ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT: "Toate bune, vorbim peste câteva zile". Fostul premier nu a ajuns acasă luni noapte. PRIMELE IMAGINI cu Năstase în libertate

Adrian Năstase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Completul, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, a decis, cu opinie majoritară, respingerea recursului DNA în cazul sentinţei Judecătoriei Sectorului 4 şi punerea în libertate a lui Adrian Năstase.

11305 afișări
Imaginea articolului ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT: "Toate bune, vorbim peste câteva zile". Fostul premier nu a ajuns acasă luni noapte. PRIMELE IMAGINI cu Năstase în libertate

ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE 01:34 - Adrian Năstase nu a ajuns, luni seară, la reşedinţa din strada Zambaccian

Fostul premier Adrian Năstase, care s-a oprit, după eliberarea din închisoare, la o clinică medicală privată pentru a fi supus unor investigaţii medicale, nu a ajuns, luni seară, la reşedinţa din strada Zambaccian.

Năstase, pentru care a instanţa a dispus eliberarea condiţionată, a părăsit, luni, Penitenciarul Jilava, fiind aşteptat la ieşire de fiul său cel mare, Andrei, de alţi apropiaţi şi de bodyguarzi.

UPDATE 21:00 - Andrei Năstase: Tata este bine, aşteptăm să vedem dacă va rămâne peste noapte 

"Tata este bine. Am vrut să facem nişte investigaţii, ca să ne asigurăm că nu sunt probleme. Aşteptăm să vedem dacă va rămâne peste noapte", a spus Andrei Năstase, care a adăugat că peste "o oră, o oră şi jumătate" vor fi cunoscute rezultatele analizelor.

Întrebat dacă problemele cardiace ale lui Adrian Năstase îngrijorează familia, fiul cel mare al fostului premier a răspuns: "Cel mai mult".

Andrei Năstase a mai spus că investigaţiile făcute la clinică au fost "de tiroidă, sânge şi de multe alte lucruri".

Legat de posibilitatea ca tatăl său să rămână internat, Andrei Năstase a spus: "Cred că o să plecăm".

Fiul cel mare al fostului premier a arătat, cu acelaşi prilej, că Adrian Năstase spunea familiei, din închisoare, că "e bine", însă ulterior au convenit că cel mai bine este să facă analizele respective.

UPDATE 19:00 - Adrian Năstase s-a oprit la o clinică medicală privată din sectorul 1

Fostul premier Adrian Năstase, eliberat condiţionat din penitenciar, s-a oprit luni seară, în drum spre casă, la o clinică medicală privată din sectorul 1, aflată în apropiere de Piaţa Victoriei.

Năstase a ieşit din închisoare la ora 18.00 şi s-a oprit la clinică în jurul orei 18.45.

UPDATE 18:25 - Două maşini din coloana lui Năstase s-au ciocnit uşor

Două maşini din coloana în care Adrian Năstase merge spre casa din Zambaccian, respectiv ambulanţa privată şi un Mercedes de culoare neagră, s-au ciocnit uşor la puţin timp după plecarea de la Penitenciarul Jilava.

Autoturismul Mercedes a lovit din spate ambulanţa, iar după accident a rămas pe loc, cu luminile de avarie pornite. Ambulanţa şi-a continuat drumul alături de celalalte trei maşini din coloană.

UPDATE 18:03 - ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT

Fostul premier Adrian Năstase a părăsit, luni, Penitenciarul Jilava, fiind aşteptat la ieşire de fiul său cel mare, Andrei, de alţi apropiaţi şi de bodyguarzi, şi a plecat cu un autoturism al familiei, fără să facă declaraţii.

La ieşirea din închisoare, trei bodyguarzi i-au făcut culoar lui Năstase prin mulţimea de jurnalişti venită la Jilava.

Printre cei care l-au aşteptat la ieşirea din penitenciar s-au numărat Codrin Ştefănescu, Manuela Catrina, Adrian Dobre şi Tudor Tănăsescu.

Înainte de a intra în maşină, fostul premier a salutat din mână şi a spus doar "toate bune, vorbim peste câteva zile".

În acelaşi autoturism s-a urcat, în dreapta şoferului, fiul cel mare al lui Năstase.

Autoturismul se deplasează spre locuinţa din Zambaccian a familiei Năstase, într-o coloană formată din alte trei maşini şi o ambulanţă privată cu girofarul pornit.

UPDATE 17:30 Andrei Năstase a venit de la penitenciarul Jilava

Fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, a venit, luni după-amiază, la Penitenciarul Jilava, pentru a-l aştepta pe tatăl său la ieşirea din detenţie, după ce Tribunal Bucureşti a decis ca fostul premier să fie eliberat condiţionat.

Andrei Năstae, venit la penitenciar cu autoturismul personal şi însoţit de bodyguarzi, a declarat că el şi restul familiei s-au bucurat "foarte tare" că instanţa a decis eliberarea tatălui său, precizând că "a fost un moment emoţionant".

"Am aşteptat de ceva timp momentul acesta. Ne-am bucurat foarte tare, a fost un moment emoţionant", a spus Andrei Năstase.

Fiul cel mare al lui Adrian Năstase a adăugat că nu a reuşit să comunice cu tatăl său la instanţă, însă i-a urmărit declaraţiile, iar acum aşteaptă să îl ia acasă.

Întrebat care va fi primul lucru pe care îl va face la reîntâlnirea cu tatăl său, Andrei Năstase a spus: "O să-l strâng în braţe".

Adrian Năstase este aşteptat la ieşirea din închisoare de mai mulţi apropiaţi şi de trei bodyguarzi.

Două din cele trei judecătoare au dispus punerea în libertate a lui Adrian Năstase, în vreme ce al treilea magistrat din complet a decis în sens contrar.

Serviciul de executări penale al instanţei urmează să comunice această decizie Penitenciarului Jilava, dar şi altor instituţii ale statului.

După procesarea documentului de la instanţă, Penitenciarul Jilava urmează să încheie formalităţile în cazul lui Adrian Năstase şi să îl elibereze.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.

În motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform "întru totul" cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodată, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.

Instanţa a mai notat în motivare că lucrarea ştiinţifică "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatând astfel că "acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale".

"Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)", a precizat judecătorul, în documentul citat.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici