Apel disperat al medicilor din Drobeta Turnu Severin: Noi suntem, practic, fără apărare

Medicii Spitalului Drobeta Turnu Severin cer autorităţilor ca toţi pacienţii care ajung în Urgenţe să fie testaţi pentru coronavirus deoarece riscul de îmbolnăvire, atât a personalului medical, cât şi celorlalţi bolnavi, este foarte mare, în condiţiile în care decizia testării aparţine DSP.

1187 afișări
Imaginea articolului Apel disperat al medicilor din Drobeta Turnu Severin:  Noi suntem, practic, fără apărare

Apel disperat al medicilor din Drobeta Turnu Severin: Noi suntem, practic, fără apărare

Medicii din Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin au trimis o scrisoare deschisă către Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi, dar şi conducerii spitalului, în care descriu pericolele la care sunt supuşi atât angajaţii spitalului, cât şi ceilalţi bolnavi, prin faptul că nu toţi pacienţii care ajung în spital sunt testaţi pentru coronavirus.

Doctorul Radu Iman, medic chirurg la SJU Drobeta Turnu Severin, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în spital pot ajunge persoane infectate cu coronavirus, dar care, dacă nu au declarat că vin din străinătate sau că au intrat în contact cu alte persoane ce ar putea avea COVID-19, nu sunt testate. În aceste cazuri, potrivit medicului Radu Iman, toate cadrele medicale se pot îmbolnăvi.

„Pericolul este major, şi nu numai la noi în Severin, în toată România. Noi suntem, practic, fără apărare. Noi nu avem posibilitatea de diagnostic, testarea care trebuia făcută înainte de orice lipseşte sau se face în foarte puţine cazuri, din câte am înţeles, pentru că nu au fost pregătiţi cu teste suficiente. Dacă nu pui întâi diagnosticul, n-ai cum să tratezi un bolnav. Noi nu putem să diferenţiem, dacă n-avem teste, un caz contaminat, de un caz necontaminat. Suntem expuşi şi noi şi întreg personalul şi toţi bolnavii din spital atâta vreme cât vine un bolnav pe care noi nu-l putem testa şi care poate să îmbolnăvească toţi”, spune medicul.

Potrivit acestuia, pericolul vine de la cei asimptomatici, dar şi de la cei care au simptome.

„Deocamdată, nu intrăm în operaţie decât cu urgenţele majore de când am închis accesul altor bolnavi. Gradul de expunere e mare, nu numai la noi, în toată ţara. Se întârzie cu apariţia acestor teste. România n-a fost pregătită în momentul în care a apărut această pandemie”, a mai spus chirirgul Radu Iman.

Medicii din Drobeta Turnu Severin cer ca toate unităţile de primiri urgenţe să aibă teste pe care să le facă rapid celor care ajung în la spital.

Chirurg Radu Iman este de părere că decizia de a testa o persoană aparţine în prezent Direcţiei de Sănătate Publică, iar criteriile de testare nu ar fi cele corecte.

„O testare în masă nu cred că ar fi necesară pentru că testul îţi arată că nu eşti, dar asta nu înseamnă că peste o oră nu pot să iau coronavirusul. Ar fi bine testul să fie la îndemâna spitalului şi, din păcate, testul este acum la Direcţia de Sănătate Publică care dirijează după ceva criterii, dar cele clinice mai puţin, dacă cineva face testul sau nu face testul. Deci, cine trebuie să facă acel test?... Medicul terapeut, medicul care consultă bolnavul şi ia legătura cu bolnavul. E aşa o birocraţie fantastică, încât un bolnav pe care eu îl consider potenţial purtător de virus n-am posibilitatea şi trebuie aprobare DSP şi Direcţia de Sănătatea dacă vrea îl ia, dacă vrea nu-l ia. Au nişte crtiterii foarte relative”, a criticat chirurgul.

Potrivit autorităţilor, luni, în Mehedinţi, 124 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar 1.286 persoane sunt izolate la domiciliu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici