Băsescu: Sistemul clientelar al stimulentelor există şi la Ministerul Muncii, la Garda Financiară. Trebuie închis

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" transmisă de Pro Tv, că sistemul clientelar al stimulentelor nu există doar la Ministerul de Finanţe, ci şi la Ministerul Muncii, Garda Financiară sau Casa de Sănătate, el apreciind că acesta trebuie închis.

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sistemul clientelar al stimulentelor există şi la Ministerul Muncii, la Garda Financiară. Trebuie închis

Băsescu: Sistemul clientelar al stimulentelor există şi la Ministerul Muncii, la Garda Financiară. Trebuie închis (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Dar trebuie închis acest sistem. El nu este numai la Ministerul de Finanţe. Este şi la Ministerul Muncii, este şi la Garda Financiară, este şi la Casa de Sănătate. Dacă vă uitaţi numai la ce am enumerat, sunt instituţuii care foarte greu pot fi suspectate că îşi îndeplinesc atribuţiunile aşa cum trebuie, fie că vorbim de Ministerul de Finnaţe - în zona de colectare nu mai vorbim, în zona de corupţie, de evaziune fiscală, şi aşa mai departe - fie că vorbim de Casa de Sănătate, unde pe de o parte plângem că nu avem bani pentru medicamente sau pentru spitale, în schimb avem un sistem de stimulemte. Ministerul Muncii: am o evaluare terminată săptămâna trecută, în munca la negru neînregistraţi în câmpul muncii sunt 1 678 000 de români", a spus şeful statului la Pro TV.

Întrebat de ce nu a ieşit până acum pentru a cere membrilor Guvenrului să elimine acest sistem, în condiţiile în care este preşedinte de şase ani, Traian Băsescu a catalogat această abordare ca fiind una "jurnalistică" şi "relativ incorectă".

"Spun de reforma administraţiei de şase ani, de când am câştigat primul mandat. Reforma administraţiei este o prioritate. Din păcate, preşedintele nu are nicio pârghie decât mesajul. Am cerut reforma administraţiei şi în timpul Guvernului Tăriceanu, am cerut reforma adminsitraţiei şi în 2009, dar şi în campania electorală. Aduceţi-vă aminte că principalul meu mesaj a fost reforma adminsitraţiei ca un pilon esenţial al campaniei electorale. Şi ea se face, nu cu viteza cu care mi-aş dori, dar în mod categoric această reformă se produce", a spus şeful statului.

Băsescu a precizat că stimulentele "ocolesc bugetul de stat", fiind venituri extrabugetare, el întrebându-se, retoric, cum este posibil ca instituţii ale statului să fie remunerate din resurse din afara bugetului de stat.

"Nu este vorba numai de faptul că sunt nişte sume care nu sunt în bugetul de stat, în primul rând. Aceste stimulente ocolesc bugetul de stat, sunt venituri extrabugetare, şi la Casa de Sănătate, şi la ministrul de Finanţe, şi la Garda de Mediu, şi la Ministerul Muncii. Cum este posibil ca instituţii ale statului să fie plătite cu resurse din afara bugetului?", a arătat şeful statului.

El a menţionat că le-a transmis şi fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, dar şi actualului prim-ministru, Emil Boc, să rezolve aceaste probleme.

"Boc încearcă să le rezolve. Încearcă. Sper că va reuşi", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici