Autoritatea Electorală Permanentă susţine o OUG de modificare a legislaţiei electorale pentru organizarea alegerilor din 26 mai

AEP a promovat o OUG de modificare a unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru măsuri ce se cer luate la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European şi referendumul din 26 mai 2019, a anunţat joi preşedintele Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu Buică.

1497 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Electorală Permanentă susţine o OUG de modificare a legislaţiei electorale pentru organizarea alegerilor din 26 mai

Autoritatea Electorală Permanentă susţine o OUG de modificare a legislaţiei electorale pentru organizarea alegerilor din 26 mai

”Aşa cum aţi văzut, pe site-ul AEP a fost publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă din care rezultă punerea în acord a organizării acestui referendum cu infrastructura pentru alegerea reprezentanţilor în Parlamentul European. Ca teme care au ridicat probleme, am clarificat la momentul respectiv în spaţiul public”, a spus şeful AEP.

În consecinţa acestor neclarităţi, textul Ordonanţei de Urgenţă (OUG) va aduce clarificări privind implicarea şefului statului în campania electorală şi în cea pentru referendum, a explicat Mituleţu Buică.

”A fost o interpretare greşită că ”autorităţile publice” se referă şi la preşedintele României că nu ar putea să participe în procesul electoral în promovarea acestui referendum şi în campania electorală. Drept urmare, am lămurit că se respectă doar la autorităţile administraţiei publice. În ordonanţă va apărea în mod clar referire la autorităţile administraţiei publice care participă la organizarea referendumului pentru că în considerentele Comisiei de la Veneţia fac referire în primă etapă la autorităţile publice şi clarifică faptul că e vorba de autorităţile administraţiei publice”, a explicat şeful AEP.

Orban: Sesizăm Avocatul Poporului dacă se adoptă ordonanţa de modificare a legislaţiei electorale

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, la Brăila, că va sesiza Avocatul Poporului, dacă ordonanţa care prevede modificarea legislaţiei electorale va fi adoptată în forma lansată în dezbatere publică.

„Sesizăm Avocatul Poporului, pentru că, din păcate, la ora actuală singura entitate care poate să declanşeze controlul de constituţionalitate este Avocatul Poporului, instituţie condusă de Victor Ciorbea. Nu există alte pârghii. Desigur că vom apela la toate modalităţile, vom cere dezbaterea în procedură de urgenţă a OUG în Parlament, astfel încât să modificăm articolele. Adoptarea unui act normativ împotriva unei decizii a CCR cu un vădit scop de a obţine beneficii pentru tine ca premier, pentru partid, poate să fie o acţiune care poate să îmbrace şi forma unei infracţiuni”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la Brăila.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să nu adopte ordonanţa de urgenţă care aduce modificări legislaţiei electorale şi să se consulte cu partidele implicate în procesul electoral.

„Îi cer premierului să nu adopte aceste modificări prin ordonanţă de urgenţă, să ceară o consultare cu toate partidele implicate în procesul electoral pentru a stabili forma finală a textului ordonanţei de urgenţă”, a spus liderul PNL.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal susţine că prin aceste modificări PSD şi-a propus să îl cenzureze pe preşedintele României, iniţiatorul referendumului din 26 mai.

„Vă daţi seama dacă au în cap o asemenea prostie, să-şi imagineze că pot să cenzureze preşedintele României, care este iniţiatorul acestui referendum, şi care are dreptul constituţional de a fi implicat în acest referendum pe care l-a iniţiat, cam cum gândesc aceşti indivizi despre libertatea de exprimare a fiecărui cetăţean român. PSD nu dă nici două cepe degerate pe acest drept fundamental, pe libertatea de exprimare, şi arată că, dacă încearcă să-l cenzureze pe preşedintele României, pe perioada campaniei pentru referendum, sunt gata şi sunt în stare să cenzureze pe orice cetăţean roman”, a mai spus Ludovic Orban.

Liderul PNL crede că este gravă şi intenţia de modificare a cvorumului la referendum.

„A doua prevedere care este de asemenea gravă este modificarea cvorumului la referendum, prin introducerea în acest cvorum a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate. Şi aici, vă spun clar că această prevedere este neconstituţională, pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale din 2013, care spune foarte clar că este neconstituţională orice modificare care se adoptă cu mai puţin de un an înainte de un referendum”, a declarat Ludovic Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici