Boc: Proiectul MAI de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care poate fi modificat

Liderul PDL, premierul Emil Boc a susţinut că proiectul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care va fi discutat în coaliţie şi va putea include unele modificări, şi a cerut opoziţiei să susţină revizuirea Constituţiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

218 afișări
Imaginea articolului Boc: Proiectul MAI de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care poate fi modificat

Boc: Proiectul MAI de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care poate fi modificat (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Este un proiect tehnic propus spre dezbatere publică şi care comportă multiple modificări, iar dacă va fi susţinut de coaliţie, va fi promovat, dacă nu, nu. Are la bază două argumente, şi anume necesitatea ca în 2012 să nu pierdem întreg anul cu dispute electorale, ba locale în primăvară, ba generale în toamnă, şi pentru a se face şi o anumită economie de ordinul câtorva zeci de milioane euro în privinţa costurilor acestor alegeri, propunându-se să fie organizate la o singură dată", a spus Boc duminică, la postul public de televiziune.

El şi-a amintit că, în 1996, deşi alegerile locale trebuia organizate în luna februarie, scrutinul a avut loc în mai-iunie şi a rămas ca regulă de organizare pentru această perioadă fără nicio dispută publică, chiar dacă în 1992 aceleaşi alegeri au fost organizate în februarie.

"Ideea era ca aceste alegeri să se comaseze în toamnă, analiza va fi făcută în continuare în coaliţie şi dacă va exista suport politic, va fi promovată. Este vorba doar de comasarea tehnică a alegerilor", a spus Boc.

Premierul a adăugat însă că doreşte să transmită un apel public către liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pentru ca aceştia să susţină revizuirea Constituţiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

"Domnii Ponta şi Antonescu nu pot să se sustragă de la ceea ce românii au votat şi să se prefacă că acest subiect nu există. Încă o dată le cer public să susţină acum în Parlament, pentru că proiectul revizuirii Constituţiei este pe rol, trecerea la Parlamentul unicameral. Comasarea alegerilor este un subiect de natură tehnică, dar Parlamentul unicameral este o temă aflată acum pe agenda Parlamentului şi cei doi lideri politici, dacă au responsabilitate în faţa românilor, trebuie să vină şi să susţină alături de noi revizuirea Constituţiei. Numai cu două treimi se poate face revizuirea Constituţiei", a spus Boc.

Proiectul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) de comasare a alegerilor în 2012 menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până în 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici