Arafat, despre cazul copiilor legaţi de pat: Era personal, nu înţelegem acest tratament inuman

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, că în ziua când au fost filmaţi copiii legaţi de pat în Spitalul Judeţean din Buzău, în secţia de pediatrie a unităţii erau şase medici, nouă asistenţi medicali, două infirmiere şi două îngrijitoare, astfel că MS nu înţelege "tratamentul inuman".

191 afișări
Imaginea articolului Arafat, despre cazul copiilor legaţi de pat: Era personal, nu înţelegem acest tratament inuman

Arafat, despre cazul copiilor legaţi de pat: Era personal, nu înţelegem acest tratament inuman (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Arafat a mai spus că Ministerul Sănătăţii (MS) nu tolerează astfel de practici şi nu le găseşte nicio justificare.

"S-a spus în mai multe rânduri că în spitalul din Buzău este personal insuficient şi, de aceea, copiii au fost legaţi de pat în timp ce o persoană administra tratament altor copii. Din analiza pe care am primit-o rezultă că în ziua în care a fost filmat copilul legat de pat, în secţie erau şase medici, nouă asistenţi medicali, două infirmiere, două îngrijitoare, plus 27 de mame care însoţeau 27 de copii din cei 66 internaţi în spital", a spus secretarul de stat.

Opt dintre copii aveau probleme neuropsihice sau infecţii respiratorii, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că MS nu înţelege tratamentul inuman aplicat la spitalul din Buzău, considerând că este un lucru absolut anormal să legi un copil de pat.

În acelaşi context, Raed Arafat a spus că filmarea copiilor cu acordul şefului de secţie dovedeşte că această practică este una obişnuită în spital.

Secretarul de stat a precizat că ministerul a transmis Consiliului Judeţean Buzău concluziile raportului privind acest caz şi solicită să fie luate măsuri aspre faţă de cei care au legat de pat aceşti copii.

Potrivit lui Arafat, dacă în secţia de pediatrie a spitalului din Buzău ar fi fost o situaţie critică, personalul care ar fi avut atât de mult de lucru ar fi putut ca, pentru câteva momente, să roage o mamă să supravegheze copilul să nu cadă din pat, dar nu să fie legat.

"Ministerul Sănătăţii îi avertizează pe toţi cei care lucrează în sistem că nu tolerează astfel de practici şi că este un lucru absolut anormal să legi un copil de pat", a subliniat secretarul de stat.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, care coordonează ancheta administrativă dispusă de Consiliul Judeţean la unitatea medicală, a declarat anterior că, cel mai probabil, la jumătatea săptămânii viitoare vor fi prezentate concluziile finale şi măsurile concrete privind scandalul copiilor legaţi de paturi.

Începând de joi, în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău vor fi audiate cadrele medicale care ar fi suspectate de practică ilegală a contenţionării copiilor instituţionalizaţi din secţia de pediatrie.

De asemenea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău a precizat că va dispune punerea în practică a procedurilor necesare astfel încât măsura contenţionării pacienţilor să se încadreze în limite legale.

"Astăzi (n.r. - luni) comisia va verifica modul în care au fost declanşate procedurile disciplinare împotriva persoanelor care se fac responsabile de cele întâmplate, apoi vom trece la verificarea procedurilor existente în acest moment în cadrul Spitalului Judeţean şi vom trece la întocmirea unor proceduri noi care să prevină apariţia unor evenimente ca cele întâmplate săptămâna trecută. Astfel de proceduri ar fi trebuit să existe cu mult timp înainte însă este greu de spus cine ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru. Ancheta este în desfăşurare şi probabil că spre mijlocul săptămânii viitoare vom avea un rezultat final al comisiei de anchetă", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX preşedintele comisiei de anchetă a Consiliului Judeţean, Laurenţiu Gavrilă.

El a precizat că până când contenţionarea pacienţilor nu se va încadra în limitele legii, măsura nu va mai fi aplicată în spitalul buzoian.

"La ora aceasta la Pediatrie sunt internaţi 44 de copii cu mămicile lor la un total de 70 de paturi. Oricum, de luni s-au luat măsuri, am dictat ca această procedură, până când nu va intra în cadrul legal, să nu mai fie luată", a adăugat Gavrilă.

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău au fost difuzate, lunea trecută, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România precizau că în toate spitalele din Uniunea Europeană contenţia este acceptată în cazul pacienţilor cu tulburări psihice ce le pun în pericol integritatea fizică sau viaţa prin autoagresiune sau accidente, însă cu respectarea unei anumite proceduri.

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău susţinea că primele concluzii ale anchetei declanşate la Spitalul Judeţean Buzău arată că micuţii care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare.

Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău, care au luat în discuţie cazul copiilor legaţi de paturi, anunţau că sunt vizaţi de sancţiuni şeful secţiei de pediatrie şi asistentul şef, acestea putând merge până la desfacerea contractelor de muncă.

Imediat după declanşarea acestui scandal, şi Poliţia a început o anchetă în acest caz. otrivit unor surse din cadrul Poliţiei Buzău, în acest caz au fost audiate cinci persoane angajate ale Spitalului Judeţean Buzău, între care şeful secţiei de pediatrie, medicul Carmencita Matei şi asistentul şef al aceleiaşi secţii.

Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Alina Bădulescu, cei şase copii filmaţi la începutul săptămânii legaţi de pat în Spitalul Judeţean Buzău locuiesc într-o casă de tip familial şi au grave afecţiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticaţi cu ADHD, iar alţii cu retard mintal. Cei şase minori locuiesc alături de alţi 11 copii instituţionalizaţi şi au fost internaţi în spitalul buzoian în urma unor probleme respiratorii.

Alina Bădulescu preciza că micuţii erau vizitaţi zilnic de îngrijitorii care îi supraveghează în casa de tip familial şi care le aduceau hrană sau alte lucruri de care aveau nevoie.

Dosarul penal în cazul copiilor legaţi de paturi la Spitalul Judeţean Buzău a fost preluat de procurorii Parchetului Judecătoriei Buzău, care fac cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuzivă şi punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputinţa de a se îngriji.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bâgiu, declara că niciun copil internat în Spitalul Judeţean Buzău nu mai este legat de pat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici