Asistenta Florentina Cîrstea de la Maternitatea Giuleşti rămâne în arest

Asistenta Florentina Cîrstea, acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă în cazul incendiului de la Maternitata Giuleşti, rămâne în arest, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, contestaţia acesteia, decizia fiind definitivă.

153 afișări
Imaginea articolului Asistenta Florentina Cîrstea de la Maternitatea Giuleşti rămâne în arest

Asistenta Florentina Cîrstea de la Maternitatea Giuleşti rămâne în arest (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Instanţa Tribunalului Bucureşti a respins recursul asistentei Florentina Cîrstea faţă de decizia Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti de arestare preventivă a acesteia pentru 29 de zile.

De asemenea, instanţa a respins şi cererea avocatului Florentinei Cîrstea ca, în cazul în care aceasta nu va fi eliberată, la locul de detenţie să fie trimis un psiholog specializat, pentru că starea sa psihică este proastă.

Discuţiile de la Tribunalul Bucureşti au durat aproximativ 45 de minute, instanţa anunţând sentinţa după alte aproximativ trei ore.

La dezbatere şi la pronunţarea sentinţei au fost prezenţi atât membri ai familiei asistentei Florentina Cîrstea, cât şi colegi ai acesteia de la Maternitatea Giuleşti.

Avocatul Florentinei Cîrstea ceruse instanţei cercetarea acesteia în stare de libertate, susţinând că ea nu avea cum să prevadă, în calitate de cadru medical, apariţia unui incendiu sau a unui alt eveniment neaşteptat.

De asemenea, avocatul a susţinut, în faţa celor trei magistraţi care au judecat cazul, că în fişa postului asistenta nu avea obligaţia de a se afla permanent în salon. Acesta a precizat că, potrivit fişei postului, asistenta avea obligaţia de a supraveghea pacienţii din salonul de neonatologie, şi nu de la terapie intensivă, ea nefiind nici instruită pentru a supraveghea un asemenea salon. Apărătorul a depus la dosar un ordin al ministrului Sănătăţii în care este prevăzut că în secţiile de terapie intensivă ar trebui să fie şase asistenţi şi patru infirmieri, arătând că în Maternitatea Giuleşti erau două asistente pe tură, dintre care una se afla în concediu. Mai mult, la ora la care a avut loc incendiul Florentina Cîrstea era deja de 11 ore în activitate, timp în care a făcut munca a şase oameni.

În privinţa afirmaţiei că asistenta şi-ar fi schimbat declaraţiile, avocatul a susţinut că prima dată, în faţa Poliţiei, a fost la o zi după incident şi nu i s-a comunicat că are dreptul la un avocat sau că are dreptul să nu declare nimic. De asemenea, potrivit avocatului, asistenta Florentina Cîrstea nu poate fi acuzată că din cauza ei două martore şi-au schimbat declaraţiile.

Procurorul de şedinţă a cerut cercetarea asistentei Florentina Cîrstea în arest, arătând că incidentul de la Maternitatea Giuleşti a produs o revoltă a societăţii civile şi o nesiguranţă faţă de tot sistemul medical românesc.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de terapie intesivă de la Maternitatea Giuleşti, a fost reţinută în 23 august, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care au cerut instanţei Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti arestarea preventivă a acesteia.

În 24 august, Judecătoria Sectorului 6 a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele Florentinei Cîrstea. Decizia a fost contestată de Florentina Cîrstea la Tribunalul Bucureşti, care luni i-a respins recursul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici