Apuseni: Peste 150 de persoane la un parastas pe Vârful Petreasa, la un an de la accidentul aviatic

Peste 150 de persoane au participat, sâmbătă, pe Vârful Petreasa, din Munţii Apuseni, la un parastas în memoria celor două victime ale accidentului aviatic produs în zonă la începutul anului trecut - pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion –, comemorarea fiind organizată de Romaniţa Iovan.

251 afișări
Imaginea articolului Apuseni: Peste 150 de persoane la un parastas pe Vârful Petreasa, la un an de la accidentul aviatic

Apuseni: Peste 150 de persoane la un parastas pe Vârful Petreasa, la un an de la accidentul aviatic (Imagine: Catalin Cadan/Mediafax Foto)

Aproximativ 150 de persoane, rude şi apropiaţi ai pilotului Adrian Iovan, dar şi localnici, printre care şi cei care au ajutat la căutarea epavei avionului, au participat, sâmbătă, la parastasul organizat la împlinirea unui an de la accidentul de avion.

Slujba de pomenire s-a desfăşurat pe Vârful Petreasa, în locul unde, în 20 ianuarie 2014, a aterizat forţat un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical şi unde localnicii au construit un mic altar din lemn şi au amplasat o cruce de mari dimensiuni în memoria celor două victime ale accidentului aviatic, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion.

Parastasul a fost organizat de Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, iar aceasta l-a adus la Horea, comună pe raza căreia s-a produs tragicul accident, şi pe fiul lor, Albert, care însă a rămas la pensiunea la care au fost cazaţi fără a urca pe munte la locul accidentului.

Romaniţa Iovan a dus, însă, pe munte o machetă a unui avion BN 2, model pe care l-a pilotat Adrian Iovan în ziua accidentului, macheta despre care ea a spus că a fost realizată de Albert pentru tatăl său şi pe care a pus-o în altarul ridicat la locul acidentului.

Persoanele care au asistat la slujba de pomenire au urcat pe munte o porţiune din drum cu maşini de teren şi apoi pe jos, deoarece drumul acoperit de zăpadă nu permitea accesul auto.

La finalul slujbei de pomenire, toţi cei prezenţi au fost invitaţi şi la o masă organizată în localitatea Horea.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În cazul accidentului, peste 200 de persoane au fost audiate pe parcursul a 2.354 ore de anchetă şi s-au solicitat relaţii de la peste 40 de instituţii ale statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici