putea trata boala Lyme fără efecte secundare

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Northwestern din Illinois și publicat în revista Science Translational Medicine arată că piperacilina, un antibiotic din clasa penicilinelor deja aprobat pentru uz medical, ar putea deveni o opțiune eficientă pentru tratarea bolii Lyme. Această descoperire ar putea revoluționa tratamentele actuale, în special pentru copii, care sunt cei mai expuși riscului de a fi mușcați de căpușe.

Prin toxina pe care o eliberează la copiii mai mici de zece ani, E. coli e responsabilă pentru cancerele de colon timpurii

O toxină bacteriană prezentă în colon ar putea fi responsabilă pentru creșterea alarmantă a cazurilor de cancer colorectal în rândul tinerilor, potrivit unui studiu internațional al Universității din California. Cercetătorii au descoperit că expunerea în copilărie la colibactină, un compus toxic produs de bacteria E. coli, produce mutații genetice asociate cu formele timpurii ale bolii, potrivit informațiilor furnizate vineri de Reuters.

Medicii din Chișinău, Iași și Cluj au luptat împreună pentru viața unui copil de 11 ani

Un băiat de 11 ani din Republica Moldova, aflat în stare critică, a fost transferat de urgență în România pentru tratament neurochirurgical vital, într-o amplă misiune medicală transfrontalieră.

CSID.ro, cea mai citită sursă de Sănătate și Îngrijire Personală din România!

Site-ul CSID.ro rămâne alegerea numărul 1 pentru românii interesați de cele mai noi știri de sănătate și îngrijire personală. Astfel, site-ul CSID.ro revine pe primul loc în preferințele românilor, în ziua de joi, 24 aprilie 2025, fiind accesat de 170.988 de cititori unici.

Alertă ONU: Cresc cazurile de boli care pot fi prevenite prin vaccinuri

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare revin în forță, pe fondul scăderii vaccinărilor, al crizelor umanitare, dezinformării și scăderii finanțărilor, avertizează ONU, OMS și UNICEF. În timp ce rujeola, meningita și febra galbenă se răspândesc din nou, milioane de copii rămân nevaccinați, iar Alianța pentru Vaccinuri solicită 9 miliarde de dolari pentru a preveni o catastrofă sanitară, potrivit informațiilor furnizate joi de Le Monde.

Viitorul în medicină arată bine: Au fost create celulele cerebrale care ar putea ajuta la vindecarea bolii Alzheimer

Oamenii de știință au reușit să creeze celule imune modificate care pot curăța creierul de plăcile toxice responsabile de boala Alzheimer, oferind o nouă speranță pentru tratamente capabile să oprească sau chiar să inverseze evoluția bolii.

Băutura „sănătoasă” care îngrașă la fel de mult ca sucurile Coca-Cola: „Sunt la egalitate”

Un expert în diabet a emis un avertisment major cu privire la o băutură presupus sănătoasă care poate fi la fel de rea ca sucul Coca-Cola.

Descoperire alarmantă! Scobitul în nas crește riscul de Alzheimer și demență. Ce spun cercetătorii australieni

Un studiu științific publicat în 2022 de cercetători de la Griffith University din Australia sugerează o posibilă legătură între scobitul în nas și creșterea riscului de dezvoltare a demenței, inclusiv a bolii Alzheimer. Deși cercetarea a fost realizată pe șoareci, rezultatele sunt considerate relevante pentru investigarea unor cauze puțin cunoscute ale acestei boli neurodegenerative.

Substanță toxică descoperită în aproape toate vinurile europene produse după 2010

O nouă analiză arată o creștere accentuată a nivelului de TFA, o substanță chimică PFAS periculoasă, în vinurile europene produse după 2010, stârnind alarme legate de fertilitate și riscuri ecologice.

Studiu. Tăierile de fonduri pentru combaterea HIV vor duce la milioane de decese și infectări până în 2030

Tăierea finanțării internaționale pentru combaterea HIV ar putea duce la milioane de infectări și decese suplimentare până în 2030, afectând grav țările cu venituri mici și medii.

Începe judecata în cazul incendiului cu nouă morți de la Spitalul Județean Piatra Neamț

Primul termen de judecată în cazul incendiului cu nouă morți de la Spitalul Județean Piatra Neamț are loc miercuri. Incendiul a avut loc în urmă cu cinci ani, în timpul pandemiei.

Uniunea Europeană analizează tendința „SkinnyTok” de pe TikTok. Cum promovează slăbirea extremă copiilor

Autoritățile europene investighează tendința „SkinnyTok” de pe TikTok din cauza îngrijorărilor că promovează slăbirea extremă și poate afecta negativ sănătatea mintală a copiilor și adolescenților.

Studiu: Reducerea hipertensiunii arteriale scade riscul de demență

Cercetătorii au descoperit că persoanele care primesc un tratament intensiv pentru a-și reduce tensiunea arterială ridicată prezintă un risc mai scăzut de demență, potrivit The Guardian.

Cât costă mielul de Paște cu câteva zile înainte de marea sărbătoare

Cu doar câteva zile înainte de Paște, românii caută cel mai bun miel pentru masa festivă, iar prețurile variază în funcție de locul de achiziție. Carnea în viu este mai accesibilă la fermă decât în piețe sau magazine, unde costurile sunt mai ridicate din cauza procesării și distribuției.

Folosit la temperaturi ridicate, uleiul din semințe este responsabil pentru cel mai agresiv cancer de sân

Consumul frecvent de uleiuri din semințe, bogate în acid linoleic, mai ales când sunt încălzite, poate crește riscul apariției celor mai agresive forme de cancer mamar, potrivit cercetărilor recente și avertismentelor medicilor oncologi.

Ce prăjituri preferă românii de Paște. Rețete pentru a obține dulciurile perfecte de sărbătoare

De Paște, românii pregătesc deserturi tradiționale de casă, precum tortul diplomat, cornulețele cu gem, prăjitura Albă ca Zăpada și prăjitura cu gem și bezea, care aduc gustul copilăriei și completează masa festivă.

Șeful Spitalului Sf. Spiridon neagă legătura dintre decesele a 3 angajați și activitatea din spital

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, Daniel Vasile Timofte, neagă că decesele înregistrate în rândul cadrelor medicale din instituție ar avea vreo legătură cu activitatea profesională desfășurată în spital.

Dinți crescuți în laborator: viitorul stomatologiei regenerative prinde contur

Oamenii de știință au reușit să crească dinți în laborator, oferind o alternativă naturală și durabilă la implanturi, deși utilizarea clinică e departe.

A fost predat amplasamentul pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara

Predarea amplasamentului pentru viitorul Institut Regional de Oncologie Timișoara marchează un pas crucial în dezvoltarea infrastructurii medicale din vestul țării, promițând servicii avansate de diagnostic și tratament pentru pacienții oncologici.

Tratamentul modern al obezităţii aduce o speranţă reală pacienţilor cu insuficienţă cardiacă

Excesul de kilograme şi durata în ani a obezităţii afectează major nu doar calitatea vieţii, ci şi supravieţuirea pacienţilor obezi, mai ales a celor care au asociată insuficienţa cardiacă, o complicaţie redutabilă care constă în afectarea funcţionalităţii inimii, potrivit Fundaţiei Române a Inimii.

Rapperul Lil Nas X, în spital cu paralizie parțială a feței

Lil Nas X a dezvăluit că suferă de o paralizie parțială a feței, pierzând controlul părții drepte, dar le-a transmis fanilor că este „OK” și că starea sa este temporară.

Studiu. Atacurile de cord ar putea fi prevenite printr-o combinație de două medicamente

Mii de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale ar putea fi prevenite printr-o combinație de două medicamente ieftine, sugerează un nou studiu, potrivit The Guardian.

Studiu. Riscurile asociate platformei de jocuri pentru copii Roblox sunt „îngrijorătoare”

Un nou studiu arată că platforma Roblox permite, în ciuda unor măsuri de siguranță, accesul ușor al copiilor la conținut inadecvat și interacțiuni nesupravegheate cu adulți, ridicând îngrijorări serioase legate de siguranța copiilor în mediul online.

Marea Britanie: Vaccin împotriva melanomului, disponibil pentru primii pacienți

Pacienții cu un tip avansat de melanom cutanat vor avea acces rapid la un nou vaccin „revoluționar” împotriva cancerului de care suferă. Tratamentul inovator este parte a unui studiu al Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit.

Prezervativul, cea mai populară metodă contraceptivă în rândul tinerilor de 18-35 ani din România

Unul din doi tineri declară că folosesc doar prezervativul pentru a preveni o sarcină nedorită, în timp ce doar 38,7% aleg să combine această metodă cu una hormonală.

Studiu nou: Lipsa vitaminei K poate afecta sănătatea creierului

Nivelul scăzut de vitamina K poate fi asociat cu inflamații crescute și reducerea creșterii de noi celule cerebrale în hipocamp, o regiune a creierului implicată în învățare și memorie.

Studiu: Dieta cu puțini carbohidrați oferă beneficii metabolice similare postului intermitent

Reducerea carbohidraților din alimentație, chiar și fără restricții calorice semnificative, poate oferi aceleași beneficii metabolice ca și postul intermitent, conform unui nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.

Studiu: Utilizarea dispozitivelor electronice în pat poate crește riscul de insomnie cu 59%

Folosirea dispozitivelor electronice în pat este asociată cu un risc cu 59% mai mare de insomnie și poate reduce durata somnului cu aproximativ 24 de minute pe noapte.

Studiu. Trei milioane de decese infantile, asociate rezistenței la medicamente

Peste trei milioane de copii din întreaga lume au murit în 2022 din cauza unor infecții rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu realizat de doi experți în sănătatea copiilor, citat de BBC. Copiii din Africa și Asia de Sud-Est s-au dovedit a fi cei mai expuși riscului.

Studiu: Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare

Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, realizată de Behavioural Insights Team, la solicitarea organizației caritabile Alcohol Change UK, a analizat obiceiurile de consum ale peste 4.000 de adulți din Marea Britanie.

Un test de sânge ar putea detecta boala Parkinson înainte de apariția simptomelor

Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge simplu și „rentabil”, capabil să detecteze boala Parkinson cu mult înainte de apariția simptomelor, conform unui studiu.

Un strop de îndulcitor artificial ar putea ajuta la combaterea bacteriilor rezistente la medicamente

Un nou studiu sugerează că îndulcitorul artificial zaharina ar putea juca un rol surprinzător în combaterea rezistenței la antibiotice. Cercetătorii de la Universitatea Brunel au descoperit că zaharina poate distruge structurile bacteriilor.

Țările membre OMS, aproape de un acord privind gestionarea viitoarelor pandemii

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt aproape de a ajunge la un acord pentru un tratat privind pregătirea și gestionarea viitoarelor pandemii, potrivit unor surse implicate în negocieri citate de Reuters.