Băsescu: MAI nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie. Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie. VEZI AICI DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi la bilanţul MAI că ministerul nu este la nivelul la care ar trebui să fie şi că "oriunde pui degetul apar elemente de corupţie". Şeful statului a menţionat în intervenţia sa că ministerul nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie, nivel specific unui stat european.

75 afișări
Imaginea articolului Băsescu: MAI nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie. Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie. VEZI AICI DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Băsescu: MAI nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie. Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Aveţi două axe majore ale activităţii: siguranţa cetăţeanului şi lupta împotriva criminalităţii

Ministerul nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie

Oriunde pui degetul, apar elemente de corupţie, fie că vorbim de ce am văzut cu toţii la Piteşti, anul trecut, cu permisele auto, fie că vorbim de ce am văzut zilele acestea prin frontiere, fie că vorbim de înţelegeri cu grupuri de crimă organizată la nivel local şi toleranţă faţă de acestea. Sunt tot realităţi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Este adevărat că a doua parte a anului ne arată că ar putea fi în sfârşit soluţia, aceea a colaborării între toate instituţiile cu atribuţiuni, în aşa fel încât schimbul de informaţii şi acţiunea să fie coordonate. Dar ele încă sunt puse sub semnul întrebării, ca eficienţă, datorită calităţii unora dintre funcţionari. Şi aici nu mă refer strict la Ministerul de Interne, sunt şi alte instituţii implicate.

Unul dintre elementele fundamentale nu este schema clasică, adică învârtim nişte căsuţe în organigramă şi lăsăm oamenii la fel. De câţiva ani, procesele s-au limitat la această păcăleală.

Ceea ce vă cer este o evaluare om cu om şi rămâne în acest minister un personal competent şi integru, sau dacă nu reorganizarea este doar o poveste.

Primul lucru care trebuie făcut este reforma calităţii oamenilor. Puteţi să lăsaţi pătrăţelele în organigramă cum vreţi dumneavoastră, puteţi să le schimbaţi, dacă nu veţi veghea la un proces de curăţare a ministerului, cu structurile lui de la Bucureşti până în ultima comună, calitatea şi credibilitatea activităţii ministerului nu vor fi apreciate.

De aceea, domnule ministru, în calitate de şef al CSAT, şi dumneavoastră, domnilor chestori, generali, ofiţeri superiori, vă cer un tip de restructurare cum nu aţi făcut până acum: calitate, evaluare a oamenilor, pentru a stabili cine poate avea calitatea de salariat al acestui minister.

Numai aşa putem considera că intrăm într-un proces de restructurare. Sigur, foarte mulţi miniştri din urmă încoace s-au plâns de numărul insuficient de poliţişti. Realitatea este că suntem peste media europeană, deci aveţi de unde selecta.

Mai este un lucru pe care l-am întâlnit în discuţii în ultimul timp. Marea problemă a celor cu care am discutat şi care într-un fel sau altul reprezentau poliţişti, poliţişti de frontieră, era ce face statul pentru ei.

Nu vreau să parafrazez citate sau oameni politici celebri, dar a început să dispară ideea că prima obligaţie este a ta, servant al MAI către misiunea ta şi abia a doua întrebare este «Bun, în condiţiile în care îmi fac misiunea, ce face statul pentru mine?».

A început o abordare de tip târg şi aici atenţionez şi organizaţiile sindicale. Modul în care acţionează şi în care se tolerează activitatea unora dintre liderii sindicali în interiorul structurilor poliţiei nu are nimic în comun cu organizaţiile piramidale

Poliţia este o organizaţie piramidală care nu poate avea o dublă comandă.

Atrag atenţia atenţia pe un subiect: orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judeţene nu face decât să decredibilizeze. Este greu pentru un şef de inspectorat judeţean să se impună în faţa subordonaţilor, în faţa sindicatelor, când el, profesional, este şubred şi se ştie că a fost numit cu sprijinul organizaţiei de partid din judeţul X şi va şi pleca odată cu respectivul partid.

Dacă evaluarea personalului trebuie să fie făcută, ea trebuie să înceapă nu numai la subofiţeri, la agenţi, ci în primul rând trebuie să se înceapă cu cadrele de conducere.

Cer să se treacă imediat la o evaluare a celor care deţin funcţii de conducere simultan cu evaluările pe alte paliere.

Fără o selecţie a oamenilor pe bază de calitate nu avem şanse să facem un minister eficient, nu avem şanse să garantăm siguranţa cetăţeanului. Nu avem şanse dacă nu se construieşte un concept de colaborare a Poliţiei locale şi MAI, nu avem şanse dacă în fiecare an venim cu promoţii întregi fără ca în interiorul aparatului existent să facem necesara curăţenie.

► Esenţial pentru România este ca instituţiile statului să funcţioneze la parametri normali

Luând harta se vede de la mare distanţă unde Poliţia este tolerantă cu grupurile de crimă organizată, fie ele de romi sau de români. Vă pot enumera judeţele unde Poliţia trebuie să fie mai atentă cu ce se întâmplă acolo.

Cred că trebuie să vă menţineţi priorităţile şi ele nu trebuie să fie doar declarative. Siguranţa cetăţeanului. În regulă. Luptăm pentru ea, luptaţi pentru ea. Lupta împotriva evaziunii fiscale, luptaţi pentru ea în noul cadru. Lupta împotriva crimei organizate.

Am mai cerut-o, o cer din nou: vreau să pulverizaţi grupurile de crimă organizată de la nivel judeţean şi de la nivel naţional, dacă există. Vreau să ştiu că aţi demontat toate aceste grupări ale ticăloşiei şi vreau să să contribuiţi la a se afla către ce zone se duce protecţia acestor grupuri.

Sigur nu am probe, dar ştiu că sunt destui oameni ai Ministerului de Interne care nu-şi fac datoria, care tolerează convieţuirea între ei şi grupurile de crimă organizată. Puneţi capăt acestei zone negre a activităţii ministerului.

Nu am de gând să vă cer mult mai mult de atât, dar ceea ce vă cer este să vă faceţi datoria în limitele legii şi fără menajamente pentru cei care o încalcă, indiferent cine sunt ei.

Din punctul meu de vedere, veţi avea tot sprinijul pentru a vă duce misiunea până la capăt. Vreau să fie un an al succesului dumneavoastră, în care luptaţi împotriva corupţiei şi vă reafirmaţi în primul rând din punct de vedere al calităţii oamenilor.

Nu mă va impresiona deloc dacă domnul ministru Igaş vine în CSAT cu un nou rând de pătrăţele altfel aşezate, voi aprecia dacă vine cu un sistem de selectare a oamenilor care mai pot rămâne în minister.

Ştiu că sunt destui oameni în MAI care nu-şi fac datoria, care tolerează crima organizată.

Sunt două ministere care nu au putut fi reformate în ultimii 20 de ani, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, indiferent prin ce procese au trecut.

La sfârşitul discursului, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut participanţilor la bilanţul activităţii MAI pe anul 2010 să nu aplaude la finalul discursului său pentru că nu au de ce, îndemnul său fiind urmat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici