Aproximativ 75 de hectare de pădure şi păşune au ars în incendiul din Harghita

Incendiul care a izbucnit în apropierea comunei harghitene Plăieşii de Jos a fost stins după mai bine de o săptămână, iar potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita aproximativ 75 de hectare de pădure şi păşune au fost mistuite de flăcări.

213 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 75 de hectare de pădure şi păşune au ars în incendiul din Harghita

Aproximativ 75 de hectare de pădure şi păşune au ars în incendiul din Harghita (Cristi Tudor/Mediafax Foto)

Colonelul Ovidiu Dudu de la Centrul Operativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Oltul" Harghita a declarat că specialiştii ISU au făcut, marţi, o anchetă privind cauzele izbucnirii incendiului de pădure de răşinoase din apropierea comunei Plăieşii de Jos, care a fost stins după mai mult de o săptămână.

Potrivit sursei citate, în urma evaluării s-a constatat că au ars aproximativ 75 de hectare, dintre care circa 30 de hectare de pădure tânără de răşinoase, cu puieţi de 10-12 ani din regenerare artificială şi naturală, şi aproximativ 45 de hectare acoperite cu puieţi de foioase de 5-10 ani, vegetaţie uscată şi resturi de exploatare.

Dudu a spus că pagubele au fost estimate la peste 150.000 de lei în timp ce valoarea bunurilor salvate, reprezentând 600 de hectare de fond forestier matur, se ridică la 17 milioane de lei.

Pompierii au stabilit că incendiul a fost provocat de un foc lăsat nesupravegheat, fără a putea preciza dacă incendierea a fost intenţionată sau accidentală.

"Flacăra şi focul deschis în spaţii deschise lângă stâna de pe vârful muntelui au fost cauza incendiului. E greu de definit dacă a fost o acţiune voită sau doar un foc nesupravegheat, dar altă sursă decât focul deschis în spaţii deschise nu poate fi, nici trăsnet, nici autoaprindere", a spus Dudu.

Incendiul de pădure de lângă Plăieşii de Jos a izbucnit în 8 iulie, iar forţele de intervenţie s-au retras luni seară, la faţa locului rămânând până marţi dimineaţă doar câteva persoane de la Composesoratul Casinul Nou, care au afirmat că incendiul a fost lichidat.

Suprafaţa de teren care a ars aparţine Composesoratului Casinul Nou şi se află în administrarea Ocolului Silvic Miercurea Ciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici