Birourile Primăriei Borşa, sparte în urma acţiunii unui executor judecătoresc. Edilul Sorin Timiş a depus plângere penală pentru abuz în serviciu şi distrugere

Biroul primarului oraşului Borşa, dar şi alte birouri ale Primăriei au fost sparte în urma acţiunii unui executor judecătoresc de căutare a unor acte necesare într-un proces. Edilul Sorin Timiş a depus plângere penală pentru abuz în serviciu şi distrugere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

916 afișări
Imaginea articolului Birourile Primăriei Borşa, sparte în urma acţiunii unui executor judecătoresc. Edilul Sorin Timiş a depus plângere penală pentru abuz în serviciu şi distrugere

Birourile Primăriei Borşa, sparte în urma acţiunii unui executor judecătoresc. Edilul Sorin Timiş a depus plângere penală pentru abuz în serviciu şi distrugere

Sorin Timiş a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că în cadrul acţiunii executorului judecătoresc au fost fotografiate şi copiate alte acte din biroul său, printre care lista cu parolele de acces în baza de date, taxe şi impozite, registrul agricol, evidenţa populaţiei, dar şi de la camerele de supraveghere video şi sistemul de alarmă.

„Totul a început joia trecută, în 17 mai, când un executor judecătoresc din Vişeu de Sus, Radu Cătălin Amişculesei, s-a prezentat la Primăria Borşa împreună cu mai mulţi membri ai Asociaţiei Composesorale pentru a copia nişte acte care erau parte a unui proces de revizuire a unei sentinţe şi pe care noi le predasem Arhivelor Naţionale. Şoferul meu de la Primărie murise în acea zi, eram ocupat şi le-am spus că până luni nu ajung în instituţie. Iar ei s-au apucat să spargă uşa de la intrarea în biroul meu, cu bormaşină, rangă, topor, ciocane iar după patru ore de chin au intrat în birou. Trebuiau să procedeze altfel, să facă o solicitare, să stabilim o întâlnire, dacă mă sustrăgeam, puteau apela la un executor. Ei aveau voie să copieze şi să fotografieze doar acele acte care fac obiectul revizuirii procesului, dar au fotografiat şi copiat tot ce au găsit în birou, inclusiv agenda mea, lista cu parolele de acces în baza de date, taxe şi impozite, registrul agricol, evidenţa populaţiei, camere de supraveghere video, sistemul de alarmă”, a spus Timiş.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de luni, executorul şi membrii Asociaţiei Composesorale au revenit la sediul Primăriei Borşa în căutarea actelor, deşi li se spusese că acestea nu erau acolo, şi au spart uşile de la toate birourile instituţiei, de la arhivă, la evidenţa populaţiei.

„Au stat până la ora 1 noaptea după care au plecat fără un proces verbal cu ce au găsit şi ce au făcut, lăsând Primăria devastată. Luni angajaţii nu au putut lucra deloc pentru că executorul şi cei care l-au însoţit au intrat în toate birourile, iar după ce au plecat, Poliţia Locală a sigilat uşile, erau yalele sparte. Nici marţi nu s-a lucrat, a fost o grevă forţată de două zile, şi urmează ca până marţi seara fiecare angajat să vină să îşi facă inventarul, să vadă ce a dispărut, să stabilească daunele, să schimbe yalele”, a precizat edilul oraşului Borşa.

Primarul Sorin Timiş a depus o plângere penală la Parchetul General din Bucureşti pentru abuz în serviciu faţă de executorul judecătoresc, pentru că toate acţiunile sale după ora 22 au fost ilegale, dar şi pentru distrugere şi intrare forţată în Primăria Borşa pentru membrii Asociaţiei Composesorale.

Primarul e explicat că Asociaţia Composerorală a obţinut o sentinţă prin care Primăria Borşa era obligată să le acorde despăgubiri, conturile fiindu-i blocate anul trecut, în urma unui proces de revendicare a 17.000 de hectare de pădure, despre care Sorin Timiş a susţinut că a avut la bază „un fals grosolan”.

„În anul 2000, s-a depus o cerere de retrocedare a unei suprafeţe de pădure de 11.000 de hectare, iar după 3 ani s-a dat o sentinţă de către Judecătoria Aleşd care obligă Comisia Locală de Fond Funciar Borşa şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Maramureş să facă punerea în posesie pe 17.000 hectare, deşi s-au cerut 11.000. Problema este că data cererii de retrocedare a terenurilor depusă la Comisia Locală de Fond Funciar este cu 14 zile înaintea înfiinţării Asociaţiei Composerorale care a cerut terenurile, adică această asociaţie s-a înfiinţat după 14 zile după ce a depus cererea de retrocedare. Se pare că, de fapt cererea a fost depusă în 2003 şi s-a antedatat în 2000. Aici e falsul grosolan de la care s-a plecat”, a menţionat Timiş.

Acesta a menţionat că în cazul retrocedării celor 17.000 de hectare s-au derulat de-a lungul anilor mai multe procese care au culminat cu o decizie a instanţei care obligă Comisia Locală de Fond Funciar Borşa să efectueze punerea în posesie şi încuviinţează executarea silită a Primăriei Borşa şi plata unor penalităţi de 1.000 de lei pe zi, retroactiv din 2014.

”Problema era că Primăria Borşa nu mai are suprafaţă de teren disponibilă, pentru că toată suprafaţa de pădure a Comisiei Locale de Fond Funciar nu mai există, a fost pusă în posesie. Suprafaţa de 17.000 de hectare cerută de Asociaţia Composesorală respectivă este mai mult decât a avut vreodată Borşa teren forestier. Noi suntem în situaţia în care nu putem să dăm terenul, chiar dacă am vrea. În urma executării silite, Primăria Borşa trebuia să achite 950.000 de lei”, a precizat Sorin Timiş.

Acesta a mai explicat că, între timp, angajaţii Primăriei Borşa au descoperit documente ale Asociaţiei Composesorale din care rezultă că aceasta nu a deţinut niciodată 17.000 de hectare de pădure, ci doar 6.000 de hectare, actele fiind inventariate, înregistrate la Primărie şi predate Arhivelor Naţionale pentru a păstra.

„În baza noilor acte, am cerut instanţei revizuirea sentinţei pentru cele 17.000 de hectare. Cei de la Asociaţia Composesorală s-au dus în instanţă şi au cerut dreptul de a vedea, inventaria şi xeroxa documentele respective iar instanţa de la Sighet le-a dat acest drept, să poată să vină oricând, la orice oră să preia documentele, adică noi să le dăm lor, ei să le xeroxeze şi să ni le aducă înapoi, dar nu cred că le-ar mai fi adus niciodată. Amneda pentru distrugere de acte este 15.000 de lei iar valoarea celor 17.000 de hectare de pădure este 550 de milioane de euro şi îşi asumau amenda”, a mai spus edilul Borşei.

Acesta a subliniat că reprezentanţii Asociaţiei Composesorale nu au solicitat Primăriei Borşa nici la o lună de la sentinţă dreptul să copieze actele, ci au apelat direct la executorul judecătoresc din Vişeu de Susu.

Marţi, la sediul Primăriei Borşa a fost prezent şi preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa Maramureş, Florin Gherorghe Hossu, care a ascultat doleanţele angajaţilor şi a declarat că, în demersul de a rămâne în grevă până când le va fi asigurată securitatea la locul de muncă, aceştia beneficiază de susţinerea organizaţiei sindicale la care sunt afiliaţi.

„Şi ministrul de Interne, Carmen Dan, ştie de situaţie, şi prefectul judeţului Maramureş ar trebui să ia atitudine. Nu comentăm hotărârile judecătoreşti dar sunt diverse interese, lucrurile devin grave pentru că nu puteţi încasa taxe şi impozite, există proiecte în derulare. Sunteţi funcţionari publici, trebuie să fiţi protejaţi. Noi susţinem să fiţi plătiţi în zilele în care nu lucraţi”, a spus Hossu.

La rândul lor, angajaţii s-au declarat neliniştiţi de intervenţia în forţă a executorului judecătoresc.

„Au tăiat lacătele de la birouri, noi le-am sigilat, să nu dispară documente. Sunt documente ţinute în evidenţă specială, dacă intră cineva în birou, ce se întâmplă cu aceste documente? E vorba de acte de identitate, certificate de naştere. Nu ştim ce să facem”, a spus una dintre funcţionare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici