VIDEO | Marius Voicu, şeful Poliţiei Capitalei, despre cazurile Boureanu şi Cristescu: Poliţiştii ştiu teoria. Au nevoie de deprinderi

Şeful Poliţiei Capitalei, Marius Voicu, a declarat, joi, referitor la modul în care au acţionat poliţiştii în cazurile lui Cristian Boureanu şi al medicului Adrian Cristescu, că majoritatea oamenilor legii sunt tineri, motiv pentru care, deşi cunosc partea teoretică, au nevoie şi de deprinderi.

2635 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Marius Voicu, şeful Poliţiei Capitalei, despre cazurile Boureanu şi Cristescu: Poliţiştii ştiu teoria. Au nevoie de deprinderi

Marius Voicu, şeful Poliţiei Capitalei, despre cazurile Boureanu şi Cristescu :Poliţiştii ştiu teoria. Au nevoie de deprinderi

Declaraţiile directorului general al Poliţiei Capitalei, Marius Voicu, au fost făcute, joi, înainte de începerea unui exerciţiu de pregătire tactică a poliţiştilor de la rutieră şi de la ordine publică, organizat la sediul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

„Acest antrenament face parte dintr-un program pe care l-am iniţiat la începutul lunii iunie, având în vedere că un număr important din Poliţia Capitalei intră în contact cu cetăţenii. Mă refer la poliţiştii de ordine publică şi poliţiştii rutieri, care interacţionează şi cu persoane violente, cu persoane reclacitrante, împotriva cărora trebuie luate măsurile legale. În spaţiul public au tot apărut poliţişti care au folosit forţa, generând comentarii - pro sau contra. Prin acest program dorim să creăm acele deprinderi, acele abilităţi, regflexe ale polişistului pentru a acţiona corect”, a spus Marius Voicu.

 

În acest context, şeful Poliţiei Capitalei a fost întrebat despre modul în care au acţionat agenţii în cazurile lui Cristian Boureanu şi al medicului Adrian Cristescu.

„Aceste cazuri sunt instrumentate în dosare penale. Nu ar fi corect şi nici profesionist să mă pronuţ asupra lor înainte ca un procuror să dea o soluţie în respectivul dosar. Procedura în astfel de cazuri este dată de Legea 218, care permite poliţistului să folosească forţa în cazul în care cetăţeanul cu care interacţionează nu răspunde la dispoziţiile acestuia. Aici se face diferanţa când polişistul cere, somează cetăţeanul public să facă un anumit lucru - să intre în maşină, să iasă din maşină. Dacă cetăţeanul nu respectă aceste dispoziţii, poliţistul poate să folosească forţa”, a explicat Voicu.

Totodată, directorul general al Poliţiei Capitalei a fost întrebat dacă oamenii legii ştiu cum să reacţioneze în situaţiile în care au de-a face cu o persoană recalcitrantă.

„Majoritatea poliţiştilor sunt tineri, fie că au absolvit Academia de Poliţie, fie că au fost la şcoli de pregătire a agenţilor de poliţie, în şcoală au deprins, au fost iniţiaţi, au fost învăţaţi cu privire la aceste tehnici, numai că teoria este teorie. Când te loveşti de o anumită situaţie în practică, e posibil să nu aplici întocmai ce ai învăţat. Când eşti într-o stiuaţie de criză nu poţi să faci apel la memorie, la ce am învăţat în şcoală, ci trebuie să le ai ca deprinderi şi trebuie să le aplici în mod natural şi coerent”, a conchis Marius Voicu.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei Executivului, că durata şcolarizării în şcolile MAI pentru agenţi şi subofiţeri va fi redusă la un singur an astfel încât să crească numărul de absolvenţi şi să fie compensat deficitul de cadre din poliţie.

„Avem sprijinul Ministerului Educaţiei şi am redus perioada de şcolarizare de la 2 ani la un an în şcolile de agenţi şi subofiţeri. Nu umblăm la programa Academiei de Poliţie unde pregătim ofiţerii de carieră”, a declarat ministrul Carmen Dan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici