Asociaţia pentru Dravet se teme că multe medicamente antiepileptice vor dispărea. Ministrul Sănătăţii promite soluţii

Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare semnalează retragerea de pe piaţă a unor medicamente antiepileptice, ca urmare a nivelului ridicat al taxei clawback, iar ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu promite discuţii cu companiile farmaceutice.

575 afișări
Imaginea articolului Asociaţia pentru Dravet se teme că multe medicamente antiepileptice vor dispărea. Ministrul Sănătăţii promite soluţii

Asociaţia pentru Dravet se teme că multe medicamente antiepileptice vor dispărea. Ministrul Sănătăţii promite soluţii (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"Am fost anunţaţi de mai multe companii farmaceutice că, din primele luni ale anului 2015, nu mai pot susţine vânzarea acestor medicamente în România, astfel că ele vor mai fi disponibile doar până la epuizarea stocurilor din farmacii", afirmă Adela Chirică, preşedintele Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare.

Lipsa de continuitate în tratamentele antiepileptice este o problemă foarte gravă pentru că pacienţii cu epilepsie care sunt nevoiţi să ia zilnic astfel de medicamente riscă reluarea crizelor în cazul în care le întrerup brusc, a mai spus Chirică.

"Vă dau exemplul unui copil cu sindromul Dravet, o formă rară şi incurabilă de epilepsie. Tratamentul standard pe care îl ia un astfel de copil este compus din trei-patru antiepileptice, iar crizele pe care le face chiar şi în aceste condiţii îi pot pune viaţa în pericol. Din aceste patru medicamente, unul oricum nu se comercializează în România, pentru că producătorul farmaceutic nu are interes, din cauza preţului mic, iar alte două vor fi retrase de pe piaţă în 2015. Este o situaţie absolut disperată", a completat Adela Chirică.

Reprezentantul organizaţiei care militează pentru drepturile pacienţilor cu forme rare de epilepsie a mai arătat că, deşi unii medici recomandă cu lejeritate schimbarea medicamentului sau a formei de administrare la antiepileptice păstrând substanţa de bază, mulţi aparţinători ai bolnavilor spun că, la cea mai mică modificare, pot apărea reacţii nedorite sau adverse.

"Vorbim, prin urmare, de pacienţi captivi ai firmelor de medicamente, care, în situaţia de faţă, rămân fără un tratament adecvat/corespunzător, din cauza unor interese comerciale", a spus Chirică.

Ea a adăugat că, din păcate, asociaţia are semnale că urmează să se retragă de pe piaţă şi alte antiepileptice, în condiţiile în care, din cauza taxei clawback, veniturile companiilor farmaceutice sunt tot mai mici.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentelui să verifice situaţia punerii pe piaţă a medicamentelor pentru sindromul Dravet şi epilepsii rare, a declarat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Oana Grigore.

"Din primele informaţii pe care le-a primit domnul ministru de la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale există în acest moment stocuri suficiente pentru continuitatea tratamentului pacienţilor. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu se va întâlni, în perioada imediat următoare, cu reprezentanţii companiilor farmaceutice implicate pentru evaluarea situaţiei şi identificarea soluţiilor, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit", a precizat Oana Grigore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici