Angajaţii de la Cantacuzino: Noi salvăm vieţi! Voi furaţi! Salvaţi Institutul!

Angajaţii Institutului Cantacuzino au protestat, marţi, pentru a şasea zi consecutiv, formând un lanţ uman în jurul unităţii sanitare şi scandând neîncetat "Vrem să lucrăm! Noi salvăm vieţi! Voi furaţi! Salvaţi Institutul!".

273 afișări
Imaginea articolului Angajaţii de la Cantacuzino: Noi salvăm vieţi! Voi furaţi! Salvaţi Institutul!

Angajaţii de la Cantacuzino: Noi salvăm vieţi! Voi furaţi! Salvaţi Institutul! (Imagine: Ovidiu Micsik/Arhiva Mediafax Foto)

Zeci de angajaţi ai institutului au ieşit şi marţi să protesteze în curtea institutului.

"Nu vom renunţa la proteste. Nu se mai poate aşa. Suntem între cei şapte mari producători de vaccin antigripal din lume. Nu ne-a luat nimeni această autorizaţie mondială. Dar, din păcate, acasă avem probleme. De aceea, dacă nu vor fi găsite soluţii, vom recurge la orice formă de protest", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, liderul de sindicat al institutului, Monica Bălteanu.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu le-a promis angajaţilor de la Cantacuzino o întâlnire la Guvern, pentru miercuri, pentru a găsi împreună soluţii pentru reluarea activităţii.

Bălteanu a precizat, marţi, că nu a primit încă nicio invitaţie oficială pentru întâlnirea de miercuri de la Guvern.

"Nu am primit nicio invitaţie pentru mâine. Domnul ministrul al Educaţiei a spus ferm că ne vom vedea miercuri, după şedinţa Executivului. Dar ne-a spus verbal. Noi aşteptăm. Ne poate spune şi cu două ore înainte", a mai spus liderul de sindicat.

Protestele de la Cantacuzino au început în urmă cu şase zile, întrucât angajaţii au primit ultima oară la salariu doar 39 la sută din lichidarea pe decembrie.

Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a demisionat la începutul săptămânii, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi ca să "pună institutul pe linia de plutire".

În 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013 producţia a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfârşitul anului, ANM a anunţat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producţia de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populaţiei se face numai cu vaccin din import.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici