Avocat: Tender este probabil acasă, nu încearcă să se sustragă. Vom cere anularea deciziei aberante

Avocatul lui Ovidiu Tender a declarat că omul de afaceri este probabil acasă şi nu încearcă să se sustragă executării pedepsei de 12 ani şi 7 luni de închisoare, arătând că este o zi neagră şi Tender nu înţelege ce i se întâmplă, iar în continuare se va încerca obţinerea anulării "deciziei aberante".

907 afișări
Imaginea articolului Avocat: Tender este probabil acasă, nu încearcă să se sustragă. Vom cere anularea deciziei aberante

Avocat: Tender este probabil acasă, nu încearcă să se sustragă. Vom cere anularea deciziei aberante (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Întrebat, după ce instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, luni, pe Ovidiu Tender, unde este omul de afaceri, avocatul acestuia a spus: "Probabil este acasă, nu ştiu exact unde se află, dar să nu cumva să gândiţi că încearcă să se sustragă în vreun fel. Nici vorbă de aşa ceva".

"Ca orice om care este nevinovat şi care este persecutat de nu se ştie cine, ca orice om care nu înţelege ce i se întâmplă, m-a întrebat de nenumărate ori: «Ce am făcut, pentru ce am fost chemat la instanţă?». Nici în ziua de astăzi nu înţelege domnul Tender efectiv ce i se impută, pentru că faptele, aşa cum sunt descrise de DIICOT, sunt în afara oricărei logici, şi juridice dar, şi unei logici normale", a mai spus avocatul.

Acesta a adăugat că este decizia instanţei, la care Ovidiu Tender nu se va opune în executarea ei, dar, în continuare, apărarea va încerca să obţină anularea acestei hotărâri.

"Este o decizie a unei instanţe, o să ne luptăm în continuare în justiţie să încercăm să obţinem anularea acestei aberante decizii, să încercăm să ajungem în faţa unei instanţe care să asculte de probele pe care trebuie să le facem. Am văzut la televizor opinii cum că acest caz seamănă cu cel al domnului Voiculescu. Vreau să vă spun că este un caz care a fost juduecat într-un mod mult mai absurd decât cazul domnului Voiculescu. Dacă în dosarul Voiculescu s-au dat termene de două, de trei zile, de o săptămână, aici, singurul termen acordat în dosar pe judecata pe fond a fost de 12 ore, de la 1.00 noaptea, până a doua zi la ora 1. Este aberant", a mai spus avocatul.

Întrebat dacă apărarea lui Tender va face o contestaţie şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, avocatul a spus că, pe parcursul judecării cauzei, doi avocaţi din Luxemburg, care au pus concluzii în faţa instanţei, au sesizat cel puţin opt încălcări ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

"Au fost alături de noi, de avocaţii români, doi avocaţi din Luxemburg, care au pus concluzii în faţa acestei instanţe. Au adus la cunoştinţa instanţei că, pe parcursul acestor ore de aşa-zisă judecată, ei au sesizat cel puţin opt încălcări ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Au constatat şi au adus la cunoştinţa instanţei că într-o situaţie mai rea decât România privind condamnările la CEDO nu sunt decât Turcia, Rusia şi Ucraina. Probabil că aceasta este dorinţa, să rămânem în acest lot. Nu înţelegem ce se întâmplă, este o zi neagră", a mai spus avocatul.

Ovidiu Tender a fost condamnat, luni, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti fiind definitivă.

Instanţa a mai decis condamnarea lui Toader Găurean la nouă ani şi zece luni de închisoare cu executare.

Decizia anunţată luni de completul de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti este definitivă. Ovidiu Tender urmează să fie încarcerat, după ce instanţa trimite Poliţiei mandatul de executare a pedepsei. De asemenea, urmează să fie încarceraţi şi ceilalţi inculpaţi care au primit pedepse cu executare.

Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, în 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca "Rafo". Procesul a durat în acest caz opt ani.

În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003. Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

Alina Bica a fost trimisă în judecată, în februarie, într-un dosar cunoscut ca "Bica 2", în care este acuzată alături de Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu.

Fosta şefă a DIICOT este acuzată, printre altele, că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender să obţină o soluţie favorabilă în dosarul Rafo-Carom.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul Carom, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Alina Bica a susţinut că Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, i-a cerut să reanalizeze situaţia lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, dată fiind poziţia în Africa a acestuia din urmă şi contractele pe care urma să le deruleze, arăta instanţa supremă în motivarea uneia din deciziile de arestare, luată în dosarul Bica 2.

Bica a precizat în declaraţie că îl informa pe Coldea în legătură cu fiecare termen de judecată care se acorda în dosarul lui Ovidiu Tender, susţinând însă că nu a făcut "niciun demers de uşurare a situaţiei inc. Tender".

În decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care luni a dat o decizie definitivă în acest dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici