Băsescu: A schimba denumirea din rom în ţigan ar fi o probă de laşitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a schimba, în acest moment, prin lege, denumirea "rom" în "ţigan" ar fi o probă de laşitate, care ar arăta că România, ca naţiune, nu-şi asumă responsabilitatea legată de această minoritate.

328 afișări
Imaginea articolului Băsescu: A schimba denumirea din rom în ţigan ar fi o probă de laşitate

Băsescu: A schimba denumirea din rom în ţigan ar fi o probă de laşitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După părerea mea, a schimba legea ar însemna ca noi, ca naţiune, nu ne asumăm responsabilitatea pentru o minoritate pe care o avem. Eu nu spun că a fost bine, în '91 sau în '92, când, tot prin lege, li s-a schimbat denumirea minorităţii, de la «ţigani» la «romi», dar, a schimba acum, tot prin lege, şi tot fără să-i întrebăm, denumirea din rom în ţigan ar fi o probă de laşitate a noastră", a declarat Traian Băsescu.

Într-o intervenţie la TVR, şeful statului a spus că denumirea de «rom» creează o confuzie cu cuvântul român, el afirmând totuşi că asta nu înseamnă că trebuie schimbată legea.

"Sunt cetăţeni români, sunt o minoritate care trăieşte aici şi trebuie să ne-o asumăm în mod cinstit. Este responsabilitatea noastră primă, să ne asumăm minorităţile. Nu... Personal, am recomandat, şi ieri, alianţei (de guvernare - n.r.), să nu voteze o asemenea lege, care ne-ar arăta nu numai... Care ar pune, nu numai sub semnul întrebării moralitatea noastră, asumarea de către noi a unei minorităţi care trăieşte în ţara asta, dar ar fi un semnal de slăbiciune, pe care nu trebuie să-l dam. Ne asumăm minoritatea, încercăm să facem ce trebuie", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a declarat că nu va promulga legea privind revenirea la denumirea de "ţigan" în loc de "rom", într-un interviu publicat de Financial Times în ediţia electronică de luni.

Controversata lege, iniţiată de parlamentarul Silviu Prigoană, membru al PDL, presupune interzicerea folosirii termenului "rom" în instituţiile din România, înlocuindu-l cu denumirea de "ţigan".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici