ANPDCA cere demiterea conducerii DGASPC Timiş, după moartea unei fetiţe aflate în plasament

  • Până la momentul acţiunii de control, DGASPC Timiş nu luase nicio măsură disciplinară faţă de vreunul dintre specialiştii implicaţi în caz
  • Concluziile cercetării au relevat faptul că nu au fost evaluate implicaţiile alegerii unui asistent maternal în vârstă de 71 de ani, fără grup social de suport.
  • Echipa de control a ANPDCA a recomandat începerea cercetării administrative a asistentei maternale, a managerului de caz al fetiţei, a psihologului care a evaluat-o, precum şi a şefului serviciului management de caz
333 afișări
Imaginea articolului ANPDCA cere demiterea conducerii DGASPC Timiş, după moartea unei fetiţe aflate în plasament

ANPDCA cere demiterea conducerii DGASPC Timiş, după moartea unei fetiţe aflate în plasament

Corpul de control al ANPDCA a făcut în ultima perioadă verificări la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, care s-au finalizat cu un raport, arată, într-un comunicat, ANPDCA.

Conform acestuia, monitorizarea evoluţiei fetiţei, din momentul în care a ajuns în plasament, precum şi a activităţii asistentei maternale, a fost defectuoasă, iar asistentul maternal care avea în grijă fetiţa de 4 ani, deşi avea pregătire de asistentă medicală, „nici în noaptea în care a avut loc accidentul şi nici a doua zi nu a apreciat necesar să apeleze serviciile medicale”.

„Asistenta maternală era depăşită în ceea ce priveşte implicarea în asigurarea nevoilor particulare ale copiilor pe care îi avea în grijă, însă acest aspect nu reiese din monitorizarea activităţii ei”, se mai arată în comunicat.

Nicio măsură disciplinară după producerea tragediei

Reprezentanţii ANPDCA susţin că până la momentul acţiunii de control, DGASPC Timiş nu luase nicio măsură disciplinară faţă de vreunul dintre specialiştii implicaţi în caz, nefiind cerută nici măcar constituirea unei comisii de disciplină care să verifice modul în care angajaţii direcţiei şi-au îndeplinit atribuţiile.

De asemenea, aceştia arată că nu au fost evaluate implicaţiile alegerii unui asistent maternal în vârstă de 71 de ani, fără grup social de suport, care mai avea un copil de 11 ani în creştere şi îngrijire şi un minor de 17 ani cu măsură de protecţie specială, pentru plasamentul unor copii de vârste foarte mici (4 luni, 4 ani şi 5 ani), cu nevoi multiple.

„Astfel, având în vedere aceste constatări, ANPDCA a solicitat Consiliului Judeţean Timiş, în adresa care a însoţit raportul Corpului de Control, să analizeze activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş şi să ia în considerare, conform legii, inclusiv demiterea conducerii DGASPC. Noua conducere trebuie să fie capabilă să pună la punct modul în care îşi îndeplinesc atribuţiile angajaţii responsabili cu alegerea asistentului maternal, precum şi responsabilii de evaluarea şi monitorizarea ulterioară a acestora, dar şi să gestioneze corect situaţiile de criză”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, echipa de control a ANPDCA a recomandat începerea cercetării administrative a asistentei maternale, a managerului de caz al fetiţei, a psihologului care a evaluat-o, precum şi a şefului serviciului management de caz.

„La nivel legislativ, specialiştii ANPDCA lucrează deja la elaborarea unui nou proiect de act normativ care să reglementeze condiţiile de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului maternal profesionist, aşa încât să fie înăsprite criteriile pe baza cărora o persoană poate deveni asistent maternal. Printre modificările care sunt analizate în prezent se numără limitarea vârstei maxime de angajare la cea de pensionare, dar şi criterii concrete pentru identificarea, în fiecare caz în parte, a asistentului maternal cel mai potrivit nevoilor specifice ale copilului pentru care urmează să se stabilească măsura de protecţie specială”, transmite ANPDCA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici