Bănicioiu: Medicii primesc în plus pentru gărzi 100% de sărbători şi 75% în programul normal

Medicii sunt remuneraţi pentru gărzi cu 100 la sută mai mult de sărbători şi respectiv cu 75 la sută mai mult în timpul programului normal, a declarat, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu luni, la Parlament, subliniind că asigurarea liniilor de gardă este o prioritate pentru minister.

841 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Medicii primesc în plus pentru gărzi 100% de sărbători şi 75% în programul normal

Nicolae Bănicioiu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Bănicioiu a declarat, luni, la Parlament, la "Ora ministrului", că Ministerul Sănătăţii lucrează pe mai multe direcţii pentru a rezolva problema deficitului de personal din sistem şi a îmbunătăţi asigurarea de gărzi şi de servicii medicale la orice oră.

"În ciuda lipsei de personal, vreau să vă asigur că lucrăm pentru a respecta programul de gărzi astfel încât să venim în întâmpinarea fiecărei nevoi a cetăţeanului. Astfel, numărul liniilor de gardă se determină diferenţiat pe tipuri de unităţi sanitare, în funcţie de numărul de paturi aprobat, iar repartiţia pe specialităţi clinice se face de către şeful fiecărei unităţi în parte. Deci garda se instituie în unităţile sanitare cu paturi pentru continuarea asistenţei medicale între programul de lucru normal şi ora de începere a programului de lucru al zilei următoare. Iar în zilele de sarbătoare şi zilele libere garda durează 24 de ore", a spus ministrul.

El a precizat că personalul medical cu pregătire superioară este plătit pentru gărzi cu tariful orar aferent salariului de bază, la care, în zilele zilele libere şi sărbători, se acordă un spor de sută la sută, iar în timpul programului obişnuit un spor ce poate ajunge la 75 la sută.

Pentru asigurarea gărzilor, pot fi chemaţi şi medici din afara spitalului, care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului Sănătăţii.

De asemenea, se poate face şi chemarea medicilor care sunt în gardă la domiciliu, pentru care primesc un spor de până la 40 la sută.

O altă direcţie, a arătat ministrul, este aceea de a debloca posturile, şi sunt peste 5.000 de posturi care au fost scoase la concurs şi ocupate faţă de 2011. La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au fost scoase la concurs 140 de posturi.

Bănicioiu a mai spus că, pentru stoparea migării medicilor, au fost majorate salariile lor cu 100 de lei, din ianuarie, şi a mai fost depus un proiect de lege la Senat vizând majorarea veniturilor medicilor.

"Vă rog să susţineţi creşterea veniturilor medicilor, să nu fie tratatat politic proiectul care se află acum la Senat, pentru că poate fi o modalitate a Parlamentului de a pune capăt migrării medicilor. Este o concurenţă a ţărilor cu PIB-uri mai mari. Să judecăm cu mintea limpede fără patimă politică", a mai spus Bănicioiu.

Anul trecut a fost aprobată majorarea, începând din 2015, a salariilor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială cu 100 lei la cuantumul brut al salariului de bază.

Potrivit proiectului de lege menţionat de Bănicioiu, spitalele publice ar putea presta servicii medicale şi în regim privat, în afara programului obişnuit, la cererea pacientului.

Propunerea legislativă, semnată de 102 parlamentari, în principal din PSD, a fost înregistrată la Senat în 2 martie şi se află în dezbatere la comisii, Până acum, Comisia de buget a dat un aviz negativ propunerii.

Iniţiatorii proiectului propun ca în spitalele publice să se acorde servicii medicale în regim privat, la cererea pacienţilor, numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul este avizat, clasificat şi acreditat.

Proiectul prevede că pacienţii pot alege în mod expres un medic curant, pentru un anumit act medical, în timpul programului normal de lucru, pentru care se va achita un onorariu prestabilit prin acordul părţilor, în condiţiile reglementate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Din veniturile obţinute de spitalul public, prin serviciile private, managerul poate acorda personalului medico-sanitar recompense care se cumulează cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidenţiat contabil şi supus impozitării.

Prestarea serviciilor medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, este facturată şi include următoarele cheltuieli: remuneraţia personalului medical implicat direct în prestarea serviciului solicitat, amortizarea aparaturii şi echipamentelor, cazarea, consultaţii, investigaţii şi analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrană, utilităţile, eliminarea şi neutralizarea deşeurilor, documentarea fizică şi informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor.

Modalitatea de tarifare şi tariful minimal al serviciilor ar urma să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici