Avarie în Capitală. 300 de blocuri, fără apă caldă şi căldură. Firea acuză: „Un sabotaj provocat în urma unui ordin politic” / Răspunsul ELCEN

Primarul Gabriela Firea anunţă că depune plângere pentru sabotarea sistemului de termoficare deoarece angajaţii ELCEN ar fi efectuat în mod intenţionat o avarie gravă, unde „s-a greşit cu 20 de grade mai mult”. Elcen precizează că Gabriela Firea încearcă să arunce vina pe companie pentru avariile din propria curte.

8242 afișări
Imaginea articolului Avarie în Capitală. 300 de blocuri, fără apă caldă şi căldură. Firea acuză: „Un sabotaj provocat în urma unui ordin politic” / Răspunsul ELCEN

Firea depune plângere împotriva ELCEN

„Atac la siguranta cetatenilor! Sabotaj fata de bucuresteni, din partea Elcen, institutie in subordinea Guvernului PNL. S-a “gresit” cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel incat s-a produs o avarie foarte grava. Vom depune plangere penala pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezinta infrastructura critica si trebuie asigurata continuitatea, conform legii”, a anunţat pe pagina sa de Facebook Gabriela Firea.

Edilul a mai precizat că nu crede în varianta unei erori tehnice, deoarece diferenta de temperatura este mult prea mare, iar tehnicienii care au facut manevrele „ştiau că vor provoca o avarie”.

„Acest sabotaj vine la doua zile dupa ce ministrul PNL al economiei a declarat ca lucreaza la o lege prin care Primariei Capitalei sa i se interzica plata subventiei pentru agentul termic, cu exceptia unui numar mic de persoane. Asta inseamna facturi enorme pentru cetateni”, mai punctează primarul general.

Potrivit postării lui Firea, Compania Municipala Termoenergetica Bucureşti a anunţat că în urma unor manevre, a crescut brusc agentul termic cu aproape 20 de grade, ceea ce a provocat o avarie la reţeaua din Sectoarele 2 şi 3 din Capitală.

Acest lucru a dus la oprirea apei calde şi a căldurii.

Firea: Elcen să afle cine a dat ordinul politic pentru sabotaj

Gabriela Firea susţine că avaria termică produsă sâmbătă în Capitală este un sabotaj provocat în urma unui ordin politic, scopul fiind ca primarul general să fie acuzat că lasă bucureştenii fără căldură. Edilul cere ca Elcen să afle responsabilul.

„E un sabotaj în dorinţa de a lovi în primarul Capitalei ca acesta să fie acuzat de cetăţeni că ar fi vinovat de avarie. Nu suntem vinovaţi”, a declarat Gabriela Firea la Antena3.

În urma avariei, 300 de blocuri sunt afectate.

„Instanţa şi cei care vor ancheta vor decide ce riscă (cei responsabili de avarie, n.r). Noi facem (plângere, n.r.) împotriva Elcen, iar conducerea Elcen să afle cine a dat odinul politic pentru acest sabotaj. Pentru că nu mi se pare o întâmplare”, a mai spus Firea.

Răspunsul ELCEN: PMB încearcă să arunce vina pentru avariile din propria curte

„PMB încearcă să arunce vina pe Elcen pentru avariile din curtea proprie (Termoenergetica) şi pentru lipsa căldurii şi a apei calde la consumatori”, anunţă Elcen, printr-un comunicat.

Termoenergetica a avut o avarie majoră, vineri seară la ora 22:40, iar în cursul nopţii, au fost efectuate manevre tehnice coordonate între dispecerii ELCEN şi Termoenergetica pentru a susţine sistemul de termoficare.

„În primul rând, este foarte important ca opinia publică să beneficieze de informaţii corecte, reale, şi, mai ales, scoase din sfera oricăror atacuri de natura politică lansate de primarul Municipiului Bucureşti pentru a specula anumite momente politice şi pentru a deturna, în mod repetat, atenţia de la situaţia gravă în care se află sistemul de termoficare din Bucureşti din pricina dezinteresului şi incompetenţei Primăriei Capitalei de a gestiona un sistem de o asemenea anvergură socio-economică. Menţionăm că orice atac de natură politică pe subiectul termoficării din Capitală nu rezolvă situaţia, ci o agravează”, mai arată sursa citată.

În acest context, Elcen prezintă situaţia problemelor:

- În urma unei avarii produse vineri seară la ora 22:40 pe reţeaua de termoficare aparţinând Termoenergetica aflată în subordinea Primăriei Municipiului Capitalei, a crescut debitul de apă de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE Bucureşti Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scăzut la un (1) bar, ceea ce a indicat apariţia unei spărturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2.
- Din acel moment, echipele ELCEN, în coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit şi au început manevrele tehnice necesare într-o astfel de situaţie de avarie.

Parametrii agentului termic livrat din CTE Bucureşti Sud înaintea apariţiei avariei pe reţeaua de transport exploatată de Termoenergetica s-au menţinut constant la valorile solicitate de Termoenergetica prin nota telefonică, respectiv: 97-98 grade C, presiune tur: 4,2-4,3 bar, presiune retur: 1,6- 1,7 bar.

- La ora 08:45, în coordonare cu Termoenergetica, în contextul manevrelor tehnice efectuate, a avut loc o creştere tranzitorie de temperatură. Nu au fost variaţii majore de presiune care ar fi putut genera avarii pe reţea.

„Locuitorii din sectoarele 2 şi 3 nu au apă caldă şi căldură din cauza avariilor de pe reţeaua de termoficare aflată în responsabilitatea PMB şi nu a unei creşteri tranzitorii de temperatură, aşa cum a insinuat Gabriela Firea într-o postare în spaţiul public. În ciuda afirmaţiilor tendenţioase ale Primarului Capitalei, Gabriela Firea şi a încercărilor disperate de a găsi un vinovat pentru situaţia dezastruoasă în care se află sistemul de termoficare, angajaţii ELCEN, în colaborare cu angajaţii Termoenergetica, au făcut tot ce-au putut pe tot parcursul nopţii şi în cursul zilei de astăzi (sâmbătă, n.r.), pentru ca situaţia să nu scape de sub control”, explică sursa citată.

Primarul Capitalei omite să sublinieze că sistemul de termoficare din Bucureşti aflat în grija Primăriei Municipiului Bucureşti este „în prag de colaps, că ţevile sunt vechi şi ruginite, iar pierderile de apă caldă pe reţea sunt imense”.

Din această cauză, avariile sunt din ce în ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Elcen îi reproşează primarului Capitalei că nu spune în spaţiul public nimic despre eforturile de a menţine sistemul pe linia de plutire.

„Reţelele de conducte au nevoie de reparaţii urgente, nu de cârpeli, însă PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acţiuni de imagine, târguri, festivaluri şi iepuraşi, ignorând cu bună ştiinţă problemele structurale. Mai mult decât atât, sistemul de termoficare din Bucureşti riscă să fie compromis iremediabil, pentru că PMB nu îşi onorează obligaţiile de plată pentru agentul termic destinat populaţiei”, mai precizează Elcen.

Primarul Gabriela Firea a anunţat, iniţial pe Facebook că depune plângere pentru sabotarea sistemului de termoficare deoarece angajaţii ELCEN ar fi efectuat în mod intenţionat o avarie gravă, unde „s-a greşit cu 20 de grade mai mult”.

Acest lucru a dus la oprirea apei calde şi a căldurii în Sectoarele 2 şi 3, fiind afectate 300 de blocuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici