ActiveWatch solicită respingerea propunerii legislative de revenire la denumirea de "ţigan"

ActiveWatch solicită comisiilor Camerei Deputaţilor implicate în avizarea propunerii legislative a deputatului Bogdan Diaconu privind revenirea la denumirea oficială de "ţigani" a persoanelor intitulate "de etnie romă" să respingă acest proiect.

252 afișări
Imaginea articolului ActiveWatch solicită respingerea propunerii legislative de revenire la denumirea de "ţigan"

ActiveWatch solicită respingerea propunerii legislative de revenire la denumirea de "ţigan" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

ActiveWatch îi îndeamnă la responsabilitate membrii comisiilor Camerei Deputaţilor implicate în avizarea propunerii legislative şi solicită respingerea acesteia.

Potrivit ONG-ului, deputatul Bogdan Diaconu aduce în expunerea de motive care însoţeşte propunerea două argumente principale cu privire la necesitatea legii. În primul rând, el susţine că asemănarea dintre cuvintele "rom" şi "român" aduce prejudicii cetăţenilor români din diaspora, prin confuzia creată în (şi de către) mass media din afara ţării. În al doilea rând, Diaconu "se aventurează într-o încercare de a demonstra că termenul de «ţigani» este cel legitim pentru a denumi membrii etniei rome, şi nu cel de «romi»", potrivit ActiveWatch.

"Cu privire la primul argument, atragem atenţia membrilor comisiilor că unele dintre principalele motive pentru care imaginea României şi a românilor au de suferit în afara graniţelor sunt tocmai rasismul şi discriminarea la care sunt supuşi cetăţenii români de etnie romă pe teritoriul ţării. Avizarea pozitivă a prezentei propuneri legislative sau, ulterior, adoptarea acesteia nu va face nimic altceva în plan extern decât să aducă prejudicii României, prin promovarea imaginii unei ţări cu legiuitori rasişti, în care demnitatea personală şi drepturile unei minorităţi naţionale sunt încălcate în scopul creării unui fals confort de imagine pentru majoritarii rămaşi în ţară", se spune în comunicatul organizaţiei.

Reprezentanţii ONG-ului mai spun că schimbarea denumirii membrilor etniei din "romi" în "ţigani" ar produce efecte numai pe teritoriul României, "restul ţărilor urmând să folosească în continuare termenul corect de identificarea a membrilor etniei, adica cel de «romi», conform reglementărilor şi recomandărilor internaţionale, propunerea de lege neputând avea niciun efect exact acolo unde, conform propriei motivaţii, ar exista problemele care i-ar justifica, în opinia autorului, necesitatea".

Din punct de vedere al practicilor internaţionale, mai spune ActiveWatch, denumirea de "romi" a devenit oficială la nivel internaţional în 1971, la Primul Congres Mondial al Romilor, unde au fost stabilite şi simbolul internaţional (roata cu spiţe) şi imnul Djelem Djelem. De asemenea, în momentul de faţă, Consiliul Europei a adoptat folosirea termenului de rom în comunicarea oficială şi încurajează folosirea acestuia.

În ceea ce priveşte istoria termenului de "ţigan" pe teritorul României, Ministerul Culturii, în opinia formulată pe marginea proiectului de lege similar depus de deputatul Silviu Prigoană în anul 2010, a transmis că "În Ţările Române, încă de la prima atestare a romilor, din 1385, semnalată tot în documentele unei mănăstiri, Vodita, termenului aţigan, care a devenit mai târziu ţigan desemna o stare socială, aceea de rob, nicidecum etnia", mai arată ActiveWatch.

"Soluţia pentru reducerea disconfortului resimţit de cetăţenii de etnie majoritară nu stă în manevrarea denumirilor – mai exact a etichetelor – oamenilor, ci în rezolvarea problemelor sociale grave care afectează majoritatea comunităţilor de romi. Românii ar trebui să simtă un disconfort în faţa fiecărui rom care, în România secolului XXI, trăieşte într-o mizerie de ev mediu. Statul român este dator să facă toate eforturile pentru a compensa decalajele culturale/educaţionale/sociale generate de menţinerea timp de peste 500 de ani în condiţia de robi (scalvi) a populaţiei rome", susţin reprezentanţii ActiveWatch.

Proiectul lui Bogdan Diaconu, depus marţi la Camera Deputaţilor, are patru puncte şi prevede că: "denumirea oficială a etniei rome în românia revine la denumirea de etnie "ţigănească", etnicii romi se intitulează în mod oficial "ţigani", denumirile "ţigan", "ţigănesc" şi derivatele lor nu sunt folosite în sens peiorativ şi toate documentele şi denumirile oficiale din România utilizează denumirea de "ţigan", "ţigănesc" şi derivatele lor în loc de "rom", "rrom", "romani" şi derivatele lor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici