Avertismentul medicilor: anxietatea în timpul sarcinii poate duce la naştere prematură

  • Femeile care se confruntă cu anxietate în legătură cu sarcina lor nasc, în medie, mai devreme decât cele care nu au această problemă, potrivit unui studiu publicat de Asociaţia Americană de Psihologie.
  • Studiul, care a examinat relaţia dintre durata sarcinii şi diferite tipuri de anxietate, ar putea ajuta medicii să înţeleagă când şi cum să depisteze cel mai bine anxietatea în timpul sarcinii pentru a ajuta la prevenirea naşterii premature.
306 afișări
Imaginea articolului Avertismentul medicilor: anxietatea în timpul sarcinii poate duce la naştere prematură
Concret, rezultatele studiului arată că medicii ar trebui să depisteze dacă femeia însărcinată suferă de anxietate în timpul primului şi celui de-al treilea trimestru de sarcină. Pe scurt, nu doar depresia postpartum ar trebui luată în considerare de către medici şi părinţi, ci şi anxietatea în timpul purtării sarcinii.
 
„Anxietatea cu privire la o sarcină în curs este o stare psihosocială puternică care poate afecta ”rezultatul” naşterii”, a declarat autorul principal al studiului, Christine Dunkel Schetter, Ph.D, de la University of California.
 
„În prezent, simptomele depresive sunt evaluate în multe clinici din întreaga lume pentru a preveni complicaţiile depresiei postpartum pentru mame şi copii. Acesta şi alte studii sugerează că ar trebui să evaluăm şi anxietatea la femeile însărcinate”, mai spune experta.
 
Studiul publicat în revista Health Psychology  a cuprins un eşantion divers etnic - 196 de femei însărcinate din Denver şi Los Angeles (SUA).
 
Pe scurt, specialiştii au constatat că anxietatea legată de sarcină în al treilea trimestru a fost cel mai puternic asociată cu naşterile premature. Cu toate acestea, anxietatea generală din primul trimestru a contribuit, de asemenea, la riscul de naştere prematură.
 
O posibilitate, potrivit cercetătorilor, este aceea că anxietatea generală la începutul sarcinii ar putea predispune femeile la anxietate şi mai târziu în sarcină, în legătură cu aspecte precum riscurile medicale, sănătatea fătului, travaliul, naşterea şi „viitorul” copilului. Rezultatele s-au menţinut chiar şi atunci când au fost ajustate în funcţie de riscul medical real al sarcinii.
 
„Deşi nu toate femeile care încep sarcina cu simptome de anxietate generală vor experimenta mai târziu anxietate specifică sarcinii, rezultatele noastre sugerează că femeile care se simt astfel sunt susceptibile de a fi deosebit de expuse riscului de a naşte mai devreme”, a declarat Dunkel Schetter.
 
Rezultatele sugerează că medicii ar trebui să depisteze dacă gravidele suferă de anxietate generală la începutul sarcinii, a adăugat specialista, la fel cum fac de obicei în cazul depresiei şi că femeile care au un scor ridicat ar putea fi monitorizate pe parcursul sarcinii, pentru a vedea gradul de anxietate în timp şi a se putea interveni.
 
Cercetări anterioare arată, la rândul lor, că una din patru femei însărcinate prezintă simptome de anxietate crescută din punct de vedere clinic şi că anxietatea poate fi un factor de risc pentru naşterea prematură, sau naşterea înainte de 37 de săptămâni de sarcină.  
 
Cercetări anterioare arată că până la una din patru femei însărcinate prezintă simptome de anxietate crescută din punct de vedere clinic şi că anxietatea poate fi un factor de risc pentru naşterea prematură, sau naşterea înainte de 37 de săptămâni de sarcină. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici