Berceanu ia în calcul să atace în justiţie greva de la metrou

Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu a declarat, luni, că ia în calcul să conteste în justiţie greva sindicatelor de la metrou, având în vedere că există un precedent în 2005, când greva a fost declarată ilegală după două zile.

21 afișări
Imaginea articolului Berceanu ia în calcul să atace în justiţie greva de la metrou

Berceanu ia în calcul să atace în justiţie greva de la metrou (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Berceanu a spus că legea prevede ca salariaţii din transporturi să asigure o treime din activitate pe perioada grevei generale, iar cei de la metrou, şi în 2005 şi în prezent, au ales să stabilească singuri un program de derulare a acţiunii de protest, astfel încât activitatea să fie oprită total când metroul este cel mai aglomerat.

"Au pierdut în 2005 şi dacă mergem pe această idee putem ajunge în justiţie mai ales că există un precedent, însă nu vreau să ne situăm pe o poziţie de forţă şi să utilizăm justiţia", a spus Berceanu.

Acesta a susţinut că le-a propus anagajaţilor de la metrou să mai aştepte o lună şi jumătate, două maxim, până când va fi aprobat bugetul naţional, al Ministerului Transporturilor şi defalcat, al Metrorex pentru a putea avea toate datele pentru a discuta despre majorări salariale.

"Propunerea mea a fost să menţinem încă o lună - o lună şi jumătate salariile actuale ale angajaţilor de la metrou până la aprobarea acestor bugete, dar ei vor, de fapt, să se stabilească fondul de salariu cât mai mare şi nu îi mai interesează bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, nu îi interesează cât încasează metroul de la călători, nu-i interesează cât primeşte Metrorex subvenţie de la stat", a spus Berceanu.

Acesta a precizat că salariaţii de la metrou au obţinut în noiembrie 2008 o majorare salarială de 23%, iar de atunci şi până în prezent, unele preţuri au scăzut.

Ministrul interimar a subliniat că dacă ar fi acordată majorarea salarială cerută de sindicatele de la metrou, respectiv 20%, ar însemna o creştere de 48% faţă de salariile din 2008, venitul mediu brut în prezent al angajaţilor de la metrou fiind de 3.600 de lei.

"Consider că salariaţii de la metrou au venituri foarte bune şi nu au o problemă legată de standardul de viaţă, mai ales că nu s-a schimbt nimic în privinţa preţurilor, unele chiar au scăzut şi consider că mai puteau trăi încă o lună jumate cu aceste venituri. Salariaţii de la metrou mai pot chiar foarte bine să trăiască o lună-două cu salariile actuale şi să discute în ianuarie cu un ministru cu perspective îndelungate în timp, care are datele unui buget aprobat în toate părţile sale", a subliniat Berceanu.

În 2009, bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex a fost de 640 milioane lei, din care suma de 328 milioane lei a reprezentat-o subvenţia de la bugetul de stat, fondul de salarii fiind de 285 milioane de lei, adică 45% din cheltuieli. Veniturile proprii ale Metrorex, potrivit lui Berceanu, au fost de 143 milioane lei.

"Cei 4.250 de angajaţi ai Metrorex cer să aibă salarii de două ori mai mult decât încasările pe care le are copmpania de la călători. Astfel că cei 650.000 de călători transportaţi zilnic de Metrorex sunt puşi în situaţia să nu mai poată utiliza metroul începând de marţi pentru că cei 4.250 de salariaţi vor creşteri salariale cu 20%. Eu cred că sunt sub 01,% din cei care călătoresc zilnic cu metroul care au salarii egale cu cele ale celor de la Metrorex", a adăugat Berceanu.

Ministrul a spus că, luni, la ora 16.00, va avea o întâlnire cu Emil Boc şi că, dacă are "elemente noi" va mai exista o altă discuţie cu sindicatele de la metrou.

Berceanu a precizat că i-a spus liderului sindical Ion Rădoi că ar trebui să aştepte încă o lună, maxim două, "până va fi un guvern stabil şi un ministru care să poată negocia pe termen lung majorări salariale, care să aibă toate datele pentru aceste negocieri, să nu fie un ministru demis sau interimar".

"Toate negocierile sunt valabile pentru următoarea perioadă şi nu este normal să se forţeze lucrurile înainte de alegeri. Ştiu că Rădoi a fost senator PSD 8 ani, în prezent fiind membru PSD şi, probabil, că are presiuni şi îndemnuri, dar nu cred că trebuie utilizate în astfel de perioadă pentru a crea haos şi pentru câştiguri efemere de natură electorală", a conchis Berceanu.

Sindicaliştii de la metrou s-au întâlnit, luni dimineaţă, cu ministrul Radu Berceanu şi cu directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici