BAC 2020. Campanie frauduloasă, pe un site fals, care promite subiectele de la Bacalaureat contra sumei de 100 lei

  • Site fals pretinde că oferă variantele care se vor da la Bacalaureat în schimbul sumei de 100 lei.
  • Poliţia şi Centrul Naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică fac cercetări în acest caz.
  • Elevii sunt sfătuiţi să nu transfere bani online către campanii de acest gen.
1580 afișări
Imaginea articolului BAC 2020. Campanie frauduloasă, pe un site fals, care promite subiectele de la Bacalaureat contra sumei de 100 lei

Campanie frauduloasă, pe un site fals Sursa: cert.ro

Absolvenţii de liceu, care se pregătesc pentru Bacalaureat, ar trebui să fie atenţi la site-urile care „pferă” variantele care se vor da la examenul din această vara. Un site fals se foloseşte de numele site-ului educaţional Edupedu, pentru a cere bani elevilor. 
 
„Serviciul Yola.com este folosit în lansarea unei campanii de tip scam (înşelătorie online n. red.) ce vizează tinerii utilizatori din România, care urmează să participe la examenul de Bacalaureat. Mai precis, pe un subdomeniu yolasite.com (https://bacalaureat2020.yolasite.com) atacatorii au creat o pagină unde promit furnizarea subiectelor de la Bacalaureat, contra unei sume de bani (100 ron)”, explică Centrul Naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO). 
 
Textul de pe site este într-o limbă română inexactă, fără diacritice şi cu greşeli gramaticale:  „Buna ziua, mai jos aveti formularul pentru materia la alegere, va rog sa-l completati cu atentie iar dupa achizitie verificati email-ul la un minut. Pentru efectuarea tranzacţiei, atacatorii pun la dispoziţie două formulare dedicare celor interesaţi, prin intermediul cărora colectează o serie de date personale şi financiare: nume, profil, materia pentru care potenţiala victimă doreşte subiectele, codul tranzacţiei de pe Paysafecard sau altă metodă de plată, precum şi adresa de e-mail.”
 
Atacatorii online se folosesc de serviciul Paysafecard, pentru că oferă anonimitate tranzacţiei şi  furnizează coduri pin, în funcţie de sumele pre-plătite. Totodată, aceştia au introdus link-ul către această campanie frauduloasă pe pagina de Wikipedia denumită „Bacalaureatul românesc”, pentru a avea mai multă vizibilitate şi, desigur, mai mulţi ‘clienţi’.
 
După completarea datelor necesare, atacatorii răspund de pe o adresă Google de e-mail (edupedusubiecte@gmail.com), folosindu-se astfel de reputaţia site-ului educaţional https://www.edupedu.ro, cerând dovada plăţii şi specificarea materiei de care ar fi interesată victima.  
 
„Desigur, totul este o încercare clară de fraudare a utilizatorilor. Subiectele de Bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante. Extragerea subiectelor oficiale se va produce în dimineaţa  examenului, alături de o variantă de rezervă. Ulterior, acestea sunt transmise către inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urmă se ocupă de distribuirea lor către instituţiile de învăţământ”, precizează CERT-RO
 
Echipa CERT-RO pune la dispoziţia internauţilor un material dedicat celor mai întâlnite tentative de fraudă din mediul online. 
 
 
 
 
Şi site-ul Edupedu.ro a reacţionat, precizând că va colabora cu Poliţia în acest caz şi a transmis, totodată, un mesaj elevilor. „Facem apel la tineri şi la părinţii lor să nu se lase păcăliţi de oferte de acest fel, indiferent din partea cui vin. Atenţie, Edupedu.ro nu vinde nimic, noi suntem jurnalişti şi scriem despre Educaţie, tot ce scriem şi tot ce publicăm este conţinut cu acces gratuit. Pagina respectivă este găzduită pe un portal care permite construcţia de site-uri gratuite”, precizează sursa citată. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici