Băsescu, la decorarea personalităţilor evreieşti: Respect această comunitate, a ştiut să ierte

Preşedintele Traian Băsescu a înmânat, luni, decoraţiile unor personalităţi ale minorităţii evreieşti, acordate pentru prezervarea culturii iudaice şi promovarea imaginii României, el adăugând că distincţiile indică şi respectul său pentru "o comunitate care a ştiut să ierte".

883 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la decorarea personalităţilor evreieşti: Respect această comunitate, a ştiut să ierte

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Cei pe care astăzi i-am decorat sunt lideri ai comunităţii, sunt oameni care s-au implicat în mod egal în susţinerea cauzei comunităţii, dar şi în susţinerea României. Oameni cărora doresc să le mulţumesc, în numele românilor, pentru ataşamentul pe care îl au faţă de România. Sunt oameni care nu au făcut nimic altceva decât să fie buni cetăţeni ai statului român sau corecţi susţinători ai statului român. Ar mai fi un lucru pe care aş vrea să îl spun încheiere. Ceremonia de astăzi nu este destinată numai celor care au făcut ceva pentru comunitatea lor, pentru România şi pentru cultura noastră, dar este în mod egal un simbol al respectului meu pentru o comunitate care a ştiut să ierte", a afirmat Băsescu, în cadrul ceremoniei de decorare de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a mai menţionat că România este "o ţară care preţuieşte minorităţile, le acordă toate condiţiile pentru a-şi păstra cultura, limba şi pentru a se manifesta fără discriminare în toate zonele de activităţi economice, sociale, culturale".

Marele Rabin Elyakim Schlesinger, preşedinte al Comisiei pentru Conservarea Cimitirelor Evreieşti din Europa, unul dintre cei decoraţi, a ţinut să mulţumească preşedintelui Băsescu, precum şi consilierului prezidenţial Cristian Diaconescu, pentru "înţelegerea, atenţia şi sprijinul" acordate.

"Aceasta este o oportunitate să mulţumesc personal şi domnului Cătălin Predoiu pentru dedicarea de care a dat dovadă, ca ministru, pentru a îmbunătăţi sistemul de justiţie din România, dar şi pentru respectul său faţă de tradiţiile religioase şi morale ale comunităţii evreieşti", a spus Schlesinger, la ceremonie fiind prezent şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Elyakim Schlesinger a mulţumit şi poporului român pentru "înţelepciunea şi bunăvoinţa" arătate de-a lungul secolelor evreilor, "care au fost întotdeauna bine primiţi şi şi-au găsit un loc liniştit în România în vremuri de pace".

Decoraţiile au fost conferite în luna ianuarie, la iniţiativa preşedintelui Băsescu.

Marelui Rabin Elyakim Schlesinger i-a fost conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" - în grad de Comandor.

Lui Marcel Fischer, fondator al Operei de Stat din Iaşi şi Antoanetei Ralian, traducător şi publicist, fost redactor la Editura "Univers", le-a fost conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" - în grad de Cavaler.

Ordinul "Meritul Cultural" - în grad de Comandor, Categoria D - "Arta spectacolului" a fost conferit regizorului israelian Andrei Călăraşu şi actorului Nicu (Niko) Nitai, care este şi regizor, traducător şi director-fondator al Teatrului "Karov" de la Tel-Aviv.

Ordinul "Meritul Cultural" - în grad de Comandor, Categoria E - "Patrimoniul cultural naţional" a fost conferit avocatului Warren L. Miller, avocat, preşedinte al Comisiei din SUA pentru Conservarea Patrimoniului Americii peste Hotare.

Economistului Ovidiu Bănescu, membru în Consiliul de Conducere şi în Comitetul director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, i-a fost conferit Ordinul "Meritul Industrial şi Comercial" - în grad de Cavaler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici