„Biciclişti în Bucureşti” | Acuzaţii la adresa Primăriei Capitalei în cazul voucherelor pentru biciclete. Primăria nu are o explicaţie

Doi fraţi din Bucureşti, care au depus printre primii cererile de acordare a voucherului pentru biciclete la Primăria Capitalei, au constatat că nu se află pe lista celor 5.000 de beneficiari, deşi numerele de înregistrare primite îi plasează în primii 1.000 de deponenţi.

2341 afișări
Imaginea articolului „Biciclişti în Bucureşti” | Acuzaţii la adresa Primăriei Capitalei în cazul voucherelor pentru biciclete. Primăria nu are o explicaţie

„Biciclişti în Bucureşti” | Acuzaţii la adresa Primăriei Capitalei în cazul voucherelor pentru biciclete. Primăria nu are o explicaţie

Marius, împreună cu fratele şi mama sa au fost, încă din prima zi, la Primăria Capitalei, pentru a solicita, fiecare, acordarea unui voucher pentru achiziţionarea de biciclete.

„De cum am auzit la televizor că se pot depune dosarele, i-am luat pe mama şi pe fratele meu şi am mers la Registratura Primăriei Capitalei. Am stat la coadă, am aşteptat, iar când am ajuns la ghişeu, fiecare a depus documentele solicitate şi fiecare a primit un număr de înregistrare. Eu am avut numărul 1.526.180, fratele meu a avut 1.526.021, iar mama mea 1.526.192. După câteva zile, am primit scrisoare acasă, toţi trei, să mergem să facem o completare a dosarului. Mai exact, a trebuit să completăm din nou, cu toţii, formularul de înscriere, fiindcă cei de la Primărie greşiseră nu-ştiu-ce, şi am primit un nou număr de înregistrare. Eu 1.540.502, fratele 1.540.494, iar mama mea 1.540.507. Mi-au zis că e totul în regulă, că îndeplinim cu toţii criteriile şi că o să primim voucherele. Dar, când s-au afişat listele, nu era decât mama noastră pe listă. Nici eu, nici fratele meu, care avem numere de înregistrare mai mici nu suntem, în schimb sunt mii de alte persoane, care au venit după noi, care au numere de înregistrarea mai mari, dar care se află pe lista primilor 5.000. Deci, principiul <<primul venit, primul servit>>, despre care a vorbit doamna Firea nu s-a aplicat, ci principiul românesc <<primul venit, primul prostit>>”, a povestit Marius, pentru MEDIAFAX.

Conform numărului de înregistrare, Marius şi fratele său au fost printre primii 1.000 de bucureşteni care au solicitat acordarea acestui voucher. Ultimul număr de înregistrare care s-a încadrat în limita celor 5.000 de beneficiari a fost 1.544.506.

Marius şi fratele acestuia au fost de mai multe ori la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) pentru a cere explicaţii, dar de fiecare dată angajaţii au ridicat din umeri şi au spus că responsabili de procesarea solicitărilor şi întocmirea listelor sunt cei de la Direcţia de Mediu din cadrul PMB. Când au discutat cu un reprezentant al acestei direcţii, li s-a spus că e probabil o eroare umană şi nu au ce face.

„Ne-au zis să depunem o petiţie, ceea ce am şi făcut. Dar când am sunat din nou să întreb dacă s-a soluţionat mi s-a zis să aştept termenul legal, de 30 de zile, şi o să primesc un răspuns. Păi deja se emit voucherele acum, deci ce răspuns să mai primesc?! Nu mă deranjează că nu sunt în primii 5.000, ci mă derajnează că una zic şi alta fac. Nu era mai simplu să spună că vor trage la sorţi, sau că selecţia se va face aleator? Ei au zis <<primul venit, primul servit>>, iar acum demonstrează, din nou, că nu a fost decât o păcăleală. Sau poate sunt doar o adunătură de incompetenţi”, a mai spus, supărat, Marius.

Directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, Oana Grigore, contactată de mai multe ori de reporterii MEDIAFAX, nu a vrut să ofere nicio explicaţie cu privire la cum s-a desfăşurat selecţia beneficiarilor primelor 5.000 de vouchere pentru achiziţionarea de biciclete. Nici la solicitarea scrisă, adresată Biroului de Presă din cadrul PMB nu s-a oferit, până în acest moment, un răspuns.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti nu a precizat câţi dintre bucureştenii care au depus personal cerere de acordare a voucherului, la sediul PMB, se află pe lista primilor 5.000 de beneficiari, câte solicitări au fost respinse şi câţi dintre cei care au depus online cerere au fost incluşi pe această listă.

Într-un comunicat transmis MEDIAFAX de biroul de presă al PMB, după ce propunerea de suplimentare a numărului de vouchere cu 25.000 a fost respinsă de Consiliul General al Capitalei (CGMB), Gabriela Firea anunţă că va supune din nou această propunere analizei consilierilor CGMB în cadrul şedinţei din luna septembrie.

„Am convingerea că la următoarea şedinţă, când vom avea o prezenţă de 100%, proiectul va trece la vot, chiar dacă partidele din opoziţie îşi vor uni din nou forţele, aşa cum au făcut-o azi. Regret că cei 25.000 de bucureşteni care au solicitat aceste vouchere vor mai avea de aşteptat”, a declarat Gabriela Firea.

Pe 24 iulie, Primăria Capitalei a dat startul înscrierilor în programul „Biciclişti în Bucureşti”, prin care se acordă un voucher în valoare de 500 de lei destinat achiziţionării de biciclete, trotinete, sau dispozitive de tip Segway/Ninebot.

Având în vedere că principalul criteriu de acordare a fost „primul venit, primul servit”, în scurt timp, Centrul de Informare al Primăriei Capitalei a fost luat cu asalt de bucureştenii interesaţi să se înscrie în program şi s-au format cozi de zeci de persoane. În aceeaşi zi, Municipalitatea a decis să permită şi depunerea online a cererilor de acordare a acestor tichete.

La finalul primei zile, 2.245 de solicitări de acordare a voucherelor au fost depuse personal de solicitanţi la Registratura Primăriei şi 690 au fost transmise prin e-mail. La finalul celei de-a doua zile, la Registratură, fuseseră depuse deja 4.136 de cereri, iar prin e-mail peste 14.500 de solicitări, ceea ce a determinat Primăria Capitalei să anunţe suspendarea procesului de primire a formularelor de înscriere, deşi termenul limită de depunere a cererilor era anunţat pentru data de 10 august.

Cererile depuse direct de solicitanţi, la registratura Primăriei Capitalei, cât şi cele depuse online ar fi trebuit analizate concomitent, după cum anunţa municipalitatea. Dar mulţi dintre cei care au solicitat online un voucher nu au primit număr de înregistrare iar cererile lor nici măcar nu au fost procesate.

„Din cauza numărului foarte mare de solicitări primite pe e-mail, au fost procesate, în primă fază, doar cele care aveau şanse să intre în primele 5.000, cu o marjă generoasă. Toţi ceilalţi solicitanţi vor primi numere de înregistrare în etapa a doua a programului, care va demara imediat după aprobarea de către Consiliul General a numărului de vouchere. Cei care nu au primit număr de înregistrare cu siguranţă nu se regăsesc pe lista primilor 5.000 de beneficiari”, au fost explicaţiile transmise MEDIAFAX de reprezentanţii Primăriei Capitalei cu privire la cererile depuse online.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici