Aproximativ 11.700 de poliţişti vor fi în apropierea şcolilor la începutul noului an şcolar

Aproximativ 11.700 de poliţişti vor fi luni, în prima zi a noului an şcolar, în apropierea unităţilor de învăţământ, precum şi pe traseele de deplasare a elevilor, pentru siguranţa acestora şi pentru a preveni eventualele incidente.

117 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 11.700 de poliţişti vor fi în apropierea şcolilor la începutul noului an şcolar

Aproximativ 11.700 de poliţişti vor fi în apropierea şcolilor la începutul noului an şcolar (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În prima zi a noului an şcolar, vor asigura măsurile de ordine şi de siguranţă a elevilor 9.469 de poliţişti de ordine publică, 1.430 de la rutieră şi 801 de la alte structuri, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente în zona intrărilor în şcoli, la orele la care elevii intră şi ies de la cursuri.

În anul şcolar 2012-2013, numărul infracţiunilor sesizate în incinta şi în apropierea unităţilor de învăţământ a scăzut faţă de anul precedent. Din analiza infracţiunilor sesizate a reieşit că aproximativ 90 la sută dintre faptele penale au fost comis în incinta şcolilor şi doar 10 la sută în zona adiacentă acestora, a precizat Poliţia Română.

Un Plan Naţional Comun de Acţiune pentru asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic, precum şi de prevenire a delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente acestora a fost aprobat şi pentru anul şcolar 2013-2014, de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit acestui plan, poliţiştii vor lua în noul an şcolar măsuri preventive, prin acţiuni educative, vor verifica modul de supraveghere şi pază a şcolilor şi grădiniţelor în conformitate cu prevederile Legii 333/2003, vor interveni pentru menţinerea ordinii publice, în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin numărul de urgenţă 112, dar şi pentru combaterea absenteismului şcolar.

Şi Jandarmeria Română va asigura ordinea publică în zonele din apropierea a peste 1.600 de unităţi şcolare, precum şi pe traseele pe care merg elevii. Jandarmii vor acţiona în patrule mixte cu Poliţia, dar şi independent.

În noul an şcolar, jandarmii vor desfăşura în unităţile de învăţământ preuniversitar acţiuni preventiv-educative şi anti-victimizare.

"Prin intermediul acestor acţiuni, Jandarmeria se va implica în mod activ în procesul de formare şi educare a tinerilor, iar specialişti din cadrul Jandarmeriei vor discuta cu elevii despre discriminare, modalităţile de prevenire şi consecinţele violenţei, precum şi ale criminalităţii juvenile", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici