Video Alţi trei bărbaţi au fost aduşi la sediul DIICOT pentru audieri în dosarul Sky News. VIDEO

Alţi trei bărbaţi au fost aduşi, miercuri seară, la sediul DIICOT din Capitală pentru a fi audiaţi în dosarul deschis ca urmare a reportajului realizat de jurnaliştii de la Sky News, aceştia numărându-se printre cei care apar în imagini ca fiind presupuşi vânzători de arme.

1582 afișări

După încheierea percheziţiilor desfăşurate în mai multe locaţii din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş, patru bărbaţi au fost ridicaţi de anchetatori pentru a fi conduşi la audieri. Potrivit unor surse apropiate anchetei, aceştia apar în imaginile jurnaliştilor de la Sky News ca presupuşi vânzători de arme.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DIICOT din Bucureşti au fost aduşi trei dintre cei ridicaţi după percheziţii.

La intrarea în sediul instituţiei, unul dintre bărbaţi a negat că ar fi primit bani de la ziariştii britanici. Printre cei aduşi sub escortă se numără şi Pantics Levente, cel care ar fi pus la dispoziţie două dintre armele care apar în imagini.

La sediul DIICOT se află, încă de marţi noapte, Szanto Mihai Aurelian, bărbatul care i-a ajutat pe jurnaliştii Sky News să realizeze materialul despre presupuşii traficanţi de arme din România. Acesta a declarat miercuri, în faţa sediului DIICOT, că a fost păcălit de echipa Sky News, fiind anunţat că este vorba despre un documentar, urmând ca la finalul materialului să fie specificat că este ficţiune.

"Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O renumeraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator", a declarat Aurelian Szanto.

Bărbatul a precizat că i s-ar fi spus că este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informaţii ce ar fi urmat să fie anunţate la difuzarea materialului.

"Mi-au declarat : nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe", a susţinut bărbatul.

Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, realizatorul reportajului despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din România, a explicat miercuri că materialul video difuzat este real, precizând că nimeni nu a fost plătit.

"Ha! Să se calmeze toată lumea. Reportajul este real. Nu a fost nimeni plătit. Nu a făcut nimeni nicio înscenare. Armele erau reale. Au loc arestări. Instituţiile guvernamentale sunt stânjenite. Faceţi faţă realităţii!", a transmis, prin Twitter, Stuart Ramsay, şeful Departamentului Corespondenţi de la Sky News.

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că, în cadrul anchetei, se confirmă existenţa unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News.

"Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici", a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici