Sănătate

A fost descoperită o formă rară de lepră care exista în Americi de mii de ani

Două genomuri ale Mycobacterium lepromatosis - o formă rară de agent patogen al leprei - vechi de 4000 de ani, au fost descoperite în Chile. De ce este importantă descoperirea

Instrumentul AI de la Microsoft pune diagnostice de patru ori mai precis decât medicii

Microsoft a prezentat un AI medical revoluționar, aflat încă în testare, care diagnostichează boli complexe de patru ori mai precis decât medicii și promite eficiență și economii majore.

Blestemul din mormântul lui Tutankhamon, transformat în tratament promițător pentru leucemie

O ciupercă letală din mormântul lui Tutankhamon ar putea trata leucemia. Cercetătorii au descoperit compuși anticancerigeni puternici.

Inovație în lumea medicală: Au fost creați roboți minusculi care ar putea trata în curând infecțiile sinusale fără medicamente

O nouă inovație are loc în lumea medicală. Oamenii de știință din China și Hong Kong au creat roboți minusculi care vor putea ajuta în curând la tratarea infecțiilor bacteriene grave din interiorul sinusurilor, fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale sau medicamente.

Studiu: O bacterie „prietenoasă” din intestin te poate ajuta să dormi mai bine

Un nou studiu arată că bacteriile intestinale pot îmbunătăți somnul. Un probiotic crește producția de melatonină și oferă o soluție naturală contra insomniei.

Sindromul ovarului polichistic ar putea fi cauzat de lipsa unor bacterii intestinale – studiu

Sindromul ovarului polichistic este cea mai frecventă afecțiune hormonală la femeile de vârstă reproductivă și, cu toate acestea, în ciuda faptului că este una dintre principalele cauze ale infertilității, se știe foarte puține informații despre cauzele sale sau despre modul de tratare a acesteia.

Terapia care păcălește HIV și îl forțează într-o stare latentă permanentă

Oamenii de știință de la Johns Hopkins au folosit terapia genică pentru a inactiva complet virusul HIV, amplificând o moleculă produsă chiar de virus.

Alexandru Rogobete: Noul Spital „Marius Nasta” a ajuns la 92% din structură în doar 11 luni

Noul Spital de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Sectorul 4 al Capitalei a ajuns la 92% din structură realizată în doar 11 luni de construcție, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

14 spitale din PNRR sunt în construcție. Rogobete nu garantează finalizarea lor până în 2026

Sunt în construcție 14 spitale din cele 24 contractate prin PNRR, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete. Acesta nu garantează câte vor fi terminate până la sfârșitul lui 2026.

Ministrul Sănătății amenință cu concedierea medicilor care nu își respectă programul la spitalele de stat

Ministrul Sănătății anunță măsuri drastice împotriva medicilor care nu își respectă programul complet la spitalele de stat. În loc să lucreze opt ore, mulți medici pleacă la ora 12:00-13:00 pentru a presta servicii la clinici private.

Ministrul Sănătății: Centrul pentru mari arși de la Spitalul Alexandrescu are întârziere de un an din cauza blocajelor birocratice

Proiectul centrului de mari arși de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu" din București înregistrează o întârziere de aproape un an din cauza blocajelor birocratice și a accesului dificil la șantier, afirmă Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

Originea COVID-19: OMS susține transmiterea de la animale, dar China refuză să furnizeze informații

Experții OMS au ajuns la concluzia că pandemia COVID-19 a avut cel mai probabil origine naturală, prin transmiterea de la animale la oameni. Cu toate acestea, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că „toate ipotezele trebuie să rămână pe masă, inclusiv scurgerea din laborator".

Oamenii care beau această băutură populară au de două ori mai mult risc de diabet, arată un studiu

O nouă cercetare derulată pe parcursul a 30 de ani asupra a peste 4.600 de adulți arată că băuturile dietetice ar putea fi la fel de riscante ca cele obișnuite când vine vorba de diabetul de tip 2.

Studiu: Mitocondriile celulelor ajută sistemul imunitar să identifice bacteriile

Mitocondriile - cunoscute până acum pentru că produc energia celulelor - au și un rol secret în lupta împotriva bacteriilor, au descoperit cercetătorii. Funcționează ca niște „turnuri de veghe" ale sistemului imunitar.

Reacția CNAS în scandalul concediilor medicale: decizia de acordare a concediului medical aparține exclusiv medicului curant

Decizia de acordare a concediului medical aparține exclusiv medicului curant, fundamentată de starea de sănătate obiectivă a asiguratului, iar certificatul se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, reamintește CNAS.

Vitamina minune care previne subțierea pielii și inversează procesul de îmbătrânire – studiu

Vitamina C previne subțierea pielii asociată cu vârsta prin activarea genelor care favorizează creșterea celulelor pielii, potrivit unui nou studiu.

Claude, modelul de AI de la Anthropic, ajută utilizatorii să-și îmbunătățească starea emoțională

Anthropic, compania care a dezvoltat chatbotul Claude, a prezentat joi, pentru publicația Axios, un studiu care arată că discuțiile purtate cu acest AI despre probleme emoționale tind să ducă la o creștere a sentimentelor pozitive ale utilizatorilor pe durata conversațiilor.

Sute de cazuri de pancreatită și 10 decese cauzate de medicamentele injectabile pentru slăbit

Creștere alarmantă a folosirii medicamentelor pentru slăbit

Descoperire majoră în tratamentul diabetului de tip 1: 10 pacienți vindecați cu o singură perfuzie

Zece pacienți cu diabet de tip 1 nu mai au nevoie de insulină după ce au primit o singură perfuzie de terapie celulară. Este rezultatul unui studiu revoluționar care oferă speranță milioanelor de bolnavi din întreaga lume. Tratamentul a vindecat 10 din 14 pacienți testați.

Un milion de concedii medicale au fost eliberate în 2024 în circumstanțe suspecte, acuză ministrul Sănătății. Cele mai multe sunt în apropierea weekend-urilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță o acțiune de verificare a concediilor medicale emise în condiții suspecte. Corpul de Control al ministerului și cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor face verificări comune în teritoriu.

Oamenii de știință au descoperit o nouă grupă sanguină: „Singura persoană din lume compatibilă cu ea însăși”

După ani de studii, oamenii de știință au descoperit o nouă grupă sanguină la o femeie din Guadelupa. Acum caută mai multe persoane cu această caracteristică.

FDA a extins avertismentele privind un efect secundar asociat cu unele vaccinuri anti-Covid

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat că a extins avertismentele existente privind cele două vaccinuri principale împotriva COVID-19 cu privire la un efect secundar cardiac rar observat în principal la bărbații tineri.

Un test de respirație ar putea înlocui analizele tradiționale de sânge și urină

ABLE, un nou dispozitiv de diagnostic pe bază de respirație, detectează markerii bolilor din aerul expirat, o alternativă rapidă, non-invazivă și accesibilă.

De ce nu mănâncă europenii insecte și nici n-au de gând s-o facă

31% dintre germani „își pot imagina” cumpărarea de produse pe bază de insecte din supermarket și doar 6,1% dintre români au mâncat insecte măcar o dată-n viață

ASIGURĂRI medicale vs. ABONAMENTE. Alegerea care te poate ajuta în caz de îmbolnăvire sau accident: „Nu se poate reformă fără asiguratori”

Theodor Alexandrescu, fost CEO la AIG, MetLife și Zurich Asigurări, a făcut într-un interviu pentru Gândul o prezentare completă referitoare la asigurări medicale de sănătate versus abonamente. El a explicat ce reprezintă, concret, o asigurare de sănătate, avantajele și rolul acesteia, în situația unei îmbolnăviri cronice, acute sau în caz de accident.

De ce procesul de îmbătrânire accelerează la 44 și 60 de ani și cum îl poți încetini

Cercetătorii au descoperit două „vârfuri” în procesul de îmbătrânire. Iată cum poți încerca să inversezi efectele.

Problemele oftalmologice pot arăta semne ale declinului cognitiv cu 12 ani înainte de diagnosticare – studiu

Problemele cu ochii pot fi printre primele semne ale declinului cognitiv. Pierderea sensibilității vizuale poate prezice demența cu 12 ani înainte ca aceasta să fie diagnosticată, arată un nou studiu, potrivit Science Alert.

Robert F. Kennedy Jr s-a răzgândit. A reangajat o parte din persoanele concediate: „Nu eram capabili să ne facem treaba”

Secretarul american al sănătății, Robert F. Kennedy Jr., a declarat marți că a reangajat 942 de persoane care au fost concediate anterior de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH).

Oamenii de știință au dezvăluit câtă mișcare este necesară pentru a „compensa” statul pe scaun

Cercetătorii au găsit răspunsul la o întrebare care preocupă milioane de angajați: cât exercițiu fizic este necesar pentru a contracara efectele negative ale statului prelungit pe scaun.

Durere de spate sau cancer? Cum se diagnostichează gliomul difuz

Nimeni nu se gândește, la prima vedere, că o durere de spate sau de cervicale, asociată frecvent cu o postură incorectă sau cu stresul, ar putea duce la un diagnostic de cancer câteva săptămâni mai târziu – cu atât mai puțin că ar putea exista o legătură cu creierul. Dar așa se întâmplă, și deși este un tip rar de tumoră, zeci de persoane din suferă de această boală în fiecare an. Care sunt caracteristicile sale?

Lilieci infectați cu un virus rar au fost descoperiți într-o grădină din Marea Britanie

Un liliac rănit, salvat dintr-o grădină, a fost testat pozitiv pentru un virus extrem de rar, asemănător rabiei.

Pericolul insolației: Care sunt primele simptome și cum poți acționa la timp

În contextul temperaturilor ridicate de la începutul verii experții recomandă evitarea anumitor activități, hidratarea în înghițituri mici și fără a aștepta să apară senzația de sete, dar mai ales recunoașterea simptomelor insolației pentru a putea interveni la timp, în special în cazul persoanelor vulnerabile.

Cercetătorii francezi identifică un nou tip de sânge – Gwada negativ – aparținând unei femei din Franța

„Este singura persoană din lume compatibilă cu ea însăși”

Pericolele ascunse ale pedichiurii și manichiurii: ce greșeli să eviți

Vara aduce cu sine o creștere a cererii pentru pedichiuri și manichiuri, însă este important ca acestea să fie realizate în condiții de siguranță.

Sfaturi de hidratare în mijlocul valurilor de căldură periculoase: Consumă apă înainte ca setea să apară

Vara a sosit oficial și aduce cu sine căldura, cu temperaturi toride de peste 37 °C prognozate în unele părți ale României, zilele următoare.

Răcelile de vară: de ce apar și cum ne protejăm

Deși răcelile sunt mai frecvente toamna și iarna, ele pot apărea și în plin sezon cald. Specialiștii spun că până la 20% dintre cazuri se înregistrează în lunile de vară.

Ne topește ChatGPT creierul? Avertisment dur de la MIT

Un nou studiu realizat de prestigiosul MIT Media Lab ridică semnale de alarmă cu privire la utilizarea excesivă a ChatGPT, sugerând că această practică ar putea afecta negativ memoria, gândirea critică și chiar activitatea cerebrală a utilizatorilor.

Moment istoric în tratamentul Parkinson: cercetătorii japonezi au demonstrat că boala Parkinson este reversibilă

Primele rezultate clinice arată îmbunătățiri ale funcțiilor motorii și producția de dopamină la pacienți

Alcoolul ar trebui să aibă etichete care avertizează asupra riscului de cancer, spun specialiștii

Dozele și sticlele de bere, vin și băuturi spirtoase ar trebui să avertizeze în mod explicit consumatorii că alcoolul provoacă cancer, declară o alianță de medici, organizații caritabile și experți publici din Marea Britanie, citată de The Guardian.

Cercetătorii spun că băuturile ambalate în sticlă conțin mai multe microplastice decât cele din recipiente de plastic

Contrar așteptărilor, ambalajele din sticlă ascund un risc invizibil: acestea conțin de până la 50 de ori mai multe microplastice decât recipientele similare din plastic, cutiile de carton sau dozele, potrivit cercetărilor realizate de autoritățile sanitare franceze. Contaminarea provine în principal de la capsulele metalice folosite pentru sigilare.