Asistenta maternală acuzată de maltratarea copiilor pe care îi îngrijea, arestată pentru 29 de zile

Asistenta maternală acuzată de maltratarea copiilor pe care îi avea în grijă, soţul acesteia şi două asistente sociale la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov au primit, joi seară, mandate de arestare pentru 29 de zile.

647 afișări
Imaginea articolului Asistenta maternală acuzată de maltratarea copiilor pe care îi îngrijea, arestată pentru 29 de zile

Asistenta maternală acuzată de maltratarea copiilor pe care îi îngrijea, arestată pentru 29 de zile (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Fosta asistentă maternală Fănica Grădinaru a fost reţinută miercuri de procurorii Parchetului Capitalei, care o acuză de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav şi rele tratamente aplicate minorului, după ce în perioada octombrie 2007 - decembrie 2009 a agresat doi copii pe care îi avea în îngrijire.

"În fapt, inculpata Grădinaru Fănica, în calitate de asistent maternal, în perioada octombrie 2007- decembrie 2009, a exercitat diferite acte de violenţă şi cruzimi asupra părţilor vătămate P.C.A şi M.M., minori care îi fuseseră încredinţaţi spre îngrijire, acceptând posibilitatea ca aceştia să-şi piardă viaţa, precum şi alte acţiuni care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora", se arată într-un comunicat de joi al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Alături de asistenta maternală au fost reţinut soţul ei, Mitică Grădinaru, acuzat de complicitate la tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, în formă continuată, şi complicitate la rele tratamente aplicate minorului, precum şi Marinela Constantin şi Ana Moise, asistente sociale la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, pentru fals intelectual şi neglijenţă în serviciu.

"De asemenea, inculpatul Grădinaru Mitică a înlesnit exercitarea de către inculpata Grădinaru Fănica a diferitelor acte de violenţă şi cruzimi asupra părţilor vătămate P.C.A. şi M.M., prin aceea că, deşi avea cunoştinţă de săvârşirea acestor acte şi avea posibilitatea de a împiedica continuarea lor (inclusiv prin sesizarea autorităţilor publice), nu a efectuat nici un demers în acest sens", scriu procurorii în documentul citat.

Alţi cinci funcţionari din Consiliul Judeţean Ilfov - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt cercetaţi de procurori pentru neglijenţă în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare. De asemenea, în acest caz mai este cercetat un medic de familie, acuzat de fals intelectual.

Procurorii le acuză pe asistentele sociale Marinela Constantin şi Ana Moise că nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, respectiv că nu au vizitat şi monitorizat situaţia celor doi minori în perioada în care aceştia au fost încredinţaţi asistentei maternale Fănica Grădinaru şi au făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului în rapoartele de vizită din dosarele copiilor.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a comunicat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov a sesizat poliţia în 18 decembrie 2009 în cazul asistentei maternale Fănica Grădinaru, iar după externarea din spital a unuia dintre cei doi copii, aceştia au fost daţi în îngrijire altui asistent, la care sunt şi acum.

Urmare a acestui caz, MMFPS a anunţat că reţeaua de asistenţă maternală de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov este verificată de inspectorii sociali, astfel de controale urmând să fie extinse la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici