Alba: Patru persoane, reţinute în urma percheziţiilor privind decontări false de bilete de transport

Patru persoane au fost reţinute şi trei au primit interdicţia de a părăsi ţara, miercuri searã, în urma percheziţiilor fãcute în Alba, Hunedoara şi Bihor privind decontări false de bilete de transport pentru care două firme au primit subvenţii de la stat, prejudiciul fiind de peste 2,2 milioane euro

431 afișări
Imaginea articolului Alba: Patru persoane, reţinute în urma percheziţiilor privind decontări false de bilete de transport

Alba: Patru persoane, reţinute în urma percheziţiilor privind decontări false de bilete de transport

Potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri searã, de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba poliţiştii au desfăşurat, miercuri, percheziţii la domiciliile a 22 de suspecţi din Alba, Hunedoara şi Bihor, precum şi la sediile a două firme şi au ridicat pentru audieri 16 persoane pe care le-au adus la Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, faţă de trei dintre învinuiţi, procurorii au dispus interdicţia de a părăsi ţara, iar faţă de alţi patru învinuiţi a fost luată măsura reţinerii pe bază de ordonanţă de reţinere, pentru o perioadă de 24 de ore.

Ceilalţi învinuiţi sunt în continuare audiaţi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba urmând ca faţă de aceştia să luate măsurile legale.

Potrivit sursei citate, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniţi de către poliţişti din cadrul inspectoratelor de politie judeţene Hunedoara şi Bihor, precum şi de poliţişti ai Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, au fãcut simultan, miercuri dimineaţã, 18 percheziţii la domiciliile unor persoane din Alba, Bihor şi Hunedoara şi la sediile a două societăţi comerciale din judeţul Alba, care au ca principal obiect de activitate transportul public de persoane.

Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că reprezentanţii celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş au impus angajaţilor ce deţin calitatea de conducători auto să realizeze venituri ţintă, pe fiecare rută de transport, prin obţinerea de bilete subvenţionate, chiar dacã persoanele beneficiare ale acestora nu au efectuat deplasări.

Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localităţi situate pe rutele de transport, care, în schimbul unor sume de bani, obţineau bilete de transport subvenţionate, ce erau ulterior folosite la decontare.

Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor, învinuiţii au colectat şi decontat, în mod fraudulos, cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate, la domiciliile şi firmele persoanelor învinuite au fost găsite importante sume de bani, respectiv 121.395 de euro, 243.517 de lei şi 2.300 de dolari americani, 14.080 tichete, două liste privind persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile. Dintre acestea, la sediul uneia dintre firme au fost găsite 3.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie - august 2013, dar nedecontate.

Potrivit anchetatorilor, în acest caz sunt vizate 22 de persoane, printre care şi patronii a două firme de transport din Câmpeni şi Baia de Arieş, iar prejudiciul cauzat prin aceste activităţi infracţionale este estimat la 2.216.375 de euro (9.862.873 lei).

Suspecţii sunt învinuiţi de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici