ASPERO încurajează oamenii să poarte mov, în semn de solidaritate cu bolnavii de epilepsie

Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO) încurajează oamenii să poarte, miercuri, culoarea mov, în semn de solidaritate cu cei care au epilepsie, această culoare fiind desemnată la nivel internaţional simbolul Zilei Mondiale a Epilepsiei, sărbătorită în fiecare an la 26 martie.

159 afișări
Imaginea articolului ASPERO încurajează oamenii să poarte mov, în semn de solidaritate cu bolnavii de epilepsie

ASPERO încurajează oamenii să poarte mov, în semn de solidaritate cu bolnavii de epilepsie

Cu ocazia Purple Day, ASPERO încurajează oamenii să poarte culoarea mov, Ziua Mondială a Epilepsiei urmând să fie marcată în România printr-o serie de acţiuni care evidenţiază conceptul de solidaritate, înţelegere şi de schimbare a mentalităţii faţă de aceşti bolnavi.

ASPERO continuă, pentru al treilea an consecutiv, seria de acţiuni de informare, cu scopul de a sublinia necesitatea conştientizării impactului acestei afecţiuni asupra pacienţilor şi familiilor acestora.

În acest an, ASPERO va organiza, timp de două săptămâni, campania "Epilepsia nu este un monstru - priveşte dincolo de simptome!", printr-un spot informativ, difuzat la fiecare 30 de minute pe ecranele LCD din toate staţiile de metrou şi printr-un poster colantat pe spatele unor autobuze din reteaua de transport în comun, respectiv pe liniile 104, 135, 168 şi 330 din Capitală.

De asemenea, aproximativ 250 - 300 de taxiuri vor arbora steguleţe de culoare mov care vor conţine mesajul emblematic al acestei campanii, iar în pieţele Unirii, Romană, Victoriei, Charles de Gaules, Presei Libere şi Domenii vor fi amplasate bannere care promovează Purple Day.

În luna mai, ASPERO va mai organiza un traning de informare pentru profesorii din Bucureşti, privind promovarea unei atitudini adecvate faţă de elevii cu epilepsie.

"Publicul trebuie informat asupra pericolului pe care îl reprezintă această boală şi de ce sprijin au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informaţie şi educaţie, avem nevoie de mai multe resurse şi de mai mult sprijin pentru tratarea bolnavilor care suferă de această afecţiune. Avem nevoie de mai multe centre de tratare a epilepsiei. Avem nevoie să le oferim pacienţilor acces la tratamente moderne, la investigaţii şi echipamente performante", spune dr. Ioana Mândruţă, medic neurolog.

Epilepsia afectează aproximativ 500.000 de români, conform estimărilor specialiştilor, şi această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70 la sută din cazuri, astfel că trei din zece pacienţi nu îşi pot controla afecţiunea, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamentul medicamentos şi necesită altfel de intervenţii sau tratamente adecvate.

La nivel mondial, unul din 100 de oameni suferă din cauza acestei afecţiuni.

Purple Day se va încheia în Capitală cu un flashmob susţinut de un grup de dansatori pasionaţi de tango în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), pe lângă fântâna arteziană, între orele 17.30 şi 19.00.

"Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvântul care cred că o defineşte cel mai bine este STIGMATIZAREA. Pacienţii epileptici sunt etichetaţi, sunt marginalizaţi, îşi găsesc cu greu un loc de muncă, şi toate acestea din cauza lipsei de educaţie. Cei din jur nu înţeleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte uşor să fie speriaţi. Dacă am şti ce trebuie făcut în cazul în care suntem martorii unei crize, multe vieţi ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Dorim să îi învăţăm pe oameni cum trebuie să se poarte în cazul în care sunt martorii unei crize şi vrem să transmitem că bolnavii de epilepsie au nevoie de înţelegere şi de acceptare socială, pentru a putea duce o viaţă normală", a explicat directorul executiv ASPERO, Ileana Ştefan.

Epilepsia este o tulburare neurologică ce afectează peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume. Ea care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar în aproape 50 la sută din cazuri, cauzele afecţiunii nu sunt identificate. Epilepsia se manifestă prin crize bruşte şi imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice.

Câteva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infecţii, tumori, tulburări de dezvoltare a creierului, suferinţă la naştere şi factorii ereditari. Dacă nu este tratată corect, epilepsia poate avea consecinţe grave asupra pacientului, determinând deterioare fizică şi psihică importantă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici