Video Bacău: Debitul Siretului este în scădere, continuă evacuarea localnicilor din Săuceşti, chiar cu forţa

Debitul Siretului este în uşoară scădere, la ora 11.00, la staţia Drăgeşti, în judeţul Bacău, iar echipele de intervenţie continuă evacuarea tuturor locuitorilor comunei Săuceşti, unii dintre aceştia, care refuză să-şi părăsească locuinţele, fiind evacuaţi cu forţa.

73 afișări

Potrivit autorităţilor locale, vineri, la ora 11.00, la staţia hidrometrică Drăgeşti Siretul a înregistrat 2.872 de metri cubi pe secundă, în uşoară scădere faţă de prima parte a zilei de vineri, când debitul a fost unul istoric, de 2.887 metri cubi pe secundă.

Echipele de intervenţie continuă evacuarea tuturor localnicilor din cele patru sate aparţinătoare comunei Săuceşti, iar persoanele care refuză să-şi părăsească locuinţele sunt "luate pe sus", potrivit autorităţilor locale.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, maior Ilie Halasanu, a declarat că nu poate spune dacă debitul Siretului va creşte din nou întrucât nu ştie ce se întâmplă în Ucraina.

Subprefectul judeţului Bacău, Constantin Scripăţ, a declarat că, la ora actuală, pompierii şi jandarmii au trecut la evacuarea forţată şi scotocesc localitatea pentru a găsi persoane care nu vor să îşi părăsească locuinţele şi pe care încearcă să le convingă să se pună la adăpost, în condiţiile în care Siretul s-a revărsat şi a inundat comuna, punându-le vieţile în pericol.

Potrivit autorităţilor locale, persoanele evacuate sunt duse într-un loc sigur din centrul comunei, de unde urmează să fie urcate în camioane şi transportate pentru a fi cazate în internatele unor licee şi facultăţi, unde există aproximativ 1.500 de locuri.

Subprefectul Constantin Scripăţ a declarat că simte "o stare de neputinţă" când vede că vine apa din toate părţile şi nu poate face faţă.

Apele Siretului au trecut peste digurile de protecţie ridicate la Schineni, peste toate obstacolele şi s-au revărsat în satul Săuceşti.

Autorităţile locale au început, vineri dimineaţă, la ora 6.00, evacuarea tuturor celor 2.100 de locuitori ai comunei Săuceşti, după ce debitul Siretului a depăşit maximul istoric înregistrat în 2008, de 2.676 metri cubi pe secundă, înregistrând 2.887 metri cubi pe secundă, iar digul ridicat de la începutul săptămânii pentru protejarea localităţii a cedat sub presiunea apei.

Peste 200 de familii din localitatea băcăuană Săuceşti au fost evacuate încă de joi seară din calea apelor Siretului, unii dintre localnici refuzând însă să plece din case de teama hoţilor.

Localitatea băcăuană Săuceşti s-a confruntat cu inundaţii puternice şi la sfârşitul lunii iulie 2008, când aproape toate casele din Săuceşti şi Schineni, aparţinând comunei Săuceşti, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comnele Săuceşti şi Letea Veche au fost evacuate, după ce apele Siretului s-au revărsat peste gospodăriile lor. Atunci, cota de pericol a fost depăşită cu aproape un metru în zona respectivă, iar debitul râului a atins maximul de 2.676 metri cubi pe secundă. La vremea respectivă, autorităţile promiseseră că vor construi în zonă un dig, licitaţia a fost contestată, iar lucrările nu au mai început.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici