Alte cinci cazuri de infectare cu virusul West Nile în România. Numărul total a ajuns la 20

Alte cinci cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate de Institutul Cantacuzino, astfel că numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 20, în ultima săptămână nemaifiind înregistrate alte decese a anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii (MS).

58 afișări
Imaginea articolului Alte cinci cazuri de infectare cu virusul West Nile în România. Numărul total a ajuns la 20

Alte cinci cazuri de infectare cu virusul West Nile în România. Numărul total a ajuns la 20 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În România sunt confirmate până în prezent 20 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi a rezultatului probelor de laborator de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că până marţi nu au mai fost înregistrate decese, în afara celor două anunţate

Cele două persoane care au decedat aveau vârste peste 70 de ani şi boli cronice preexistente. Unul dintre cei care au decedat era din Bucureşti, iar celălalt din Constanţa.

Faţă de 15 infecţii cu virusul gripal West Nile confirmate săptămâna trecută, s-au mai adăugat încă cinci noi cazuri confirmate în judeţele Călăraşi (1 caz), Ialomiţa (1 caz), Iaşi (1 caz) şi municipiul Bucureşti (2 cazuri).

Situaţia cazurilor de îmbolnăvire cu West Nile, pe judeţe este următoarea Dolj - 1 caz, Alba - 1 caz, Buzău - 1 caz, Cluj- 1 caz, Ialomiţa - 2 cazuri, Galaţi - 1 caz, Sibiu - 1 caz, Municipiul Bucureşti - 3 cazuri, Teleorman - 1 caz, Mureş - 2 cazuri, Constanţa - 4 cazuri, Călăraşi - 1 caz şi Iaşi - 1 caz.

Starea de sănătate a bolnavilor care primesc asistenţă medicală de specialitate în unităţile sanitare este bună.

Medicii au constatat că niciuna dintre persoanele care au fost infectate nu a folosit substanţe de îndepărtare a ţânţarilor din jurul locuinţei, din locuinţă şi nici nu aplică substanţe repelente pe tegument.

Şapte dintre aceste persoane nu au plase la ferestre, două au apă stagnantă în curte sau locuiesc în vecinătatea unei ape, şase se ocupă cu grădinăritul şi nouă cresc păsări în curte.

Din această cauză specialiştii de sănătate publică recomandă populaţiei să respecte sfaturile medicilor şi să ia toate măsurile necesare prevenirii îmbolnăvirilor.

Conform estimărilor de risc realizate de experţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile înregistrarea de cazuri de infecţie West Nile în România este cauzată de schimbărilor climatice din această vară, umiditate urmată de căldură, excesivă care au favorizat dezvoltarea excesivă a populaţiei de ţânţari, în special în sudul ţării. În aceaste zile, din cauza temperaturilor mai scăzute activitatea ţănţarilor a scăzut, dar se poate reactiva dacă se reîncălzeşte.

În Europa au fost înregistrate în această vară mai multe cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile în Grecia (173 cazuri şi 15 decese), în Rusia (356 cazuri şi 6 decese), Ungaria (3 cazuri), Olanda (2 cazuri), Italia (1 caz), Portugalia (1 caz).

OMS Europa a mai raportat un număr de 24 cazuri şi în Israel.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia în continuare măsuri de protecţie, printre care să evite expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice de îndepărtare a acestora, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, să asigure desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi să îndepărteze recipientele de apă stătută.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii solicită intensificarea colaborării Direcţiilor de Sănătate Publică cu prefecturile şi administraţiile publice locale, pentru punerea în aplicare a măsurilor specifice de prevenire, cum ar fi, de exemplu, dezinsecţiile.

Infecţia West Nile apare la adulţi şi poate avea efecte mai grave în cazul persoanelor care au alte boli asociate. În cazul copiilor, infecţia cu virusul West Nile trece, de regulă, neobservată.

Primele semne de boală pot fi febra, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte manifestări care survin în trei-şapte zile de la o posibilă înţepătură de ţânţar. Toţi cei care au aceste simptome trebuie să se prezinte de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici