41% dintre români ar vota cu Ceauşescu dacă ar fi azi alegeri prezidenţiale

Deşi nu se poate spune că românii regretă căderea comunismului (doar 36 de procente suferind pentru această pierdere), 49 la sută dintre ei spun că Nicolae Ceauşescu a fost un conducător bun, iar 41 la sută declară că, astăzi, l-ar vota pe fostul dictator dacă ar mai fi posibil să candideze pentru Cotroceni.

165 afișări
Imaginea articolului 41% dintre români ar vota cu Ceauşescu dacă ar fi azi alegeri prezidenţiale

41% dintre români ar vota cu Ceauşescu dacă ar fi azi alegeri prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un nou sondaj IRES, realizat în perioada 21 - 23 iulie, arată că românii sunt foarte interesaţi de tot ceea ce are legătură cu trecutul sau prezentul familiei Ceauşescu.

Preşedintele IRES, Vasile Dâncu, analizând cifrele sondajului: "Datele nu arată că oamenii au luat-o razna, ci mai degrabă că trăim o criză de identitate a poporului român. Lipsa unui proiect naţional, lipsa unor repere care să dirijeze evoluţia României spre ceva îi face pe oameni să caute repere în trecut". Dâncu mai spune că, cea mai plauzibilă explicaţie este "opţiunea unor tineri pentru o valorizare pozitivă a figurilor trecutului". "Crizele de identitate sunt asociate cu adevarate tulburări de conştiinţă ale popoarelor. Sunt aproape 90% dintre români care spun că lucrurile merg într-o direcţie greşită şi, dintre absolvenţii de liceu, aproape 80% îşi văd viitorul în emigraţie, undeva departe de locul în care sunt acum, într-un viitor ceţos, fără determinări concrete. Sunt doar o parte din reperele unei stări de anomie sau crize de identitate pe care le resimţim în multe din judecăţile pe care le facem", mai spune Vasile Dâncu.

Citeşte mai multe despre sondajul IRES pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici