Terapia prin gătit creşte şansele de recuperare pentru copiii cu autism, retard mental ori sindrom Down

Terapia prin gătit poate face minuni pentru copiii cu nevoie educaţionale speciale, diagnosticaţi cu autism, retard mental ori sindrom Down, care pot deveni astfel mai comunicativi, pot avea mai multă încredere în ei şi îşi pot îmbogăţi deprinderile cognitive, fizice şi motorii.

222 afișări
Imaginea articolului Terapia prin gătit creşte şansele de recuperare pentru copiii cu autism, retard mental ori sindrom Down

Terapia prin gătit creşte şansele de recuperare pentru copiii cu autism, retard mental ori sindrom Down

În lipsa unor pregătiri practice şi a unei supravegheri specializate, aceştia sunt expuşi riscului excluderii de pe piaţa muncii. Cursurile şi ateliere de terapie ocupaţională, aşa cum sunt de exemplu cursurile de gătit, îi ajută să deprindă capacităţi profesionale şi de socializare necesare în obţinerea unui loc de muncă. Mai mulţi copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, de la Şcoala Specială nr. 9 din Bucureşti, au participat la un astfel de curs în fostul laborator de informatică din şcoală, transformat într-o bucătărie nou-nouţă, complet utilată, datorită a două asociaţii non-profit, ENVIRON şi Magic Wings.

În ultimii ani, peste 558.000 de persoane din România se luptă cu autismul - copiii diagnosticaţi şi familiile acestora. Costul mediu lunar al terapiilor pentru un sigur copil porneşte de la 2.000 de lei şi poate depăşi 6.000 de lei. În ceea ce priveşte cazurile de copii cu sindrom Down, în România sunt înregistrate 2.611 astfel de cazuri. Din cauza dificultăţii integrării lor în sistem, doar 41% dintre aceşti copii merg la şcoală, iar implicarea lor în activităţi precum atelierele de gătit îi ajută să dobândească abilităţi emoţionale şi locomotorii care să le ofere autonomie şi să le dea încredere în ei.

La primul curs de gătit organizat la Şcoala Specială nr. 9 din Bucureşti, copiii au învăţat cum să pregătească o tartă de lime de la Prăjiturela, aşa cum este cunoscută în mediul online Mihaela Sava. Ei au amestecat singuri ingredientele şi, urmând cu atenţie fiecare indicaţie, pas cu pas, s-au bucurat ca, la final, să savureze câte o felie de tartă delicioasă.

„A fost cel mai tare lucru pe care l-am trăit eu”, a spus entuziasmat unul dintre copii. 

Un altul, Alex, care are 12 ani, diagnosticat cu o uşoară întârziere mintală, a fost adoptat de curând, ceea ce îl face să aibă un zâmbet mare pe chip în ultima vreme, spun doamnele de la şcoală. Pentru Alex, cursul de gătit s-a potrivit de minune, pentru că aceasta este pasiunea lui. Spune că este foarte interesat de bucătăria internaţională, mai precis cea argentiniană, din două motive: pentru că idolul lui este Lionel Messi şi totodată îi place o anumită supă argentiniană, pe care speră să înveţe să o gătească. Deocamdată,  urmăreşte pe YouTube bucătari din Argentina, este expert în a pregăti burger şi cartofi prăjiţi cu ou şi a învăţat să facă tartă cu lime.

Unul dintre cei care s-au descurcat cel mai bine la cursul de gătit este Gabriel, un băiat diagnosticat cu tulburări din spectrul autist, perturbarea activităţii şi atenţiei şi probleme de comunicare. Lui Gabriel îi place să asculte muzică şi să cânte (artistul lui preferat este Smiley), iar de acum va cocheta şi cu gătitul. Visul lui Gabriel este ca, atunci când va fi mare, să se facă şofer pe maşina de gunoi „pentru că oamenii aruncă ambalaje pe străzi şi fac multă mizerie”.

„Beneficiile terapiei prin gătit încep de la nivelul de bază şi aici mă refer la continuarea recuperării psihomotorii, prin manipularea ustensilelor, a veselei, prin învăţarea folosirii aparaturii electrocasnice, apoi continuă cu recuperarea tulburărilor senzoriale prin descoperire şi explorarea alimentelor. În plus, copiii învaţă să se descurce singuri şi, ulterior, să-şi ajute şi familia. Colaborează, lucrează împreună şi au satisfacţia produsului finit. Şi îşi dezvoltă stima de sine pentru că realizează ceva singuri,” a declarat Alina Hiriţ, profesor la Şcoala Specială nr. 9.

,,Inaugurarea acestui spaţiu dedicat copiilor închide perfect Campania Metamorfoza, un proiect despre transformare şi reinventare şi nu neapărat despre reciclare, în mod clasic. Am pornit această campanie cu ajutorul partenerilor noştri de la brandul de bijuterii Obsidian, transformând tastele vechi de calculator în bijuterii. Îl încheiem transformând laboratorul de informatică într-o bucătărie. Noi promovăm sustenabilitatea în toate formele ei şi ne bucurăm atunci când reuşim să îmbinăm perfect componenta de mediu cu cea socială. Simbolistic, bucătăria este atât spaţiul în care regăsim principalele aparate electrice, indispensabile oricărei locuinţe, dar este şi spaţiul care aduce oamenii împreună şi unde se creează amintiri şi legături. Suntem încântaţi că am reuşit să creăm acest spaţiu util, care să aducă o stare de bine copiilor,”  a declarat Roxana Puia, marketing director la Asociaţia ENVIRON.

„Copiii sunt cei mai vulnerabili, iar atunci când situaţia o cere, este bine, pe cât putem, să le oferim sprijinul. Să văd şi să simt veselia şi toată energia frumoasă de acest curs de gătit mi-a umplut sufletul de mulţumire. Copiii merită totul, iar cei cu nevoi speciale trebuie să fie integraţi şi să aibă parte de o viaţă cât mai frumoasă”, a declarat Ana Maria Bucura, preşedinta Asociaţiei Magic Wings.

La Şcoala Specială Nr. 9 din Bucureşti sunt înscrişi 123 de copii cu nevoi educaţionale speciale, cu un grad de afecţiuni care variază de la uşor, la moderat, sever sau profund, iar în această sferă intră tulburări din spectrul autist, sindromul Down, afectări psihomotorii, ADHD, ADD etc.

Spaţiu de gătit, învăţat, relaxat şi de sărbătorit zile de naştere, Bucătăria de la Şcoala nr. 9 a fost realizată de către Asociaţia Magic Wings cu fonduri provenite din vânzarea bijuteriilor din colecţia-capsulă „Metamorfoza” (realizate din taste provenite din reciclarea deşeurilor electrice), în cadrul unei campanii de conştientizare pe care Asociaţia Environ, care a colectat calculatoarele vechi şi nefuncţionale, a derulat-o în anul 2022 în parteneriat cu brandul de bijuterii Obsidian.

Asociaţia ENVIRON, una dintre primele organizaţii colective de transfer responsabilitate din România, a gestionat în cei 16 ani de activitate peste circa 160.000 tone de DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice). În calitate de promotor al economiei circulare în ţara noastră, ENVIRON îşi propune să contribuie la un mediu mai curat nu doar prin perfecţionarea unui sistem de gestionare responsabilă a DEEE, ci şi prin implementarea de proiecte şi campanii care încurajează schimbarea obiceiurilor privind colectarea selectivă şi adoptarea unui stil de viaţă sustenabil.

Magic Wings este un ONG a cărui misiune este acela de a le oferi acces la tratamentele medicale copiiilor cu probleme de sănătate şi fără posibilităţi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici