ACCIDENTUL DIN APUSENI: Medicii Calu şi Pivniceru, externaţi şi aduşi de la Cluj la Bucureşti cu o aeronavă donată SMURD

Medicii Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru au fost externaţi, marţi dimineaţă, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, cei doi fiind duşi cu o ambulanţă SMURD la aeroportul din Cluj, de unde vor fi transportaţi în Capitală cu aeronava Cessna Citation donată SMURD.

1243 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL DIN APUSENI: Medicii Calu şi Pivniceru, externaţi şi aduşi de la Cluj la Bucureşti cu o aeronavă donată SMURD

Valentin Calu (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)

Primul scos din spital, pe o targă, întrucât aşa prevede protocolul medical, a fost medicul Valentin Calu de la Spitalul Elias din Capitală, acesta fiind urcat apoi într-o ambulanţă SMURD.

Şi doctorul Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" a fost scos din unitatea medicală pe targă şi urcat în aceeaşi ambulanţă, care îi va duce pe cei doi la aeroportul din Cluj. De acolo, medicii vor fi preluaţi de aeronava donată SMURD de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Întrebat de jurnalişti cum se simte, medicul Valentin Calu a răspuns: "Foarte bine".

Coordonatorul SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa, a declarat pentru MEDIAFAX că avionul a decolat marţi dimineaţă spre Cluj, la ora 8.30, de pe Aeroportul "Henri Coandă". Bogdan Opriţa a precizat că la bordul aeronavei se află, pe lângă echipajul de zbor, un medic şi o asistentă de la SMURD Bucureşti.

"Am hotărât ca la bord să fie, preventiv, şi un echipaj SMURD, întrucât starea celor doi medici este bună", a precizat dr. Opriţa.

Directorul de îngrijiri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca, Monica Costin, a afirmat că starea celor trei medici răniţi în accidentul aviatic din Munţii Apuseni şi externaţi luni şi marţi este bună, iar aceştia "puteau să meargă în deplină siguranţă spre casă".

"Starea lor era bună, astfel încât puteau să meargă în deplină siguranţă spre casă. Copilotul a rămas internat la Terapie Intensivă, starea sa fiind stabilă. Nu se pune problema unei externări. Despre noi intervenţii chirugicale, la momentul acesta nu am nicio veste. Cei trei medici au spus despre spitalizare că au fost mulţumiţi de toată echipa medicală, de serviciile pe care le-au primit în cadrul spitalului, de comunicarea pe care au avut-o. Au dorit să li se respecte drepturile de pacienţi şi dreptul la viaţă privată şi ne-am despărţit în condiţii bune şi de prietenie", a declarat Monica Costin, marţi dimineaţă, după externarea medicilor Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, Petru Şuşca, declara, luni, că cei doi medici au solicitat să le fie respectată intimitatea, astfel încât nu doresc să comunice cu presa nici în incinta spitalului şi nici pe aeroporturile din Cluj şi Bucureşti.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a rămas internat copilotul Răzvan Petrescu, rănit în accidentul aviatic. Copilotul a fost supus, vinerea trecută, unei a treia intervenţii chirurgicale. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca afirma că Răzvan Petrescu ar mai putea fi supus şi altor operaţii, decizia în acest sens urmând să fie luată de medici în această săptămână.

Un alt supravieţuitor al accidentului aviatic din 20 ianuarie, medicul Sorin Ianceu, a fost externat luni, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime şi a pierdut un motor. În urmă cu o săptămână, medicul Zamfir şi-a reluat activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici